Nad Slovenskem se opět vznášejí oblaka mafiánských devadesátek, říká organizátor protestů

„Jak se má na Slovensku posílit katastrofálně nízká důvěra v právní stát, když se na svobodě pohybují zločinci napojení na vládu,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS 47letý Michal Hvorecký, spoluorganizátor současných protivládních protestů na Slovensku a spoluzakladatel iniciativy Otvorená kultúra, která žádá především odstoupení ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Hvorecký je slovenský spisovatel, jeho knihy byly přeloženy do osmi jazyků.

Část Čechů svého času záviděla Slovákům prezidentku Zuzanu Čaputovou. Nyní slýchávám spíš povzdechy typu: „Ach jo, co tam ti Slováci zase blbnou.“ Je v tom jistá přezíravost i posměch, jako bychom sledovali slovenský sitcom s pořádnou dávkou černého humoru. Mají se podle vás i Češi obávat nástupu populistů?

Nejde jen o slovenský a český problém, ale o problém globální, celosvětový. O svou budoucnost se teď obávají i mnohem starší demokracie, jako jsou USA nebo Velká Británie. Demokracie umírají, autokracií přibývá. Na Slovensku to přišlo bleskově a v podobě velmi typické pro digitální věk. Tato čtvrtá Ficova koalice by neexistovala bez sociálních sítí s jejich mizivou veřejnou kontrolou. Je to vláda, která vede hybridní dezinformační válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Volby jsou však u nás i v České republice stále svobodné. Voliči a voličky mají obrovskou moc. V České republice se stále můžete vyhnout nejhoršímu. Doufám, že se z našich zkušeností poučíte. Moc vám držím palce. Mnohem těžší je pak složitě opravovat škody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fašizace slovenské politiky je v plném proudu, má jasno publicista z Bratislavy

Veřejnoprávní média či propagandistické vysílače

Uvidíme, české sněmovní volby budou už příští rok. Na Slovensku však v praxi vidíme, jak voliči v roce 2023 napomohli k postupném rozkladu demokracie. O jaké fází rozkladu můžeme nyní mluvit, je to počátek nové totality? Když vládní Slovenská národní strana obviňuje předsedu opoziční strany Progresivní Slovensko Michala Šimečku z „podvratné politické činnosti“ a premiér Fico z „protivládního burcování veřejnosti“ a chce Šimečku zbavit postu místopředsedy parlamentu, připomíná to podle vás převrat?

Myslím, že tak daleko ještě nejsme. Tohle není převrat. Ale absolutní lež je Ficovou hlavní politickou strategií už léta a nyní přístup ještě vyhrotil. Opakuje lež, i když mu ji oponenti stokrát vyvrátí. Premiér označil obě demonstrace z minulého týdne za řízené ze zahraničí. Opakovaně tvrdí, že v důsledku nich dojde k dalším atentátům na politiky. Proč to neřekne policii? Fico už léta kontaminuje diskurs jazykovým násilím, šíří konspirační teorie, lži a polopravdy, uráží politické oponenty a kritizuje „presstituty“. Fico se bizarně proměnil v influencera. Jeho online video monology dominují téměř všem internetovým kanálům. Nyní chce na Slovensku vybudovat autoritářský stát. K tomu nutně potřebuje plnou kontrolu nad veřejnoprávními médii, která vláda rychle přeměňuje na propagandistické vysílače.

Jste členem iniciativy Otvorená kultúra, která minulý týden svolala do Bratislavy protestní mítink žádající odstoupení ministryně kultury. Jak budou protesty pokračovat?

Naše iniciativa přímo navázala na veřejnou výzvu k odstoupení ministryně kultury Šimkovičové, zveřejněnou 17. ledna a uzavřenou 26. ledna 2024, kterou podepsalo více než 180 tisíc lidí. Nadále vyzýváme instituce a aktéry profesně činné v oblasti umění, kultury a kreativních průmyslů, aby se k nám připojili. Jsme síť asi tří set organizací po celé zemi a více než dvou tisíc jednotlivců. Kultura se na Slovensku stala celospolečenským tématem.

Na protesty chodí desetitisíce lidí. Předpokládám, že jakmile začne divadelní sezóna, budeme ostře stávkovat. V koalici to už začíná vřít. Radikálové se nakonec vždycky rozhádají mezi sebou, naštěstí. I Mečiarova moc se rozpadla nejdřív na kultuře. Učíme se nové formy odporu, protože i nepřítel se změnil. Koalice nejefektivněji komunikuje na uzavřených sítích jako Telegram. Hledáme cesty jak postavit hráz propagandě a nenávisti.

Fašisti vyměnili Kanady za obleky

Souběžně se rozběhla druhá podpisová akce za odvolání ministryně kultury, tuto středu už ji signovalo 184 tisíc lidí. Jste jedním ze spoluautorů petice, která mimo jiné uvádí, že „slovník paní ministryně nápadně připomíná slovník neonacistů“. O postupné fašizaci současné vlády se na Slovensku mluví otevřeně, v Čechách se tomu ale trochu podivujeme. Fašismus či neonacismus ve vládní koalici státu, který je součástí Evropské unie? Můžete uvést pár příkladů, proč má Šimkovičová blízko ke slovníku nacistů?

Fatální selhávání státu u nás na Slovensku způsobilo, že 49 procent (!) spoluobčanů si přeje „silného a rozhodného vůdce, který se nemusí zatěžovat parlamentem a volbami“. Noví fašisté nejsou tak jednoduší a neschopní jako zkorumpovaní kotlebovci z ĽSNS, kteří si svým velikášstvím a neschopností vládnout nakonec odcizili i vlastní voliče. Neofašisté neboli „fešisté“, jak je nazývám, odložili kanady a pochodně, oblékli si drahé obleky a róby, změnili symboly i jazyk. Nechtějí demokracii úplně zničit, protože z ní skvěle profitují, i díky eurofondům, ale rádi by k ní přidali přívlastky jako „neliberální“. Platí však nepřímá úměra - čím více přídavných jmen, tím méně demokracie.

Naplno se začal frontální útok na veřejnoprávní média, která se mění v důležitý nástroj státní propagandy. Vzývání údajné heroické slovenské minulosti, šovinismus, rasismus, útoky na menšiny... Šimkovičová dokonce šíří neonacistické teorie o údajné velké výměně obyvatelů nebo o tom, že LGBTI+ komunita záměrně ničí bílou rasu. I za kritikou své osoby vidí pořád jenom spiknutí. K fašizaci počítám i verbální nebo dokonce násilné provokace, jaké provádí poslanec Štefan Kuffa třeba na divadelním představení nebo v liptovském muzeu, kde zasahuje do programu nebo přímo do expozice. Nadává umělcům i divákům, cenzuruje, odvádí pozornost, skandalizuje, atakuje…

Svoboda pro pana 61:0. Dočká se i Kočner?

Slovenská vláda ohýbá i justici, proto opozice navrhuje odvolání minstra spravedlnosti Borise Suska. Laicky viděno odtud z Česka, změny v trestním zákoně jdou na ruku slovenské mafii. Za korupční zločin právoplatně odsouzený bývalý speciální prokurátor Dušan Kováčik už je z vězení doma. Jeden ani nechce domýšlet, jak se nyní promění Slovensko...

Domnívám se, že aktuální propouštění lídrů v kultuře, tedy například ve Slovenském národním divadle (SND), Slovenské národní galerii (SNG), mezinárodním domě umění Bibiana či Národní knihovně, je i chytrým manévrem zkušeného mocenského oportunisty Fica, který zároveň provádí radikální a velikou reformu soudnictví. Minulý týden byl na přímý příkaz ministra spravedlnosti po pouhých dvou letech propuštěn z vězení bývalý speciální prokurátor Kováčik, který byl v květnu 2022 odsouzen k osmi letům a pokutě 100 tisíc eur za korupci. Celé Slovensku mu říká přezdívkou Pan 61:0, protože od roku 2008 až do roku 2020 nepodal obžalobu v 61 případech, na které dohlížel. Tedy kryl všechny korupční kauzy.

Fico se k jeho propuštění okamžitě vyjádřil na Facebooku a tento krok považuje za „spravedlivý a zákonný“. Jak se má na Slovensku posílit katastrofálně nízká důvěra v právní stát, když se na svobodě pohybují zločinci napojení na vládu? Nepřekvapilo by mě, kdyby brzo pustili i Kočnera nebo masového vraha Mikuláše Černáka, o kterém právě vznikl kontroverzní hraný film. Fico justiční reformu stvořil pro své sponzory a spřízněné oligarchy. Nad Slovenskem se znovu vznáší temná oblaka mafiánských devadesátek.

Ficova koalice je vratká

Kočner a Černák na svobodě, tohle se moc dobře neposlouchá... Neuzavřeme rozhovor i něčím trochu optimistickým?

Mocenský nástup Šimkovičové a jejího vedoucího úřadu Lukáše Machaly ukazuje, jak velkým omylem bylo chápat slovenský fašismus jako výlučně historický fenomén. Náš fašismus by katolický, nepochybně diktátorský, ale ne opravdu důsledně totalitní, ne proto, že by byl mírný, ale pro slabost své ideologie. Dnešní prudký posun Slovenska ideologicky radiálně doprava je dán i tím, že nám hodně chybí kritické přehodnocení vlastní minulosti, zejména rozsáhlé slovenské kolaborace se dvěma diktaturami – nacismem a stalinismem, ale taky s devadesátými léty násilného mečiarismu.

A do toho přišel internet. Pravicová scéna již před lety rozpoznala propagandistický potenciál sítí. Dnes mohou na sociálních sítích jako TikTok, najít extremistický obsah desetisíce mladých. Ale ještě není všem dnům konec. Poslední vlna propouštění nyní může Šimkovičovou vážně ohrozit. Lidé jsou zklamáni a naštvaní. SNG a SND návštěvníci milují. Ficova koalice je vratká a slabá. SNS se propadá ve všech volebních průzkumech. Dnes by už ani nebyla v parlamentu. Vyplatí se vzdorovat. Ještě máme naději.

Tagy: