Pěstování zeleniny bez zeminy: Aquaponie dobývá svět a daří se jí i v Česku

Hydroponie v praxi

GreenTech Amsterdam! Future Farming představuje Aquaponii

O hydroponii, tedy pěstování rostlin pod střechou, bez hlíny, v živném roztoku, jste už určitě slyšeli. Stále více se ale prosazuje také její mladší sestra aquaponie. Ta spojuje pěstování rostlin s chovem ryb. Právě s touto technologií se teď Češi poprvé vydali prosadit na největším veletrhu moderních farmářských technologií v Amsterodamu a byl tam s nimi i náš štáb.

Veletrh Greentech v nizozemské metropoli je Mekkou farmářů z celého světa, kteří usilují o modernizaci zemědělství, zejména toho pod střechou. A tak se tu mísí hydroponie, vertikální farmaření, robotické farmy a další technologie.

Greentech je největším veletrhem moderních farmářských technologií na světě. Letos se sem do Amsterodamu sjelo přes 500 vystavovatelů a tentokrát jsou mezi nimi i Češi. „Naše firma je tady proto, abychom ukázali světu, že i Češi umějí vymyslet něco moderního pro zemědělství, protože zatím to byla doména Nizozemců, případně Američanů a jiných zemí,“ vypráví Michal Fojtík, jednatel společnosti Future Farming a průkopník aquaponie.

Češi sem letos přijeli s technologií, která se už ve světě rozmáhá, stále je ale relativně nová, s aquaponií. „Tady poprvé někdo za celou dobu existence veletrhů vystavuje aquaponii, což je vlastně spojení chovu ryb a pěstování zeleniny,“ vysvětluje dále Michal Fojtík v pořadu Prima Svět.

Chov ryb a pěstování plodin lidé zdokonalovali po tisíciletí. Kouzlo aquaponie spočívá v jejich přímém propojení. Na jedné straně máte ryby, které krmíte, a ty pak do vody vylučují svůj tělesný odpad, který se náramně hodí jako hnojivo rostlinám. Ty zase svými kořeny vodu čistí pro ryby, a tak vzniká uzavřený koloběh. Když ho správně vyladíte, máte efektivní ekologickou farmu. „Nepotřebujete tolik vody, zároveň nepotřebujete žádné chemikálie, žádné herbicidy, pesticidy, nepotřebujete celý ansámbl chemiček. Nepotřebujete traktory, fosilní paliva, stačí vám elektřina, aby to fungovalo. Takže tohle jsou všechno věci, které z pohledu životního prostředí jsou jenom benefity,“ sdílí své přesvědčení nadšený průkopník aquaponie.

Nejde ale jen o potřebu chránit životní prostředí, co žene podobné technologie vpřed rychleji než kdy dřív. Prakticky všichni tady na veletrhu Greentech mají velká očekávání. Shodují se, že moderní farmářské technologie čeká v nejbližších letech velký rozmach a napomáhá tomu prý třeba i covid nebo válka na Ukrajině. „Některé země si během války a během covidu uvědomily, že potřebují bezpečné dodávky potravin, protože hodně jídla dovážely. A tyto země teď hledají způsob, jak to vyřešit, jak vybudovat lokální produkci,“ říká další účastník veletrhu, Wouter Verhoef, výrobce technologií pro moderní farmy Bosman van Zaal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musíme se připravit na změny klimatu: Vyšší teploty i sucho a bouře

„Válka na Ukrajině zdražila hnojiva, covid ukázal nedostatky v logistice. Klimatická změna tlačí na produkci potravin už dlouho a bude tlačit ještě mnohem víc v budoucnosti. A proto se teď vlastně hodně lidí vrhlo na to, zdokonalit nebo zmodernizovat produkci potravin obecně,“ má jasno Michal Fojtík.

„Myslím si, že za zvýšenou poptávkou stojí i sami zákazníci, kteří chtějí čerstvou lokálně pěstovanou produkci. Nakonec jsou to právě oni, kdo pohání tyto projekty,“ doplňuje Hjalmar van der Buchwald, výrobce osvětlení pro hydroponii Microgreens.

Česko je v rozvoji moderních farmářských technologií stále trochu pomalé. Může za to i fakt, že naše klasické zemědělství poměrně dobře funguje. Stále tu obstojně prší, katastrofická sucha, požáry a bouře známé třeba z Kalifornie na nás v plné síle nedoléhají, zatím. Přesto i české firmy věří, že třeba právě s aquaponií prorazí nejen u nás, ale i ve světě.

Tagy: