Počet covid pozitivních roste. Ministerstvo opatření neplánuje a chystá škrty na hygienách

Vlastimil Válek

Čísla nakažených koronavirem rostou, přesto se chystají škrty na hygienických stanicích

Nemocných s covidem přibývá. Jen za posledních sedm dní se objevilo na 6200 nových případů. Nejvíce jich odhalily testy v pátek – téměř dva tisíce. Přestože čísla rostou, ministerstvo zdravotnictví plánuje finanční škrty na krajských hygienických stanicích.

Aktuálně je lidí pozitivních na koronavirus téměř sedm tisíc. Naposledy jsme takový počet nakažených zaznamenali na začátku května. „Dá se očekávat, že k nárůstům bude docházet. Vidíme parametr, který tomu nasvědčuje, a to je pozitivita testů,“ popisuje epidemiolog Roman Prymula.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Z celkového počtu v neděli provedených testů byl pozitivní každý sedmnáctý. „Vlna už začala na začátku července, v tuto chvíli jsme tak v první třetině,“ míní ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. A podobně mluví i biochemik Zdeněk Hostomský. „Za nárůstem případů stojí z velké části subvarianta omikronu, která se jmenuje BA.5. Je strašně nakažlivá,“ zdůrazňuje.

Testování je nákladné

Podle odborníků ale neznáme skutečný počet nakažených lidí, protože se netestuje plošně. „Testování má smysl, ale náklady na něj jsou obrovské,“ zmiňuje Prymula i další odborníci.

Ministerstvo zdravotnictví ale nehodlá zavádět žádná opatření, naopak plánuje finanční škrty na krajských hygienách. Od příštího roku možná zruší všech 134 pracovních míst, která vznikla kvůli pandemii v roce 2020.

„Budeme mít přidělené finance, které odpovídaly navýšení v minulosti, ale je to o vzájemné diskusi. Snažíme se udržet odbornou část personálu a hledat změnu spíše v obslužných profesích,“ tvrdí náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

„Považuji to za naprosto špatný krok, protože jsme dlouho hygieny podceňovali a trochu se nám to vymstilo,“ komentuje záměr ministerstva Prymula. „Hygienické stanice nebo ministerstvo zdravotnictví je dobré udržovat v dobrém stavu,“ myslí si Dušek.

Ministerstvo uvádí, že zatím vychází z předběžného návrhu příjmů a výdajů státního rozpočtu na příští rok. Výsledek finančních škrtů tak bude znám nejdříve na podzim.

Tagy:
Roman Prymula Ladislav Dušek koronavirus COVID-19 koronavirová opatření Zdeněk Hostomský Krajská hygienická stanice ministerstvo zdravotnictví Josef Pavlovic varianta Omikron viru SARS-CoV-2 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR testování COVID-19