Ceny pečiva budou dále růst
Rohlík za tři koruny? Podle odborníků se taková cena pomalu a jistě blíží. Zdražování pečiva prý bude pokračovat – nejdřív to bylo kvůli koronaviru, pak drahým energiím, teď i kvůli válce. Někteří pekaři po vládě chtějí, aby zakázala vývoz pšenice.
Sýpka Evropy, i tak se Ukrajině ještě donedávna přezdívalo. To, že se z ní teď pšenice nevyváží, tvrdě dopadá na tuzemské pekaře. „Průměrná cena loňského roku byla čtyři tisíce za tunu. Teď už jsme přesáhli 11 tisíc za tunu. Cena se dramaticky změnila během minulého víkendu, kdy z pátku na pondělí stoupla až o sto procent,“ popsal ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
Ještě na začátku loňského roku byste za obyčejný rohlík zaplatili v průměru korunu a 80 haléřů. Reportér CNN Prima NEWS ho ve středu v jednom z pražských supermarketů koupil za 2,30 koruny. A cena má podle odborníků dál růst. Do konce roku se původně odhadovalo zdražení o třicet procent. Nakonec ale nejspíš bude větší. „Nárůst o třetinu je možná optimistický odhad. Protože to nesouvisí jenom s obilím jako takovým, musíme se podívat na dopady evropské zelené dohody do cen energií, které jsou pro pekařský segment klíčové,“ uvedl Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii z Potravinářské komory.
Zeptali jsme se zákazníků, kolik by byli ochotni platit za obyčejný rohlík. „Asi čtyři koruny,“ odpověděla v anketě CNN Prima NEWS jedna z dotazovaných. „No já je asi přestanu kupovat. Ale kolik nejvíc... tak tři padesát,“ popsal další dotazovaný. „Asi dvě koruny maximálně,“ řekl další.
Česko samo pro sebe pšenice vypěstuje dost. Pekaři ale i přesto po ministrovi průmyslu chtějí, aby zakázal její vývoz. „Už jsme se na něj obrátili s žádostí, aby vláda minimálně začala monitorovat, jak trh s obilím v ČR vypadá,“ uvedl Koberna s tím, že zvláště polští překupníci se snaží obilí skupovat. „Už v současných dnech se na českém trhu pohybují nákupčí z Libanonu, případně ze Saúdské Arábie, kteří mají emeritní zájem o českou pšenici. Platí v dolarech, platí v násobcích cen oproti cenám, které vládnou teď v ČR,“ dodal Hlavatý.
Na vyšší ceny pečiva si ale nejspíš budeme muset zvyknout. Dlouhodobě u nás patří k nejlevnějším v Evropě a nízké ceny už prý dlouho udržet nepůjdou. „Naprostá většina pekáren je v těžké ztrátě. Máme na svazu hlášeny první relativně velké pekárny, které ukončují činnost a výhled je v tuto chvíli poměrně dramatický, pokud se nestane něco zásadního,“ uvedl Hlavatý a dodal, že chlebu nemusí být dostatek. A výzvou jsou podle ekonomů i pekařů ukrajinští uprchlíci. S jejich příchodem do Česka se očekává podstatné zvýšení spotřeby.