Opozice griluje vládu. Turecké hospodářství, Stanjura je nekompetentní, kritizuje Schillerová

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se ostře pustila do současného šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS). Opoziční poslankyně kritizovala zejména vysoké zadlužování českého státu a varovné plnění státního rozpočtu. Stanjuru označila za nekompetentního ministra a obvinila premiéra Petra Fialu z toho, že šéfa resortu financí drží na ministerstvu jen z kamarádství.

Na začátek mimořádné schůze ke zpomalení valorizace penzí vystoupila předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová. O důchodech nemluvila. Jako hlavní téma si vybrala rozpočtovou politiku vlády Petra Fialy (ODS) a zejména koaličního ministra financí. „Je naprosto šokující, že fiaskem letošního rozpočtu se vláda zatím nebude zabývat,“ řekla Schillerová ke skutečnosti, že kabinet ve středu nejednal o letošních škrtech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko potřebuje dietu. Když člověk zhubne, rychleji běhá, stejně funguje i stát, říká Schmarcz

„Rozumím tomu, že premiér a ministr financí jsou kamarádi. Také rozumím tomu, že pokud by předseda vlády provedl adekvátní reakci, přiznal by tím, že je na tomto postu nekompetentní člověk,“ pokračovala v kritice Schillerová, která řečnila zhruba 40 minut.

Schillerová také zkritizovala svůj bývalý resort za to, že prováděl účetní triky. „Za celkem 150 miliard korun. Každý takový trik by dříve vedl k odvolání ministra financí. Připomenu, že rozpočet nepočítal s 15 miliardami korun na mimořádnou valorizaci penzí, i když vláda věděla, že k ní dojde,“ řekla Schillerová.

Zároveň vyjmenovala i vybrání 7,5 miliardy korun od zdravotních pojišťoven nebo přesunutí 30 miliard korun z rozpočtu na deficit Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který měl částku krýt z dluhového financování. „To je turecké hospodářství. Přesunutí deficitu ze státního rozpočtu do SFDI,“ uvedla Schillerová.

Po poslankyni si vzal slovo bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Pokračoval v kritice vlády za vysokou inflaci. „Dnes se nepředkládá důchodová reforma, jen se mění parametry valorizace. Vláda tvrdí, že je mění, kvůli neudržitelnosti. Je to stav, který si sama způsobila,“ kritizoval Havlíček.

.

Tagy:
Alena Schillerová ministr financí ODS Petr Fiala ANO 2011 Zbyněk Stanjura vláda Státní fond dopravní infrastruktury vláda Petra Fialy starobní důchod