Myslet si, že se Ukrajina stane členem NATO? Bláznovství, řekl americký analytik

Ukrajina a NATO

Válka na Ukrajině (3.10.2022 7:00)

Ruská Státní duma chválila smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských území k Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil kompletní ovládnutí klíčového města Lyman. Unijní lídři budou v pátek v Praze jednat o další podpoře Ukrajině a také o energiích. Bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby přiblížil, jak by USA reagovaly, pokud by Putin použil jaderné zbraně.

Ruský ústavní soud v neděli schválil balík dokumentů o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, oznámila agentura TASS. Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, pak v pondělí schválila smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských území k Rusku. Informují o tom tiskové agentury. Kyjev a Západ ruskou anexi ukrajinských území odmítly jako nelegální a odsoudily ji.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil to, o čem se hovořilo už od sobotního rána. Město Lyman, ležící na severu Doněcké oblasti, bylo definitivně „vyčištěno“ od ruských vojsk. Stalo se tak pouhý den od anexe čtyř ukrajinských území Ruskem.

V případě, že se ruský prezident Vladimir Putin rozhodne na Ukrajině nasadit jaderné zbraně, zničí USA a jejich spojenci ruské jednotky a jejich vybavení na Ukrajině, Krymu a potopí Černomořskou flotilu. V rozhovoru se stanicí ABC News to řekl bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus.

Lídři unijních zemí budou na pátečním neformálním summitu v Praze jednat o další podpoře Ukrajině a o cenách a dodávkách energií. Stojí to v pozvánce, kterou rozeslal předseda Evropské rady Charles Michel. Představitele států EU vyzval k pevnému postoji proti ruské anexi ukrajinských území.

„Na našem setkání budeme jednat o tom, jak i nadále poskytovat silnou ekonomickou, vojenskou, politickou a finanční podporu Ukrajině,“ uvedl Michel.

Británie pořídí dvě specializované lodi na ochranu infrastruktury na dně moří, jako jsou plynovody či kabely. Oznámil to ministr obrany Ben Wallace, podle kterého je po poškození plynovodu Nord Stream nutné více chránit tento druh infrastruktury. Wallace nepřímo naznačil, že za poškozením potrubí stojí Rusko, napsala agentura Reuters.

Tagy:
Velká Británie Ukrajina Evropská unie Charles Michel Praha Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ben Wallace Lyman Záporožská oblast