Ostřelované město pod vodou. Putin chtěl Cherson pro sebe, po ztrátě jej hodlá zničit

Exploze Kachovské přehrady vedla k zaplavení ukrajinských obcí na jihu včetně města Cherson.

Voda v Chersonské oblasti klesá

Všudypřítomná voda na ulicích i v domech a k tomu neustálé ostřelování dělostřelectvem. Tak aktuálně vypadá chmurný a extrémně drsný život, či lépe řečeno přežívání, v ukrajinském městě Cherson a přilehlém okolí. Region je po odpálení hráze Kachovské přehrady pod vodou. Místní obyvatelé se pokouší evakuovat, což jim ale značně ztěžuje palba z ruských děl. Deník The Washington Post přinesl reportáž přímo z místa.

„Rusko je zde navždy“ stojí na jednom z billboardů v Chersonu. Umístili jej zde okupanti poté, co zástavbu v prvních týdnech od začátku invaze na Ukrajinu obsadili. Šlo o jediné oblastní centrum, které se jim od zahájení invaze v únoru loňského roku povedlo dobýt. Slib na billboardu nakonec platil jen pár měsíců. Ještě v listopadu si Ukrajinci své město vzali zpět.

Cherson to ale dnes velmi schytává. Tvrdě jej zasáhlo protržení Kachovské přehrady a následný příval vody, která oblast zatopila. Tisíce místních obyvatel tak musely opustit své domovy a evakuovat se do bezpečí.

Voda a strasti se zásobováním však není to jediné, co obyvatele regionu trápí. Rusové totiž nezaháleli a začali zaplavené město, z něhož před nebezpečím utíkají lidé, ostřelovat svojí artilérií. Ošklivou zkušenost s okupanty má v tomto směru Ukrajinec Oleh Hryhorak. Šrapnel z ruského děla jej zasáhl přímo do nohy. Mezitím se na dům, ve kterém se právě nacházel, valila voda z přehrady.

ČTĚTE TAKÉ: Bolestná slova Ukrajinky: V zatopených vesnicích plavou mrtvé kočky, psi i ostatky ze hřbitovů

Oleh si dokázal tlačit na ránu, aby zastavil krvácení, a s těžkostmi se z podlahy dokázal dostat aspoň na pohovku, aby se tak dostal z vody. „Snažil jsem se udržet při vědomí, chtěl jsem zůstat naživu,“ popisuje Ukrajinec pro americký deník The Washington Post. Sám nevěděl, zda se má více bát utopení, nebo že kvůli svému zranění vykrvácí.

Jeho příběh měl nakonec aspoň trošku šťastný konec. Na pohovce strávil noc, aniž by jej vzala voda, a ráno ho našli jeho přátelé. Přežil. Musí však i nadále zůstat v Chersonu – ve městě pod vodou, které pravidelně ostřelují okupanti. Od té doby, co byl Cherson osvobozen ukrajinskými silami, zde kvůli Rusům zahynulo více než 250 lidí.

Taktika spálené země

„Rusko používá taktiku spálené země,“ vypráví pro americký list jeden z místních občanů Serhij Kindra. Sám kvůli ruské palbě přišel o svého 13letého syna. Zemřel jen pár dní poté, co Ukrajinci převzali kontrolu nad městem.

Podle zmíněného Ukrajince mají Rusové v čele s prezidentem Vladimirem Putinem prostý názor: „Pokud tato země nebude patřit nám, tak nikomu.“ Podobně hovoří i ukrajinský ekonom Timofej Mylovanov. „Jsou velmi záštiplní (Rusové) a pokud nedokáží udržet území, tak jej chtějí zničit,“ míní pro The Washington Post.

Vladimir Putin město evidentně chtěl zachovat pro Rusko, ale v okamžiku, kdy o něj přišel, už mu na něm nesejde. Zásahy ruského dělostřelectva zde byly víceméně pravidelné, zaplavení po zničení Kachovské přehrady je však další tvrdou ranou pro obyvatele přístavního oblastního města.

Kvůli válce bylo naprosto zdevastováno město Bachmut, zvěrstva zažily Buča nebo Izjum, ničení poznalo také hlavní město Ukrajiny Kyjev. To vše a navíc krizi s povodněmi nyní zažívá Cherson.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina reportáž The Washington Post Rusko dělostřelectvo Cherson Chersonská oblast ostřelování ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada