Pekarová: Na záběry útoků Hamásu jsem se nedokázala dívat. S Vystrčilem je dobrá spolupráce

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně navštívili Izrael

Rozhovor s Markétou Pekarovou a Milošem Vystrčilem

Hodně emotivní byla návštěva kibucu Kfar Aza pro předsedy obou komor Parlamentu. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je na videu vidět, jak odchází od Izraelců, kteří jí ukazují dva měsíce staré záběry mrtvých těl. Miloši Vystrčilovi (ODS) se jako otci dvou dcer těžko poslouchal příběh, kdy voják nemohl 7. října najít svou dceru. Společně politici předali Izraelcům usnesení Poslanecké sněmovny i Senátu podporující právo na obranu židovského státu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedli, že je důležité světu připomínat, co celou situaci odstartovalo a zároveň apelovat na Izrael, aby předcházel ztrátám mezi civilisty.

Co pro vás byl nejsilnější zážitek z toho dne?

Markéta Pekarová Adamová: Přiznám se, že jsem se nevydržela dívat na některé ze záběrů, které nám ukazovali přímo v místech, kde jsme v kibucu mohli navštívit ty domy. Mnohé z nich byly hodně zničené, ale viděli jsme ve stěnách i dveřích to množství kulek, které mířily na obyvatele těchto míst. Mnozí z nich už jsou dnes mrtví. Mnozí z nich byli upáleni zaživa, byli předtím svázáni, takže opravdu s nimi bylo zacházeno maximálně krutě. A to byly okamžiky, které pro mě byly nejtěžší v tu chvíli rozdýchat, protože si neumím něco takového ani představit. Bohužel jsme byli na místech, kde se ty věci před necelými dvěma měsíci staly.

ČTĚTE DÁL: ODS a lidovci mají strach. Kvůli Kalouskovi a Pospíšilovi hrozí rozpad koalice Spolu

Miloš Vystrčil: Pro mě to asi bylo vyprávění očitého účastníka boje v kibucu Kfar Aza. To byl člověk, který tam měl dceru, a poté, co přijel do osady a zasáhl tam jako voják, jako policista, tak následně odjel, aby se tam znovu vrátil a hledal svoji dceru, kterou nenalezl. Později zjistil, že je na jiném místě, naštěstí jenom zraněná. Ty pocity, které při tom on zažíval a popisoval, jsou nezapomenutelné. Když si člověk představí – já mám dvě dcery – že by se ocitl v podobné situaci, tak si uvědomuje, jak hrůzné chvíle ti lidé v okamžiku toho teroristického útoku Hamásu museli zažívat.

Markéta Pekarová Adamová: U Izraelců, se kterými jsme se setkali, a to i s vojáky, kteří byli zraněni v těch bojích, tak jsme necítili — a ani oni nevyjadřovali — jakoukoli nenávist vůči Palestincům, vůči Gazanům a ani ve své podstatě vůči těm teroristům. Oni to berou tak, že to jsou lidé, které je potřeba rozlišovat. Jestli jsou to teroristé, nebo nikoli. Teroristé samozřejmě mají být potlačeni, mají být zničeni, a to je jejich hlavní cíl, jinak nebude mír v Izraeli.

Což je ale velmi těžké, protože na těch záběrech (ze 7. října), které kolovaly po internetu, to byli i civilisté. Koneckonců i jeden z představitelů armády říkal, že to byli ti civilisté. Tak jakým způsobem se určuje ta hranice mezi civilisty a těmi příslušníky Hamásu?

Miloš Vystrčil: My jsme se o tom bavili, že to má izraelská armáda v rámci boje proti teroristům z Hamásu v Gaze velmi obtížné, protože vlastně nesmí udělat žádnou chybu. Může bojovat proti teroristům a neměla by zasahovat proti civilistům, kteří za nic nemohou. Je ostře sledována jak mezinárodním společenstvím – tak je to v okamžiku, kdy jakkoli udělá krok vedle – tak je to využíváno a zneužíváno samotným Hamásem.

Co jsou ty konkrétní nástroje, které mají opravdu reálný vliv na to, jak Česká republika může pomoci Izraeli?

Markéta Pekarová Adamová: Budeme připomínat to, co se dělo, protože to je také dobrý poznatek, který se mi zdál velmi nosný při setkání s Juli Edelsteinem (předseda zahraničního a obranného výboru izraelského Knesetu, pozn. red.). Zatímco zvěrstva, která páchal Hamás od 7. října ještě několik málo dnů, už jsou přece jenom zakrývána prachem, to, co se teď děje v Gaze, vidíme dennodenně. Je to probíhající válka a na ten počátek se chce u některých trochu zapomenout, nebo u některých, bohužel, zapomíná. My bychom na to neměli zapomenout. Co k tomu vedlo, proč to vůbec došlo do toho stadia, které vidíme teď. To je první věc. A my bychom samozřejmě všichni rádi, aby bylo co nejméně civilních obětí i na straně Gazanů, na straně Palestinců. Je potřeba si uvědomit, že Izrael opakovaně varoval a dával čas na to, aby se z těch území stáhli. A Hamás naopak nutí ty civilisty tam zůstat a vytváří z nich živé štíty, takže tohle jsou fakta, která nesmíme zapomínat. Musíme je opakovat, a to i na mezinárodních jednáních a ve společenstvích, kterými jsme členy, včetně Evropské unie.

Miloš Vystrčil: Pak je tady druhá naše role jako spojence Izraele — a to říkat všechno a otevřeně. Říkat, že vy jako Izraelská armáda jste v Gaze, že jsou tam také civilisté, které je potřeba šetřit a které je potřeba varovat.

Tohle není zdaleka vaše první cesta. Zajímalo by mě, jestli se vám osvědčila tahle spolupráce, že jezdíte spolu? Co je ten důvod? Nestačilo by, aby tady byl jenom jeden z vás?

Miloš Vystrčil: Já jsem přesvědčen, že je to tak správně. Protože v okamžiku, kdy má celý český parlament jeden názor, tak pokud ho vyjádříme společně, tak je to mnohem silnější a účinnější, než kdybychom to dělali každý zvlášť.

A po osobní stránce? Jak se vám cestuje s paní Pekarovou Adamovou?

Miloš Vystrčil (usmívá se): Co mám říct, když sedí paní předsedkyně vedle mě?

Markéta Pekarová Adamová (se smíchem): Tak já teda půjdu...

Miloš Vystrčil: Cestuje se mi s ní dobře a řekl bych to, i kdyby vedle mě neseděla.

Markéta Pekarová Adamová: Mně přijde tato spolupráce nesmírně přínosná, a to zejména pro Českou republiku, protože my máme dvoukomorový parlament. Není to všude obvyklé, někde bývá jednokomorový. Cítím ten rozdíl, že dostává ta naše cesta ještě o to větší váhu pro ty samotné navštívené, ať už země, instituce, nebo partnery. Takže z tohoto hlediska já vnímám důležitost nejen že už jsme jich mnoho udělali, ale ještě mnoho uděláme, protože se mi dobře spolupracuje i s panem předsedou Vystrčilem.

Miloš Vystrčil: Měla by zaznít ještě jedna důležitá věc. Já jsem to trochu naznačil, ale my jsme vlastně osobně přivezli usnesení jak Poslanecké sněmovny, tak Senátu, která podporují Izrael a podporují boj Izraele proti terorismu. A to si myslím, že je důležité, že jsme tady nebyli jen sami za sebe, ale za celý český parlament.

Tagy:
Izrael rozhovor Markéta Pekarová Adamová Miloš Vystrčil Hamás Česko Gaza Parlament České republiky Izraelské obranné síly