Otec Jána Kuciaka: Fico stvořil systém, který zosnoval Jankovu smrt. Teď může oddalovat soud

Než slovenská justice stačila usvědčit zosnovatele vraždy žurnalisty Jána Kuciaka, už je Robert Fico opět na cestě k premiérskému křeslu. „Nemyslím si, že by Fico měl nějaký aktivní podíl na likvidaci našeho syna Janka. Jako premiér měl ale přímou zodpovědnost na vytvoření systému, který k té vraždě nakonec vedl. Na propojení nejvyšších pater politiky s podsvětím a všehoschopnými lidmi, kteří rozhodovali také o lidských životech,“ říká 67letý Jozef Kuciak. Mrzí ho i Ficova výhra v obci Štiavnik, kde Janka vychoval a nakonec i pohřbil. „Sousedé vůbec nechápou souvislost vraždy s Ficovou érou,“ zamýšlí se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jak si vysvětlujete úspěch Smeru také tady ve Štiavniku? Fico v obci, která leží jen 15 kilometrů od českých hranic, jasně zvítězil, získal tam 34,22 procenta.

Po volbách jsem mluvil hned s několika sousedy, kteří si vážně myslí, že když zvolili Fica, udělali moc dobře pro celé Slovensko. Těžko se jim vysvětluje, že je tomu jinak.

Mluvil jste se sousedy o politice i před volbami?

Mluvil, ale někdy bylo dost těžké jim vyvracet názory, hlavně těm starším. Některé události prostě nedokáží pochopit v širších souvislostech, navíc žijí v zajetí hoaxů a dezinformací, které mimo jiné šířil a stále bude šířit právě Ficův Smer. Ale i další strany, které se teď dostaly do parlamentu, především Slovenská národní strana (SNS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda, která otřásla Slovenskem. Smrt Kuciaka a Kušnírové stále není plně objasněna

Proč si mnozí Slováci nedokážou dát do souvislostí, že vás syn Ján Kuciak byl zavražděn také proto, že za vlády Ficova kabinetu (u moci v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2018, pozn. red.) odhaloval korupci i bezprostředně v okolí premiéra?

To je právě to, co hlavně lidé na slovenském venkově příliš nechápou. Že je korupce velkým zlem pro celou společnost. Bohužel, korupce je Slovenskem tak prorostlá, že se bere jako normální věc, jako součást života. Něco za něco, s tím jdou lidé do lékařské ordinace i s banálními problémy, korupce je všudypřítomná.

Kočner na jednom patře s Ficem

Nemá tedy smysl vyprávět sousedům, že třeba Marian Kočner, hlavní podezřelý z objednání vraždy vašeho syna, vlastnil byt v luxusním komplexu Bonaparte v Bratislavě ve stejném patře jako předseda vlády Fico? Ten komplex přitom postavil další korupčník Ladislav Bašternák, který dostal pětiletý trest vězení za krácení daní. Když stejného Bašternáka chtěli kvůli rychlé jízdě pokutovat policisté, přišel pokyn přímo od ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer), že je to „náš člověk“, takže pokutu nedostal.

Musí se o tom mluvit. Někteří sousedé však mají trochu pomalejší myšlení, takže si podobné informace nedokážou spojit dohromady ani po trpělivém vysvětlování. Jsem ale optimistou a věřím, že jim všechny okolnosti kolem Jankovy vraždy časem dojdou, i když více spoléhám na mladší generace, protože ti starší to mají postavené jinak. Co řekl farář, to pro ně vždycky byla svatá pravda. A podobně teď vnímají i některé politiky, takže i Fico je pro ně vlastně farářem. Budoucnost společnosti záleží především na výchově ve školách, zde tam děti naučí dávat si dění ve společnosti také do širších souvislostí. Rozlišovat reálné informace od hoaxů a podobně.

Nelze sousedům jednoduše říct, že když budou stát za Ficem, jdou proti odkazu Jána Kuciaka?

Nemohu a ani nechci říkat, že Robert Fico má konkrétní podíl na zastřelení Janka. Nic takového si nemyslím, tak daleko by Fico určitě nešel. V roli premiéra měl ovšem přímou zodpovědnost na vytvoření systému, který k té vraždě nakonec vedl. Na propojení nejvyšších pater politiky s podsvětím a všehoschopnými lidmi, kteří rozhodovali také o lidských životech. Na celém tom ohromně dlouhém řetězu, do kterého Smer vtáhl politiky, soudce, advokáty, prokurátory, oligarchy, podnikatele i mafiánské struktury. Na synově vraždě nese vinu celý ten systém, který Jankovi dokonce odmítl poskytnout ochranu, když Kočner začal synovi nebezpečně vyhrožovat. Trestní oznámení, které syn tehdy podal, bylo odročeno.

Ovlivní vláda Smeru Nejvyšší soud?

Pokud sestaví vládu Robert Fico, budou se jeho lidé pokoušet nějak ovlivnit stále pokračující proces? Vinu Mariana Kočnera jako zosnovatele vraždy bude nyní v odvolacím řízení řešit Nejvyšší soud, který může obnovit celé soudní řízení.

Určitě se budou pokoušet mít co největší vliv na policii a justici, rychle vyměnit policejního ředitele a podobně. Nejsme ale zatím v Maďarsku, kde Viktor Orbán získal ve volbách ústavní většinu, takže pro Fica nebude úplně snadné rychle vyměnit třeba soudce Nejvyššího soudu. A stejně tak nemůže přes parlament prosadit ani spoustu jiných věcí, které by po vzoru Orbána asi rád zavedl také na Slovensku.

Kočner měl k Ficovi blízko a říkal mu familiárně Hranol. A když po vraždě v březnu 2018 odstupoval Fico z funkce premiéra, policie zachytila i tuto Kočnerovu zprávu: „Do pi**, bojím se, že to Hranol neustojí.“ Neustál to, ale stejně se vrací na politické výsluní, dost možná do čela vlády. Jak by vládní Smer veřejně pohlížel na vraždu Janka?

Stejně, jako to už dělá dlouho. Když po vraždě vyšli Slováci do ulic, Fico záhy mluvil o komplotu tehdejšího prezidenta Andreje Kiska s americkým finančníkem a filantropem George Sorosem. Smer tak nepřímo naznačoval, že nikoliv lidé kolem jeho strany, ale právě Soros má něco společného s vraždou Janka. Na mítincích před letošními parlamentními volbami zase Smer a jeho lidé tajemně naznačovali, že znají objednavatele vraždy, a že to jméno Slováky překvapí. Konspirace a konspirace, objevily se i nesmyslné informace o spolupráci Janka s tajnými službami a všechny tyhle hoaxy bude Ficova vláda šířit dále. Rétorika zamlžování i zamořování veřejného prostoru různými nesmysly je velmi účinná. A také strašení Sorosem je na Slovensku podobně úspěšné jako v Maďarsku.

Rozhodně je to efektivní předstupeň, než Fico posadí své lidi na klíčová místa v policii a justici. Slovenský Denník N píše, že se po pádu Fica v roce 2018 podařilo odsoudit už více než 40 korupčníků z okruhu Smeru, jenže někteří z nich nyní po volbách naznačují, že s návratem Fica čekají rehabilitace. Třeba už jmenovaný podnikatel a daňový podvodník Ladislav Bašternák nyní žádá nazpět luxusní byty, které propadly státu. Ptám se ale spíš obecně, touží Fico a jeho lidé po nějaké pomstě za to, že po vraždě Jána Kuciaka postupně přicházeli o moc a vliv?

Politici Smeru už se nechali slyšet, že zruší údajně zbytečný Specializovaný trestní soud a Úřad speciální prokuratury, tedy instituce založené k potírání korupce. Právě díky nim byla po pádu Fica odsouzena řada lidí. Případná vláda Smeru ale napřed asi ovládne veřejnoprávní média a posléze se kvůli různým záminkám pokusí omezit i všechna soukromá, která se budou vůči vládě nějak vyhraňovat. Podobně se to podařilo Orbánovi v Maďarsku.

Spiklenecký guláš

Promění se Slovensko v druhé Maďarsko?

Postupně asi ano, zatím tomu brání skutečnost, že Fico nemá v parlamentu ústavní většinu. Pokusí se omezit nejen kritická média, ale i neziskový sektor. Stejně jako Orbán ovšem nebude chtít opustit Evropskou unii, jen bude vystrkovat růžky a Brusel různě provokovat.

Je v tuto chvíli koalice Smeru s novou a ve volbách hodně úspěšnou stranou Hlas vůbec reálná? Hlas založený v roce 2020 Ficovým vicepremiérem Peterem Pellegrinim jste mi letos v březnu představoval poměrně pozitivně. Říkal jste, že Pellegrini má dostat druhou šanci v politice, že to může být i reálný partner demokratických stran, protože se odtrhává od Ficova politického stylu. Už to neplatí?

Po založení Hlasu byly ze strany opravdu slyšet i různé a někdy i dost ostré výhrady vůči Smeru, teď už Pellegriniho politiku vidím jako téměř totožnou se Smerem. Vedení Hlasu má hodně blízko k Ficovi, zatímco uvnitř strany nevidím žádnou sílu, která by mohla převzít vedení a jít jiným směrem. Podle mě má teď Fico větší obavy než z Hlasu spíše z dalšího možného spojence ve vládě, kterým zřejmě bude Slovenská národní strana (SNS).

Proč?

Její předseda Andrej Danko na kandidátkách SNS udělal místo i různým hlasitým dezinformátorům. Poslanci za SNS se tak stali také někteří bývalí členové neonacistických Kotlebovců i další krajně extrémní osoby, které z této nacionalistické strany dělají velmi nespolehlivého a dlouhodobě nejistého partnera také pro Fica.

Zvolení poslanci za SNS zároveň se Smerem docela souzní, jsou třeba stejně proruští jako Fico. A konkrétně noví poslanci Peter Kotlár a Martina Šimkovičová, kteří dělají proruský televizní kanál Slovan, obviňují z Jankovy vraždy George Sorose, americkou tajnou službu CIA, speciálního prokurátora Daniela Lipšice, policejního prezidenta Štěpána Hamrana, prezidentku Zuzanu Čaputovou i úřednického premiéra Ľudovíta Ódora a expremiéra a šéfa hnutí OLaNO Igora Matoviče. Namíchali úplný spiklenecký guláš. Nemají už tedy demokratické strany šanci složit vládu?

V politice nikdy nevíte, jak to dopadne. Všechno teď záleží na Hlasu Petera Pellegriniho, no a ten podle mě půjde s Ficem.

Fico bude chtít odpoutat pozornost od Kočnera

Koho jste volil vy?

Uvažoval jsem nad dvojicí Demokrati a Progresívne Slovensko. Byl jsem před volbami optimistou a jednoznačně věřil, že Demokrati expremiéra Eduarda Hegera do parlamentu projdou, přesto jsem to chtěl pojistit i svým hlasem. Přál jsem si na politické scéně více demokratických stran, nikoli jen Progresívne Slovensko. Bohužel, uvažoval jsem mylně, strana Demokrati neprošla, nezískala ani tři procenta hlasů. To je riziko voleb, tak jsem nakonec Progresívne Slovensko připravil o hlas.

Nemůže Robert Fico svého bývalého vicepremiéra Pellegriniho nějak vydírat? A tím ho držet v šachu a donutit ke spojenectví.

Asi na sebe vzájemně vědí docela dost. Zároveň si velmi dobře uvědomují, že když by na sebe začali něco vytahovat, potopí i sami sebe.

U hrobu vašeho syna ve Štiavniku jsem potkal ženu, která mi vyprávěla, že Janka znala už jako malého chlapce. A bylo jí moc líto, že ho zabili. Zároveň byla přesvědčena, že Kočner ten nájemný mord neobjednal, protože byl u soudu zbaven obvinění. Specializovaný trestní soud v Pezinku letos v květnu skutečně za objednání nájemných vrahů odsoudil jen Alenu Zsuzsovou (na 25 let, pozn. red.) a obviněný Kočner byl zproštěn obžaloby, i když jeden ze tří speciálních soudců na jeho vině trval. Další krok justice je nyní na Nejvyšším soudu Slovenské republiky. Myslíte si, že Kočner bude ještě někdy odsouzen?

Věřím, že Nejvyšší soud přesvědčí další předložené důkazy a nařídí obnovu procesu. Půjde například o opětné prozkoumání mobilních telefonů Mariana Kočnera a jeho spolupracovnice Aleny Zsuzsové. Současné technologie totiž dokážou obnovit jiná, a dokonce už i vymazaná data, než jak se to policii dařilo v minulých letech. Podle mě se najdou i nové zásadní informace o politických špičkách Smeru, včetně Fica. Teď by ovšem bylo dobré, kdyby Nejvyšší soud rozhodl co nejdříve. Určitě do ledna, jak bylo přislíbeno. Pokud Robert Fico sestaví vládu, asi se bude snažit odpoutat pozornost veřejnosti právě od Kočnera. A také co nejdéle oddalovat i celé odvolací řízení.

Tagy:
Slovensko Ján Kuciak volby Peter Pellegrini Robert Fico Kauza Kuciak Jozef Kuciak výsledky voleb Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Marián Kočner Slovenská národná strana Štiavnik