Paroubek, Dostálová a nejistá budoucnost Zahradila? Kdo za rok zabojuje o europarlament

Přibližně za rok se voliči vydají znovu k volebním urnám a budou rozhodovat o českém zastoupení v Evropském parlamentu. Již teď se objevuje řada zajímavých jmen, která by mohla o mandát usilovat, patří mezi ně například expremiér Jiří Paroubek či dokonce exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Největší otázkou však zůstává, zda bude chtít koalice Spolu zopakovat svůj úspěch ze sněmovních voleb společnou kandidátkou, nebo zda se jednotlivé strany vydají do Evropy jednotlivě.

Nějaké změny u Pirátů?

Piráti budou o podobě kandidátky rozhodovat na podzim a chtěli by získat víc než dosavadní tři mandáty. „Já každopádně plánuji obhajovat pozici lídra. Co se týče počtu mandátů, věřím, že voliči za rok ocení práci, kterou Piráti v Evropském parlamentu v posledních čtyřech letech odvedli, když jsme z českých europoslanců prakticky jako jediní hájili lidská práva nebo bojovali za větší transparentnost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS europoslanec Marcel Kolaja.

ČTĚTE TAKÉ: Dusno ve Sněmovně. Stanjura označil Havlíčka za proruského. Energetice nerozumíte, reagoval

Další pirátská poslankyně Markéta Gregorová pro CNN Prima NEWS sdělila, že svojí kandidaturu zatím zvažuje. Jistý si je naopak Mikuláš Peksa. „Do následujícího volebního roku budu vstupovat jako znovuzvolený předseda Evropské pirátské strany. Tuhle důvěru bych rád splatil při obhajobě europoslaneckého mandátu. V europarlamentu hlídáme evropské peníze, snažíme se zajistit hladký přechod Evropy na bezemisní kolej a bojujeme za digitalizaci Unie,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Spolu, či jednotlivě?

Velký otazník, který v souvislosti s evropskými volbami visí ve vzduchu, se týká otázky, zda se podobně jako ve volbách do Sněmovny spojí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v rámci koalice Spolu. Od potencionálního lídra ODS Alexandra Vondry zaznívá varování kvůli rozdílným postojům těchto stran v EU. Nepřeje si například, aby ODS skončila ve frakci evropských lidovců EPP, kam patří lidovci s TOP 09.

„Spolu je velmi nosný projekt, jak se ukázalo v parlamentních volbách. Máme dělat vše pro to, abychom tu značku nepoškozovali. Evropské volby jsou ale specifické, jsme v jiných frakcích a já si nemyslím, že bychom se měli rozpustit v EPP. Za naší frakci dělám třeba zpravodaje normě Euro 7, k tomu bychom se nikdy v rámci EPP nedostali. Nejhůř by vypadalo, kdyby se lidé ze společné kandidátky vzájemně hádali, to nemají voliči rádi. Kloním se spíše k tomu jít samostatně, ale diskutujeme o tom,“ uvedl Vondra na ideové konferenci ODS.

Například Jiří Pospíšil (TOP 09), který se zatím o své kandidatuře nerozhodl, jelikož se nedávno stal také pražským radním pro kulturu, si myslí, že by otázka frakcí nemusela být překážkou. „Když se podíváte do historie, tak existují případy (například Slovensko), kdy politické strany kandidovaly společně, a pak šla každá do jiné frakce. Kolikrát není úplně klíčové, v které frakci jste zařazeni. Klíčový je program, který slibujete,“ sdělil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Varianty jsou možné tedy zatím všechny. „Umím si představit, že půjdeme sami jako TOP 09 i v koalici Spolu, i když tam bude složité domluvit se programově i personálně,“ vysvětlila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro CNN Prima NEWS. Své vlastní kandidáty si vybírají již také lidovci, které by měl vést Tomáš Zdechovský.

Kalousek ano, Zahradil ne?

Evropská mise by po mnoha letech mohla skončit pro výraznou osobnost ODS Jana Zahradila, který se doposud nevyjádřil k tomu, zda by chtěl svůj mandát obhajovat. Pokud by měla do europarlamentu jít koalice Spolu, Zahradil by byl jasnou překážkou například pro Zdechovského, jak informovalo Forum24.

Neměl by to však jednoduché ani u svých spolustraníků, pokud by ODS šla nakonec sama. „Poslední dobou se do ODS jen strefuje, nereprezentuje současnou podobu a politiku strany. Byla by ostuda, kdybychom ho opět umístili do čela kandidátky,“ uvedla například nedávno poslankyně Eva Decroix.

Naopak překvapivě o své možné kandidatuře hovořil Miroslav Kalousek, který své úvahy zmínil pro Deník N. „To je jeho přání. Není to tak, že by mohl kandidovat,“ prohlásila v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS Pekarová.

Rošáda u ANO

Zajímavé dění čeká jistě hnutí ANO, kde zvažuje konec dosavadní lídryně Dita Charanzová. Spekulovalo se dokonce o „bombě“, že by kandidátku vedl sám předseda Andrej Babiš, který například pro Deník řekl, že by jej taková práce zajímala. „To by mě bavilo, ale v EP není přednostní právo a faktická připomínka, takže si to ještě musím nastudovat. Hnutí ANO určitě postaví silnou kandidátku českých zájmů,“ sdělil.

Zatím se ale spíše spekuluje o tom, že by hnutí ANO mohla do Bruselu vést bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která svůj zájem potvrzuje. Obhajovat svůj post by měli také Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík

Návrat Paroubka?

Z hnutí STAN nebude svůj mandát zřejmě obhajovat Stanislav Polčák, který byl spojován s kauzou Dozimetr. U SPD můžeme naopak znovu očekávat kandidaturu Ivana Davida. Strana také vyjednává o možné koalici s Trikolorou, ta by se však měla týkat spíše až krajských voleb. Svou pozici by ráda obhájila také předsedkyně komunistů Kateřina Konečná.

Naopak novým zajímavým subjektem, který se chce příští rok ucházet o hlasy voličů, bude spolek Nespokojení expremiéra Jiřího Paroubka, který se přeje sjednotit levicová hnutí. „A nemusí to být jen sociální demokraté, ale mohou to být i komunisté, lidé ze Suverenity, Domova nebo Národních socialistů,“ přiblížil Paroubek pro iDnes.

Přestože není ještě konkrétní termín voleb znám, mohou se lidé těšit, že příští rok v květnu (minulé volby se konaly 24.–25. května) nás čeká klání zajímavých politických osobností.

Tagy: