Osm drtivých náletů Ukrajinců. Zlikvidovali dělostřelectvo a raketové jednotky

Ukrajinské letectvo v uplynulém dni provedlo osm úspěšných náletů. Do dějiště války již dorazila kontroverzní americká kazetová munice, potvrdil stanici CNN ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj. Europoslanci odsouhlasili masivní podporu vojenského průmyslu členských zemí, finální slovo ve schválení návrhu nyní budou mít jednotliví ministři.

Ukrajinské letectvo provedlo osm náletů na oblasti, kde se koncentrují ruští okupanti. Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny to uvedl na svém Facebooku. „Zasaženy byly jednotky raketových vojsk, oblast koncentrace lidské síly, zbraní a vojenské techniky, dva muniční sklady, deset dělostřeleckých zbraní v palebných pozicích, tři systémy protivzdušné obrany, protibateriová radarová stanice a další důležité cíle nepřítele,“ popsal štáb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mocní Rusové chtějí konec války i Putina, říká jeho bývalý velitel. Jmenoval i možné nástupce

Ukrajina už od USA dostala dodávku kazetové munice, řekl stanici CNN armádní velitel Oleksandr Tarnavskyj. Zatím ji však nepoužila. Poskytnutí kazetové munice vyvolalo ve světě vášnivé debaty, protože přes 120 zemí se v minulosti zavázalo, že ji nebude používat. Ukrajina, Rusko ani USA k nim ale nepatří.

Válka Ruska proti Ukrajině se nemůže táhnout roky, mimo jiné proto, že Rusko na to nemá prostředky, myslí si americký prezident Joe Biden. Po jednání v Helsinkách ve čtvrtek také uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin válku již prohrál a jednou dospěje k závěru, že konflikt není v politickém ani ekonomickém zájmu Ruska. Scénář, že by se šéf Kremlu uchýlil k použití jaderných zbraní, označil Biden za nerealistický. Informoval o tom deník Washington Post.

Putin tvrdí, že vagnerovcům na setkání v Kremlu krátce po vzpouře udělal mnoho nabídek. Včetně té, aby dále bojovali na Ukrajině pod stejným velitelem. „Nic by se nezměnilo. Byli by vedeni člověkem který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem,“ uvedl Putin. Neřekl však, zda bylo podmínkou, aby žoldnéři vstoupili do ruské armády. Proti takovému řešení byl podle Putina šéf skupiny Prigožin. „Mnozí (z vagnerovců v Kremlu) kývali, když jsem o tom mluvil,“ řekl Putin. Podle deníku Financial Times zmíněným skutečným velitelem vagnerovců na Ukrajině je vysoký představitel skupiny Andrej Tročev.

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Dohoda vyprší v pondělí 17. července a Moskva uvádí, že k jejímu prodloužení nemá důvod. V přístavu Oděsa se teď podle Reuters nakládají poslední dvě lodě, které hodlají vyplout ještě předtím, než dohoda vyprší.

Evropská unie vyhradí 500 milionů eur (11,9 miliardy korun) na podporu výroby munice v evropských zbrojovkách. Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou hlasů schválil návrh, jehož cílem je zvýšit výrobu dělostřelecké munice a raketových střel a urychlit jejich dodávky Ukrajině bránící se ruské agresi. Návrh schválený europoslanci vstoupí v platnost, až jej v nejbližších dnech potvrdí ministři členských států.

Finanční podpora by měla sloužit k naplnění slibu, kterým se evropský blok zavázal dodat Kyjevu do příštího jara milion kusů dělostřelecké munice. Podle červnových údajů Evropské komise zatím napadená země dostala zhruba čtvrtinu. Členským zemím by měla větší produkce zbrojovek zároveň pomoci doplnit zásoby, které se od začátku ruské invaze na Ukrajinu ztenčily.

Tagy: