Piráti v opozici? To by bylo hloupé. Odešli by jako uražení frackové, říká komentátor

Ivan Bartoš a Andrej Babiš na fotografii z roku 2017

Aby měla nová vláda ve Sněmovně většinu, čtyři poslance Pirátů nepotřebuje. Je tak jen na straně předsedy Ivana Bartoše, zda do vlády se Starosty a koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) půjde. Podle komentátora Info.cz Martina Schmarcze by byl dobrovolný odchod do opozice po boku SPD a hnutí ANO hloupý.

Není tajemstvím, že od říjnových sněmovních voleb panuje uvnitř koalice Pirátů a Starostů napětí. Voliči totiž výrazně překroužkovali kandidáty STAN. I když koalice získala celkem 37 mandátů, Piráti mají nakonec jen čtyři.

Koalice Spolu bude mít ve Sněmovně dohromady s Piráty a Starosty 108 poslanců. K sestavení většinové vlády to bohatě stačí i v případě, že by se Piráti trhli a nechtěli být součástí vládního bloku.

„Jít do opozice by bylo hloupé. Nevím, co by vedle SPD a ANO dělali. Být se čtyřmi poslanci ve vládě je lepší než se 70 mandáty v opozici. Je to na nich. Odešli by jako uražení frackové, bylo by to hloupé,“ prohlásil ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz.

Už před volbami předseda hnutí STAN Vít Rakušan deklaroval, že do vlády i do opozice by šli jen společně s Piráty. „Jak Starostové, tak koalice Spolu sliby drží a nikdo Piráty nevyhazuje,“ zdůraznil Schmarcz.

Piráti nepotáhnou Starosty do opozice

Pro redaktora Lidových novin Michala Bernátha je reálné, že Piráti v opozici skončí. „Výsledek voleb změnil pravidla hry. Dovedu si představit, že by Piráti do vlády nešli, ale netahali by Starosty s sebou. Nepřipsali by si tím body u voličů, jen by nabourávali konstrukci vlády,“ konstatoval.

Obě koalice už spolu několikrát jednaly a na začátku listopadu chtějí představit společný vládní program, nejspíše i včetně obsazení jednotlivých ministerstev. Čtyři Piráti by mohli získat dokonce až dvě ministerstva.

Zastoupení budou mít zřejmě i ve vedení Sněmovny, na post místopředsedkyně navrhují Olgu Richterovou, která tak s největší pravděpodobností nepovede resort práce a sociálních věcí (MPSV). Ještě krátce po volbách přitom byla společně s šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou na tuto funkci nejžhavější kandidátkou.

MPSV jako politický hřbitov

Do čela MPSV ale nejspíše neusedne ani Pekarová Adamová, koalice Spolu by ji ráda viděla v čele celé Sněmovny. „Zpráva o tom, že nikdo nechce MPSV, není překvapivá, byť se všichni bili v prsa, že to zvládnou. Pekarová řekla, že mají perfektního kandidáta, jeho jméno je ale tajné,“ prozradila redaktorka webu CNN Prima NEWS Renáta Bohuslavová.

Podle Bernátha by ministerstvo mohlo skončit v rukou KDU-ČSL. „Tento resort se dá s nadsázkou považovat za politických hřbitov. Je na něm spousta práce, jsou tam nevhodně podepsané smlouvy na dodavatele služeb. Ministerstvo by mohlo připadnout KDU-ČSL. Lidovci si hodně zakládají na tématu rodiny,“ konstatoval redaktor.

Měli by Piráti zůstat ve vládě? Přečtěte si názory redaktorů CNN Prima NEWS.

KOMENTÁŘ: Piráti by neměli vstupovat do vlády. Budou tam zbyteční a doplatí na to

KOMENTÁŘ: Nejít do Fialovy vlády? Neuvěřitelné, že o tom Piráti vůbec přemýšlejí

Tagy:
jednání opozice STAN TOP 09 ODS Piráti KDU-ČSL Ministerstvo práce a sociálních věcí Ivan Bartoš Česká pirátská strana koalice ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda SPOLU Svoboda a přímá demokracie Martin Schmarcz Renáta Bohuslavová Michal Bernáth