Pohonné hmoty poslední dny zdražují. Za kolik budeme tankovat v roce 2021?

Čerpací stanice

Ceny benzínu a nafty pokračovaly i před koncem letošního roku v růstu. Za Natural 95 řidič u tuzemských čerpacích stanic zaplatili ve středu průměrně 28,04 korunyl, za naftu 27,49 koruny. Benzín za týden podražil o devět a nafta o šest haléřů. Přestože jsou pohonné hmoty nyní téměř nejdražší v tomto roce, loni byly jejich ceny asi o čtyři koruny výše.

Nejlacinější benzín se prodává v Ústeckém kraji, kde stojí průměrně 27,54 koruny za litr. Nafta pak stojí nejméně v Karlovarském kraji, a to 26,93 koruny. Těsně pod 27 korunami se nafta drží i v Ústeckém kraji, jak vyplývá z údajů společnosti CCS.

Nejdráže naopak tankují řidiči v Praze, kde litr benzínu stojí 28,79 a nafty 28,49 koruny. Praha je zároveň jediným regionem, kde se průměrná cena nafty drží nad 28 korunami. Za poměrně drahými pohonnými hmotami stojí především relativně vysoká cena ropy. Typ Brent se v posledních týdnech obchoduje mírně nad hranicí 50 dolarů za barel, což je nejvíce od propuknutí koronavirové pandemie. Cenu žene vzhůru zejména sílící optimismus způsobený spuštěním očkování proti SARS-CoV-2, a tedy vidina brzkého oživování globální ekonomiky.

Koruna jako nárazník

Na druhé straně ale nedochází k plnému přelití zdražování ropy do ceny pohonných hmot v Česku. Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, za to vděčíme koruně. „Česká měna totiž v průběhu prosince vůči dolaru mírně posiluje, což nižším cenám pohonných hmot u nás nahrává,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Ještě počátkem listopadu stál americký dolar skoro 23,50, nyní se jeho kurs pohybuje kolem 21,30 koruny. Za dva měsíce tak koruna posílila o více než devět procent.

Lukáš Kovanda je přesvědčen, že na počátku nového roku by měly ceny pohonných hmot stagnovat v souvislosti s tím, jak zůstane utlumena globální poptávka po ropě. „Nelze předpokládat, že by průměrná cena ropy Brent stoupla trvaleji nad 55 dolarů za barel. Spíše se bude pohybovat mezi 45 a 55 dolary. Bude tedy výše než letos, ale motoristé v České republice se mohou těšit na poměrně levný rok 2021,“ dodal.

Záleží na vakcíně

Kovanda rovněž připomíná, že od 1. ledna dochází ke snížení spotřební daně z nafty, která by tak měla postupně zlevnit až o 90 haléřů v porovnání se situací, kdy by výše zdanění zůstala zachována. Cena benzínu by se podle Kovandy měla v roce 2021 pohybovat kolem 28,30 Kč a nafty kolem 27,40 koruny za litr. „Ve prospěch spíše nižších cen pohonných hmot bude kromě poměrně levné ropy působit také relativně silná úroveň koruny vůči dolaru. Česká měna by mohla vůči té americké udržovat v průměru kurz pod 22 korunami,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Hlavní ekonom Trinity Bank ale nevylučuje ani scénář, kdy by došlo k výraznějšímu zdražení ropy. To by nastalo v případě, že se díky rychlejšímu rozšíření vakcín rychleji oživí globální ekonomika. „Jestliže naopak udeří třetí, čtvrtá, pátá vlna pandemie, a vakcína nikde, pohonné hmoty budou levnější,“ uzavřel Kovanda s tím, že ani jeden z těchto scénářů ale není moc pravděpodobný.

Tagy: