Platnost antigenních testů by měla být maximálně 12 hodin, navrhuje Hajdúch

Marián Hajdúch

Česko ve středu odstartovalo plošné antigenní testování. Podle národního koordinátora testování na COVID-19 a člena vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Mariána Hajdúcha má toto testování své plusy, ale i limity. Pokud má někdo negativní antigenní test, neznamená to, že se během dalších 12 hodin nenakazí. Platnost antigenních testů by proto měla být kratší a měla by fungovat v řádu hodin, ne dní, uvedl v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

„Každé testování má v průběhu epidemie takového rozměru obrovský význam. Kombinace testování, trasování a protiepidemických opatření jsou tři hlavní nástroje, kterými epidemii můžeme kontrolovat,“ uvedl Hajdúch.

Od plošného testování si slibuje především zkušenosti do budoucna. „Jak takové testování probíhá, jakou logistickou náročnost představuje a jaká je přibližná virová nálož v populaci,“ upřesnil cíle zájmu člen vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

O účinnosti antigenních testů mnozí odborníci pochybují. „Byla provedena řada studií nejen u nás, ale i v zahraničí a nutno říci, že ve většině případů se výsledky podstatně liší od těch, které uvádí výrobci,“ konstatoval Hajdúch. Výrobci podle něj deklarují více než 90procentní citlivost testů, specificitu kolem 99 procent. „Realita taková není. Je to ale způsobené tím, že původně testy vyvíjeli pro indikaci příznakových jedinců, u kterých je vysoká virová nálož. To znamená, že i málo citlivým testem přítomnost viru odhalíte,“ vysvětlil Hajdúch a dodal, že to bohužel neplatí pro bezpříznakové pacienty.

Testování jako výlov rybníku

„U těch zachytíme pouze 20 až 30 procent infikovaných osob,“ upřesil zásah testů u lidí bez příznaků. Takové zjištění ho ale nepřekvapilo. „Podobná čísla jsme viděli i v jiných studiích. Skutečně je to o vychytávání těch nejvíce pozitivních osob v populaci,“ dodal.

Antigenní testování pak připodobnil k lovu ryb: „Vylovujeme sice děravou rybářskou sítí, ale vylovujeme největší ryby z rybníku. Myslím, že tuto formulaci použil v minulosti i epidemiolog Prymula a v podstatě měl pravdu,“ řekl národní koordinátor testování na COVID-19 Hajdúch a upozornil, že malé ryby, které v rybníku zůstávají, dorůstají velmi rychle. „Vstup viru do buňky trvá zhruba deset minut. Během dalších deseti hodin se vám namnoží v jednom replikačním cyklu tisíckrát. Následně se uvolní další buňky, to znamená během dvaceti hodin a dvaceti minut máte virus namnožený milionkrát,“ vysvětlil Hajdúch.

Antigenní testy tak mají své plusy, ale i limity. Pokud má někdo negativní antigenní test, neznamená to, že se během dalších dvanácti hodin nenakazí. „Platnost antigenních trestů by měla být kratší a měla by fungovat v řádu hodin od testování, nikoliv dnů,“ konstatoval. Platnost by tak podle něj měla být nastavena na 12 hodin. Pak totiž nelze vyloučit, že může být osoba pro své okolí infekční.

Pro ty, kteří se chystají navštívit domov důchodců, doporučil provádět testy v místě návštěvy. „Pokud to nelze, tak ať plánují testy v nejkratší době do navštívení příbuzných,“ dodal.

Nebyl důvod zavádět druhý systém PES, míní Hajdúch

Na první den testování se nahlásilo více než 17 tisíc lidí. Podle něj probíhá také snaha rozšířit počet testovacích míst. „Ale je nutno říct, že kapacita v systému není dostatečná. Například Slovensko při polovičním počtu obyvatel otestovalo během dvou dnů 65 procent populace a potřebovali 20 tisíc zdravotníků, v Česku by to znamenalo dvojnásobek,“ popsal a upozornil, že země takovou kapacitu nemá.

Během rozhovoru padla také otázka na dva systémy PES, které zavede Česko od pondělí. „Z mého pohledu byl původní PES nastaven relativně správně, uměl bych si představit drobné změny například v míře poklesu indexu tak, abychom nelítali mezi třetím a čtvrtým stupněm. Ale zavádět nový systém podle mě nebyl důvod,“ řekl Hajdúch.

Rozhovor Marie Bastlové s Mariánem Hajdúchem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
ryby Google výzkum virus rybník CNN Prima NEWS Marie Bastlová plošné testování K věci Česko Marián Hajdúch antigenní testy PCR testy platnost testů rychlý antigenní test testování COVID-19 Protiepidemický systém České republiky