Putin zvažuje na Ukrajině použití chemických zbraní, tvrdí Biden

Joe Biden a Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Americký prezident Biden varoval před tím, že Putin zvažuje na Ukrajině použití chemických zbraní. Ruské bomby v pondělí zasáhly obchodní dům v kyjevské čtvrti Podilskyj, osm lidí zemřelo. V dalším ze svých projevů ukrajinský prezident Zelenskyj ostře odsoudil ruské vojáky. Nevědí, co to je svoboda a nemají srdce, řekl. Rusové později sdíleli video z útoku. Moskva tvrdí, že zasáhla výcvikové středisko a bylo „zlikvidováno přes 80 žoldnéřů a nacionalistů“. Rusové zřejmě omylem zveřejnili počet padlých vojáků, informaci rychle smazali.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět nahrál a na sociálních sítích publikoval poselství občanům své země. „Další nepřátelské letadlo bylo sestřeleno v Charkovské oblasti. Naše armáda už sestřelila tolik ruských letadel a vrtulníků, že se lze jen ptát: co mají jejich piloti místo rozumu. Je to také prázdnota? Ne náhodou jsem řekl ,také', protože místo srdce mají určitě prázdnotu. Místo duše. Místo všeho, co dělá člověka člověkem,“ řekl v něm mimo jíiné.

Na webu Komsomolskaja Pravda se objevil článek o ztrátách ruské armády. Text hovořil o 9 861 mrtvých a 16 153 zraněných vojácích. Odkazuje se přitom na ruské ministerstvo obrany. O pár minut později byl článek smazán. Běloruský opoziční web Nexta si však uchoval screeny.

Jachta ruského miliardáře Romana Abramoviče dorazila do Turecka zhruba týden poté, co 13. března opustila černohorský přístav Tivat.

Hlavní ukrajinské město Kyjev zasáhl silný výbuch. Státní pohotovostní služba Ukrajiny později na sociálních sítích informovala, že zahynulo osm lidí. Ruské ministerstvo obrany podle BBC tvrdí, že zasáhlo vojenský cíl. Z útoku zveřejnilo i video.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své zprávě z 26. dne války znovu zmiňuje logistické problémy ruské armády. Rusové mají prý nedostatek zásob, navíc často potřebují opravit své kusy těžké techniky. Ukrajinská strana rovněž ohlásila, že přibývá případů dezerce v ruské armádě. Tito lidé se pak v civilním oblečení snaží dostat do Běloruska.

Tagy: