Ostrá přestřelka Pirátů a ODS kvůli Meloniové. Slova o fašismu? Primitivní, zlobí se Skopeček

Piráti v čele s europoslancem Mikulášem Peksou kritizují premiéra a předsedu ODS Petra Fialu za jeho vztahy s italskou předsedkyní vlády Giorgiou Meloniovou. Vadí jim, že italská politička pochází ze strany Bratři Itálie, která má kořeny v neofašismu. Občanští demokraté se proti těmto tvrzením ohrazují. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka jsou podobné výroky „primitivní a zoufale hloupé“. Europoslankyně Veronika Vrecionová vzkázala Peksovi, aby z Meloniové nedělal „Lukašenka v sukni“.

Spor mezi politiky, jejichž strany tvoří vládní koalici, zahájily výroky Pirátů. Napřed se proti setkání Meloniové s Fialou vymezila krajská zastupitelka Pirátů v Ústeckém kraji Kateřina Stojanová. Ta se pustila do celé koalice Spolu, kterou kromě ODS před volbami tvořily také KDU-ČSL a TOP 09.

„Kde je rozdíl mezi SPOLU a ANO? S veřejnými financemi zacházejí stejně populisticky, na lidská práva kašlou stejnou měrou, korupční kauzy už jsme si taky prožili a jestli si ten či onen premiér podává ruku s maďarským fašistou nebo italskou fašistkou, vyjde úplně nastejno,“ napsala na sociální síť Stojanová k fotografii premiéra Fialy, který Meloniovou přivítal v Praze.

Její slova nenechala chladným jednoho z nejvýraznějších zákonodárců z řad ODS Skopečka. Ten ve svém příspěvku vyzval svoji kolegyni z vedení Sněmovny Olgu Richterovou, aby své spolustraníky z Piráů krotila. „Lidé jako tady paní Stojanová, nebo europoslanec Peksa označují demokraticky zvolené představitele a naše spojence za fašisty či klerofašisty. Uráží tím nejen samotné politiky, ale i jejich voliče, lidi věřící, zneužívají a vyprazdňují termín fašismus. Je to i neúcta k jeho obětem. A hlavně je to fakt primitivní a zoufale hloupé,“ reagoval Skopeček.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti pálí do Spolu. Gregorová mluví o podvodu na voliče, Peksa tvrdě kritizuje Stanjuru

Proti spojení Fialy a Meloniové se totiž vyjádřil také zmiňovaný Peksa. „Není třeba pochybovat o tom, kde česká ODS stojí. Koketování s fašismem evidentně české vládě nevadí a dělá si z takového člověka blízkého spojence. Za mě naprosto nedůstojné a odpudivé,“ komentoval setkání českého předsedy vlády a italské premiérky pirátský europoslanec.

I na jeho slova se objevily negativní reakce. „Mikuláši, s Giorgiou Meloniovou se baví v Evropě všichni. Přestaň z ní dělat Lukašenka v sukni. To fakt není fér,“ ozvala se europoslankyně ODS Veronika Vrecionová s odkazem na autoritářského prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka.

Kromě toho se Peksa opřel také do exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který se ve svém komentáři pro Novinky.cz a deník Právo Meloniové zastával. „Paní Giorgia Meloniová po svém nástupu vede velmi střízlivou politiku. Po dlouhé době svítá jistá naděje, že se Itálie dostane ze svých věčných krizí. Jako svého poradce si vzala bývalého premiéra Maria Draghiho, asi nejlepšího, kterého mohla v Itálii najít, a drží se jeho rad. Vytlačila ty opravdové extremisty, jako byl Salvini a další, a v zahraniční politice se obrátila na stranu Ukrajiny,“ chválil italskou premiérku Schwarzenberg.

Peksa na slova čestného předsedy TOP 09 zareagoval kriticky. „To se jako Karel Schwarzenberg snaží říct, že Mussolini a jeho fašisté byli vlastně docela milí lidé, protože Hitler byl horší?“ reagoval pirátský europoslanec na Schwarzenbergův komentář.

Mussolini byl dobrý politik, říkala Meloniová v mládí

Pirátští politici spojení Meloniové a fašismu využívají kvůli faktu, že strana italské premiérky, Bratři Itálie (v originále Fratelli d’Italia, pozn. red.) vychází z neofašistického Italského socialistického hnutí.

Poté, co se Meloniová po vítězných volbách stala italskou premiérkou, musela řešit skandály některých kolegů právě kvůli spojení s fašismem. Do funkce náměstka na ministerstvu pro infrastrukturu dosadila svého spolustraníka Galeazza Bignamiho i přes to, že do médií unikla jeho fotografie, na které má na ruce pásku s nacistickým hákovým křížem. Bignami se posléze veřejně omluvil s tím, že si pásku vzal na „soukromou oslavu“ a nacismus jako takový odsoudil. Ve funkci nakonec zůstal.

Škraloup má i sama Meloniová. Ještě coby patnáctiletá dívka v roce 1992 vstoupila do Fronty mladých, mládežnické organizace zmiňovaného Italského socialistického hnutí, které dříve založili příznivci fašistického diktátora z dob 2. světové války Benita Mussoliniho. Právě tohoto autoritáře, kterému se přezdívalo „Il Duce“ (italsky vůdce, pozn. red.) navíc Meloniová tehdy vychvalovala, když o něm prohlásila, že to byl „dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“.

Funguje očista od fašismu?

Dnes se však Meloniová snaží sebe a svoji stranu od fašismu očistit. „Italská pravice předala fašismus před desítkami let dějinám a jednoznačně odsoudila potlačení demokracie a ostudné protižidovské zákony,“ řekla Meloniová během letní volební kampaně.

Už před loňskými volbami se například vypořádala se svým straníkem Calegorem Pisanem, který prohlásil, že Adolf Hitler byl „velký vůdce“. Meloniová jej zbavila funkcí ve straně a znemožnila mu kandidovat. Kromě toho aktuálně se jí dostává chvály z Evropy za svůj proukrajinský postoj ve válce s Ruskem.

Kvůli němu má naopak problémy u sebe doma. V její koalici jsou totiž i poslanci za stranu Vzhůru, Itálie, v jejímž čele stojí někdejší premiér a magnát Silvio Berlusconi, který se nedávno zastával ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tagy: