Momenty války: Školy v Gaze jako muniční sklady a splachovací záchod v tunelu Hamásu

Probíhající válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší pátý díl série s názvem Momenty války.

Izrael ukázal, co Hamás ukrýval ve školách v Gaze

Izraelci během operace v Pásmu Gazy velmi často nacházejí vojenský materiál uvnitř škol či zdravotnických zařízení. Židovský stát shromažďuje důkazy, že teroristické hnutí Hamás zmíněné objekty využívá jako skladiště zbraní.

„Učebny, v nich studenti, učebnice a? Výbušniny. Po evakuaci oblasti naši vojáci eliminovali teroristy a lokalizovali zbraně uvnitř školního areálu, a to včetně granátů, raketometů RPG, výbušnin a dalších zařízení,“ uvedly IDF ve svém prosincovém prohlášení na sociální síti X. Na zveřejněném videu je vidět také nespočet útočných pušek typu AK-47 a hromada zásobníků.

„Teroristé z Hamásu se skrývají ve školách v Gaze. Naše jednotky tam operují právě proto, aby tuto hrozbu eliminovaly. V další školní budově vojáci objevili desítky výbušných zařízení uložených v materiálu zaslaném od OSN. Rovněž našli útočné pušky kalašnikov,“ dodala později izraelská armáda.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla 7. října 2023, když palestinští radikálové podnikli bezprecedentní útok na židovský stát. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z Pásma Gazy či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během války došlo. Zajímavého materiálu je skutečně mnoho. Dopady konfliktu mezi Izraelem a Hamásem velmi často překračují hranice Blízkého východu.

Vojenský materiál se podle Izraelců nachází i v palestinských školkách. „Hračky do školky? Naši vojáci nalezli ve školce v Gaze krabice na hračky naplněné desítkami minometných granátů a protitankových střel typu RPG,“ uvedly IDF. Svá tvrzení doplnily pořízenou fotografií.

Další podobný nález měl Izrael učinit ve městě Jabalia. „Podívejte, co vojáci IDF našli ve škole po evakuaci civilistů. Hamás zneužívá své vlastní lidi jako štíty, aby zakryl svou teroristickou činnost,“ stálo v prohlášení Izraelských obranných sil.

Podle Izraelců Hamás zneužívá stejným stylem také nemocniční zařízení, například kliniku v městské čtvrti Shejaiya. „Naši vojáci v Gaze identifikovali výbušné zařízení umístěné uvnitř nemocnice poblíž školy. Hamás opět nedbale vystavil své civilisty nebezpečí za jediným účelem – terorizování vojáků IDF,“ sdělila izraelská armáda.

Izrael kromě zbraní zabavuje často také velké množství finanční hotovosti. „Díváte se na pět milionů šekelů, což je více než jeden milion dolarů. Tyto prostředky – určené na teroristickou činnost – jsme nalezli v rezidenci vysoce postaveného člena Hamásu. Peníze přitom mohly být použity na zajištění čisté vody, elektřiny či paliva pro obyvatele Gazy,“ kritizovali Izraelci.

Splachovací záchod v tunelu Hamásu i kachličky

Rozsáhlý labyrint s tisíci chodeb, který protíná podzemí Pásma Gazy. Proslulý tunelový systém známý pod přezdívkou „metro Gaza“ vybudovaný členy Hamásu nyní křížem krážem prohledávají izraelští vojáci.

Jak říkají sami členové Izraelských obranných sil (IDF), jejich hlavním problémem je nyní skutečnost, že se většina teroristů v Pásmu Gazy schovává právě pod zemí v rozsáhlých tunelových sítích, které jsou až překvapivě dobře vybavené. O tom se před časem na vlastní oči přesvědčili reportéři CNN, kteří se do palestinského podzemního bludiště vydali společně s IDF.

„Jsme teď 20 metrů pod zemí. 20 metrů... A s námi tu je plně splachovací záchod. Je tu vymalováno. Nachází se tu místo pro žárovku. A dokonce jsou tu i kachličky,“ konstatoval reportér Nic Robertson. V jednotlivých chodbách také nechybí systém ventilace vzduchu.

„Je jasné, že na celý tento systém šlo hodně financí – plánování a příprava na dlouhé obléhání. Během půl hodiny v podzemí jsme viděli jen zlomek labyrintu, který mění podstatu této války,“ dodal Robertson. Štáb CNN provázel velitel největší divize IDF Dan Goldfus. On i jeho bratři ve zbrani se neustále snaží přizpůsobit složité situaci.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

„Musíte používat všechny své smysly, které máte. Svůj zrakový, pocitový i pachový senzor. Je to složité. Čekají nás ještě velmi těžké a dlouhé boje,“ řekl Goldfus pro CNN. Sám je však přesvědčen, že Izraelci zlikvidují každého teroristu z Hamásu, který se v tunelech nachází. Židovský stát uvádí, že mu ani nic jiného nezbývá. Odvolává se mimo jiné na skutečnost, že Hamás pod zemí nadále ukrývá několik izraelských rukojmí.

Běžte do hajzlu, odbyl výčepní Židy, kteří žádali pivo

Běžte do hajzlu. Tuto hlášku si vyslechli čeští Židé a Izraelec od výčepního v pražské hospodě U Hrocha, když si koncem října po propalestinské demonstraci chtěli objednat pivo. Celý případ podrobně zdokumentovali reportéři CNN Prima NEWS. Kromě jiného získali videozáznam incidentu.

Na záběrech je vidět nevybíravé chování výčepního k židovským návštěvníkům. Na otázku zákazníků, zda mohou dostat pivo, odpověděl hospodský následovně: „Říkám, abyste šli do hajzlu.“ Rovněž si stěžoval na „debilní demonstrace“, přičemž ho jeden z hostů upozornil, že protest v centru Prahy byl propalestinského rázu, nikoliv proizraelského.

Začátek sporu popsal reportérce CNN Prima NEWS česky mluvící Žid, který byl přímým účastníkem konfliktu. „Výčepák se na nás pohrdavě podíval a odsekl dost nepříjemným způsobem, že nám pivo nenalije. Když jsme se zeptali na důvod, tak řekl, že prý došlo. Jenže potom vesele točil půllitry dalším zákazníkům. Pak jsme se začali trochu hádat. Vypadlo z něj, že ho sereme našimi demonstracemi a ať jdeme do hajzlu,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ten nemá rád Írán a jiný zase Izrael. Jak se vyznat v rozložení sil na Blízkém východě

Vyhrocenou situaci v pivnici U Hrocha pro CNN Prima NEWS popisoval také Jakub Kuneš, který je známým jednoho z židovských návštěvníků podniku. „S kamarádkou jsme popíjeli pivo v hospodě, načež k nám přišel náš známý, který nám řekl, že mu hospodský odmítá nalít. Šel jsem se tedy pána zeptat, co se stalo,“ řekl Kuneš reportérovi CNN Prima NEWS.

Jak se incident vyvíjel dál, je patrné ze záznamu, který pořídil izraelský turista – další ze slovně napadených. „Nechcete mi prodat pivo, protože jsem Žid? Dobrý, ok,“ sdělil návštěvník pivnice. „Hlavně nemáme ani místo,“ bránil se výčepní.

„Nemyslím si, že to byla náhoda. Mně také řekl, že by mi nenalil. Neměl pivo pro Izraelce, Čecha s jarmulkou na hlavě ani pro tmavovlasou kudrnatou holku s tmavýma očima. Chtěli jsme si to natočit, aby ten hospodský řekl na kameru, proč nám nenalil,“ uvedla česko-židovská návštěvnice podniku.

„Poté tam přišel nějaký štamgast, který mi začal brát telefon z ruky. Strkal do mě a nadával mi, že jsem židovská svině,“ dodala návštěvnice hospody. Podobně situaci popsal i Kuneš: „Kamarádce tam začali brát telefon z ruky, bránili jsme se. Následovala verbální komunikace mezi poškozenými na jedné straně a obsluhou hospody i některými hosty na straně druhé, což se zvrhlo v poměrně intenzivní fyzickou potyčku. I pivo letělo vzduchem.“

Podle svých slov se Kuneš obával, aby se nikomu nic nestalo. Proto vyšel ven z podniku a vyhledal příslušníky policie. „Zhruba deset metrů od hospody stálo několik těžkooděnců, kteří dohlíželi na probíhající pražskou demonstraci. Policie zasáhla a situaci uklidnila,“ řekl.

„Jeden z těch policistů nám řekl, že se něco takového U Hrocha nestalo poprvé, co se týče xenofobních či rasistických útoků. Nebyli úplně překvapení,“ doplnila Kunešova židovská kamarádka.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

A jak se k případu postavila sama pivnice? Reportérka CNN Prima NEWS do podniku vyrazila o den později. Muž, který židovské návštěvníky poslal pryč velice rázným způsobem, příliš sdílný nebyl. Podle něj k žádnému konfliktu nedošlo „Demonstrace byla venku za rohem,“ odpověděl stručně.

Když reportérka zmínila, že má informace o sporu z několika různých zdrojů, do debaty se připojil další člen obsluhy. „(Ti hosté) si neměli kam sednout, tak jsme je poslali pryč,“ hájil svého kolegu. Jakuba Kuneše, který si tou dobou rovněž neměl kam sednout, však podle jeho slov obsloužili bez problému.

Podle majitele pivnice nešlo o projev antisemitismu. „Nemělo to s politikou nic společného. Každý měsíc na místě proběhne nějaká manifestace. Pak je tam dvacet, třicet i padesát policistů a my máme zablokovanou hospodu. Je tam vždycky vypjatá atmosféra,“ řekl pro Deník.cz Zdeněk Harant, který hospodu vede asi třicet let.

Propalestinská demonstrace, která proběhla koncem loňského října, se podle odhadů zúčastnily asi dvě stovky lidí. Ti se sešli před sídlem ministerstva zahraničí na Loretánském náměstí. Později se vydali dolů z Hradčan směrem na Malostranské náměstí, v jehož blízkosti se nachází pivnice U Hrocha. Na akci dorazily také jednotky příznivců Izraele s vlajkami. Mezi nimi i skupina, která poté vyrazila do zmiňované hospody.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: