Dobýt Donbas? Bezpodmínečná priorita. Tak dlouhé boje jsme nečekali, řekl Lavrov

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská armáda zesílila raketové útoky ve snaze dobýt ukrajinský Severodoněck. V jeho okolí ruské ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent domů, uvádí Kyjev. Mezitím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé od zahájení ruské invaze oficiálně vyjel mimo Kyjevskou oblast, aby navštívil vojáky na frontě na severovýchodě Ukrajiny. Zástupci zemí Evropské unie se v neděli neshodli na podpoře nového návrhu protiruských sankcí. A podle ruského ministra zahraničí je dobytí ukrajinského Donbasu pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

U Severodoněcku se tvrdě bojuje, v jeho okolí ruské ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent domů, uvádí Kyjev.

Zástupci zemí Evropské unie se v neděli neshodli na podpoře nového návrhu protiruských sankcí, který z embarga na dovoz ruské ropy vynechal surovinu přepravovanou sítí ropovodů. Novinářům to sdělil přední unijní činitel. Podle diplomatického zdroje byly pro skupinu zemí včetně Maďarska, České republiky a Slovenska nepřijatelné některé podrobnosti návrhu. Evropská komise (EK) hodlá podmínky embarga opět upravit a velvyslanci o něm budou znovu jednat v pondělí dopoledne, aby se pokusili dospět k dohodě před summitem. Ten začíná odpoledne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina válku vyhraje. „Otázka je, za jakou cenu a kdy. Pro mě vítězství znamená návrat celého našeho území. Nemyslím si však, že se nám to vojensky povede. Pokud se tak rozhodneme, bude nás to stát statisíce životů,“ řekl Zelenskyj podle BBC v rozhovoru pro nizozemskou televizi Nieuwsuur.

Podle něj má smysl jednat pouze s Putinem: „Vytvořil stát, kde kromě něj nikdo nerozhoduje. Nezáleží na tom, co říká ruský ministr zahraničí. Nezáleží na tom, jestli k nám pošle delegaci, aby s námi jednala. Všichni tito lidé bohužel nic neznamenají,“ prohlásil prezident. V bojích na Donbase podle něj ztrácí ukrajinská armáda až 100 vojáků denně.

Asi padesát domů v ukrajinské vesnici Demydiv, kterou zaplavila voda ze zničené přehrady, je stále částečně zatopených. Hráz na řece Irpiň v únoru vyhodila do povětří ukrajinská armáda ve snaze zastavit postup ruských invazních jednotek na Kyjev. „V současné době zůstává zaplavených asi 50 domů v Demydivu. Lidé situaci chápou a my se na oplátku snažíme dělat vše, co je v našich silách, abychom ten problém vyřešili,“ napsal na telegramu Oleksij Kuleba, guvernér Kyjevské oblasti.

Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda fronta vojáci Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko ruská invaze na Ukrajinu