Pivaři už stojí u okýnek čtyři měsíce aneb Dějiny čepovaného v éře covidu

Zákaz popíjení piva a dalších alkoholických nápojů na veřejných místech skončil v pondělí, pokud totéž nezakazují obecní vyhlášky. V proslulé ostravské Stodolní ulici žádná taková vyhláška neplatí, přesto se tam v úterý nabízel „tekutý chléb“ u pouhých dvou výdejních okének. Zapomněl národ na chuť čepovaného, nebo má oprávněný strach z nákazy covidem?

Když Stodolní, tak nejméně sto hospod, barů, klubů a dalších podniků. To platilo kdysi. V úterý kolem osmé byla v celé zábavní čtvrti otevřena jen dvě okénka podniků, v nichž si pivaři mohli poručit čepované: Sydney a Bastila. Před těmito puby se ale pilo kelímkové pivo i po celou dobu nouzového stavu, který začal loni v prosinci.

Naposledy se uvnitř hostinců roztáčely pípy ve čtvrtek 17. prosince, o den později už byla povolena pouze výdejní okénka. A protože zároveň začal platit zákaz požívání alkoholu na veřejných místech, většina pivnic se uložila k zimnímu spánku. Točené pivo si dovolily dál prodávat jen vynalézaví hostinští a například v restauraci Dáma Pyková v ostravském městském parku vymysleli „balené pivo“. Již čtvrtý měsíc tam denně čepují do plastových kelímků s poklopem a tohoto „zrzka s pěnou“ zákazníkovi ještě zabalí do sáčku. Zájem je nevídaný.

Čepované je nedostatkové zboží

V Ostravě sice žije 300 tisíc lidí, otevřených okýnek je ale poskrovnu. „V Porubě má otevřené okénko asi jen výčep Kurnik Šopa. Raději si ale zajdeme do Stodolní, tady to je jistota,“ svěřují se Martin a Jakub. Třetí „do mariáše“ se odmítl představit, není si úplně jistý, zda již na veřejnosti opravdu může požívat alkohol.

V úterý odpoledne sněžilo, večer se přidal mrznoucí déšť, to není ideální doba na pivo u okénka. „Jednou za čas si ale chceme dopřát čep,“ říkají pivní nadšenci. Je jich ovšem pramálo, před Bastilou vychutnává chmelový nektar osm pivařů a o sto metrů dále před pubem Sydney mají kelímky v ruce jen dva muži ve středním věku. „Jsme tu náhodou, čepované už vůbec nepotřebujeme. Odvykli jsme si a už se do hospod nevrátíme,“ dušují se.

Vzácnost ve Stodolní ulici

Vracíme se do Bastily. Strach z nakažení covidem? Odstupy pod stříškou rozhodně nejsou ideální. „Já už to měl,“ přihlásí se jeden z mladých mužů, další dva zatím nákaza minula.

U dřevěných sudů postává s půllitry i další mladá trojice: Míša, Pavla a David. David přijel za kamarádkami z Otrokovic, kde prý je to s okýnky ještě „větší bída“ než v Ostravě. Stodolní je vlastně oáza v jinak vyschlé moravské poušti, i když tu čepují jen dva podniky. „Samozřejmě že nejlepší je to v Praze, tam se dalo celý nouzový stav chodit k oknům do spousty hospod,“ porovnává Pavel a zadívá se na kelímek s bílou pěnou. „Tady je to ostravská vzácnost.“

Kdyby loni na počátku března někdo ve Stodolní prohlásil, že zde bude brzy čepované pivo vzácností, ulice by nad ním ohrnula nos a považovala ho za blouznícího opilce. Nyní je to realita. Ostrava se i po pondělním zrušení zákazu pití alkoholu na veřejnosti chová zodpovědně. „Snad to dělá jen to strašné počasí,“ věří číšnice v Bastile, že slunce nakonec k okénku dotáhne davy.

Covid versus pivo

Připomeňme si, jak se národní mok mohl čepovat v éře pandemie. Poprvé byly hospody uzavřeny od pátku 13. března 2020. Tehdy ale republika neměla ani jednu oběť, první člověk pandemii podlehl až 22. března. U výdejních okének proto bylo loni v dubnu velmi bezpečno, přesto si k nim troufal jen málokterý pivař.

Protože se v Čechách a na Moravě, ve srovnání třeba s Itálií, umíralo málo, na konci dubna už se kolem okének tvořily hrozny pivařů. Na infekci COVID-19 tehdy denně umíralo kolem pěti lidí, nesmutnější byl 8. duben, když zesnulo devět nakažených.

Zahrádky hospod se znova otevřely 11. května, ten den v České republice zabil covid dva občany a celkově měla republika 282 obětí. Když pak byly 25. května otevřeny i vnitřní prostory výčepů, restaurací či barů, zemřel jediný člověk. A celkový počet mrtvých obětí vystoupal na 315.

České rekordy

Do podzimu vláda otupěla, navíc se nechtěla vzdát krajských ani senátních voleb. Ve čtvrtek 24. září bylo sice nařízeno zavírat hospody již ve 22 hodin, ten den už ale nejspíš mělo být zamčeno. Za 24 hodin zemřelo 10 lidí a celková bilance vyskočila na 585 mrtvých. Hospody byly nakonec zavřeny až 14. října, těsně po druhém kole senátních voleb. Počet obětí se zdvojnásobil na 1 261 a v den, kdy byly hospody otevřeny naposled (13. října), zabil covid 55 spoluobčanů.

Premiér Andrej Babiš i část opozice si ovšem přáli „krásný nákupní advent“ s vánočním punčem na závěr, takže už 3. prosince se hospody znova otevřely. A nedočkaví štamgasti v Ostravě vyrazili na pivo v šest ráno. „Po noční sem chodím mnoho let, už mi to chybělo, hlavně ta chuť čepovaného piva,“ pochvaloval si zlatavý mok 52letý Roman Dluhoš v pivnici Venuše. Čísla přitom byla tragická, 3. prosince si covid vzal 98 lidí a celkově měla Česká republika 8 882 obětí.

Hospody se znova zavřely 18. prosince, ten den zemřelo rovněž 98 lidí a počet obětí stoupl na 10 432. O nadcházejícím víkendu se tak završí čtvrtý měsíc, kdy mohou být otevřena pouze výdejní okýnka. Počet mrtvých stoupl ke 13. dubnu na 28 038 a v přepočtu na počet obyvatel má republika nejvíce obětí na světě. Dřív přitom bylo Česko vyhlášeno jako docela jiný světový rekordman, a to v počtu vypitých půllitrů na osobu a rok.

Tagy: