Šmejdi přišli s novou fintou na seniory. Kriminalisté jí říkají „překousnutý jazyk“

Starší žena s telefonem

Nová finta na důchodce s názvem překousnutý jazyk

Podvodníci útočící na seniory přišli s novou fintou. Kriminalisté jí říkají „překousnutý jazyk“. Promyšlená legenda vynáší šmejdům miliony, jen za poslední měsíce evidují policisté po celé republice stovky penzistů, kteří jim nahlásili podezřelé telefonáty. Někteří bohužel naletěli a peníze poslali, celková částka už se pohybuje v řádu desítek milionů korun.

Trik je velmi jednoduchý. Podvodníci si vytipují seniorku, která má pevnou linku. Seznam čísel se jmény je dostupný na internetu a odhadnout, kdo je dříve narozený, není až tak složité.

„Podvodníci si vybírají podle křestních jmen, která byla obvyklá před půl stoletím a dnes už se tolik dětem nedávají, takže obvolávají Jiřiny, Marie, Věry a podobně. A čekají, jestli se někdo chytí. Za den jsou schopní zavolat stovkám lidí,“ popisuje Vladimír Lukášek, kriminalista z Liberecka.

Jakmile šmejdi slyší v telefonu starší ženský hlas, spustí podle policistů doslova divadlo. Ten, který hovoří, se představí jako doktor z některé z velkých nemocnic. A sděluje důležitou zprávu: „Váš syn způsobil autonehodu, při níž došlo ke zranění dalších lidí. Poškození jsou ochotní nehlásit věc policii, ale požadují odškodnění – a to ihned. Váš syn mě požádal, abych vám zavolal. Sám nemůže srozumitelně mluvit, protože si při nehodě překousl jazyk.“

Do toho se jakoby z dálky ozývají nesrozumitelné zvuky, jako by lékař volal právě z pokoje, kde leží syn s překousnutým jazykem. Doktor zdůrazňuje, že to, co dělá, není úplně správné, ale chce pomoci. Připomíná, že rozhodně není možné volat na policii, jinak se syn dostane do problémů.

Zkušenost s takovým telefonátem má i paní Milada z Liberce. „Volal mi člověk, který se představil jako doktor Slezák ze Všeobecné fakultní nemocnice z Prahy. Že můj syn měl nehodu a že nutně potřebuje peníze na mimosoudní urovnání, aby to neřešila policie a aby nepřišel o řidičák, který nutně potřebuje kvůli práci,“ líčí Milada.

Jediné, čemu rozuměla, byla slova mami

Když chtěla syna k telefonu, volající jí řekl, že by mu stejně nerozuměla. „Že mu prý zrovna sešil překousnutý jazyk. Slyšela jsem tam, jak někdo další naříká a něco nesrozumitelně říká. Jediné, čemu jsem rozuměla, byla slova mami, mami,“ popisuje seniorka.

„To víte, že moje první reakce byla – ano samozřejmě pomůžu, peníze přivezu rovnou do nemocnice – která matka by nepomohla svému dítěti v nouzi. Pak mi ale přišlo divné, že ti poškození chtějí pouze 150 tisíc, když se jim mělo zranit dítě na zadní sedačce a údajně je ve vážném stavu. Říkala jsem si, to by přece chtěli mnohem víc, milion nebo tak,“ doplňuje.

Divné bylo podle ní i to, když se toho údajného doktora zeptala, jak se dostane z Černého Mostu, kam by z Liberce zajela autobusem, do Všeobecné fakultní nemocnice. „Řekl, že neví. Navíc trval na tom, že je nutné poslat peníze na účet, protože je to tak prý nejrychlejší. Řekla jsem, že musím do spořitelny, a místo toho jsem šla na poštu, kde mi zjistili číslo do nemocnice. Tam jsem volala a zjistila jsem, že žádný doktor Slezák tam nepracuje a ani můj syn tam nikde neleží. Byl to výmysl,“ vypráví seniorka.

V případě paní Milady podvodníci neuspěli, v řadě jiných ale měli štěstí. Jen v Libereckém kraji za posledního půl roku policisté evidují 13 takových případů, z toho v šesti případech seniorky peníze poslaly. „Celkem šlo o 1 180 000 korun, nejvyšší částka, kterou podvodníci vylákali, byla v jednom z případů 530 000 korun,“ vypočítává mluvčí PČR Libereckého kraje Ivana Baláková.

Kdyby byli úspěšní ve všech případech, přišli by si podvodníci s „překousnutým jazykem“ na dalších 1 400 000 korun. Podle kriminalistů se tomuto typu podvodů věnuje hned několik zahraničních gangů, především z Polska a ze Slovenska, mají ale mezi sebou i lidi, kteří umějí česky.

„Ten falešný doktor, který mi volal, měl takový ostravský přízvuk,“ vybavuje si paní Milada. Policisté upozorňují na to, že podvodníci jsou velmi flexibilní a v zásobě mají celou řadu legend, nejen aktuálně tu nejvíc používanou s „překousnutým jazykem“.

„Nejdůležitější je prevence. Je to úkol hlavně pro příbuzné seniorů, kteří je musejí připravit na to, že se taková situace může stát, aby věděli, jak se zachovat. Ideální je domluvit si nějaký kontakt v rámci rodiny, komu by měl senior v takovém případě volat,“ radí kriminalista Lukášek.

Připomíná přitom, že podvodníky rozhodně nelze podceňovat. Umějí být velmi přesvědčiví a dokážou zahrát na city.

Tagy: