Antoš: Kdo předem zpochybňuje proces voleb, zpochybňuje demokratický základ státu

Trump vs. Biden

Rozhovor s Markem Antošem

Volba amerického prezidenta mezi republikánem a současnou hlavou státu Donaldem Trumpem a demokratem Joem Bidenem vrcholí. Současný prezident zpochybňuje sčítání hlasů a bojí se případných machinací. Jde o součást jeho kampaně? A může Trump s žalobami uspět? Na tyto a další otázky odpovídal ústavní právník Marek Antoš ve speciálním vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Americký volební systém se od českého liší, pravidla nejsou ve všech státech stejná. „Neexistuje žádná velká federální regulace, ale každý stát si volby organizuje trošku jinak. Tím pádem i soudní přezkum je v každém státě trochu jiný a bude samozřejmě záležet, ve kterém státě by došlo k nějakým krokům tohoto typu,“ vysvětlil Antoš.

„Vedl jsem, ale hlasy se najednou začaly záhadně ztrácet,“ řekl prezident Trump s odkazem na možné machinace ze strany Bidena. Podle ústavního právníka se jedná o dlouhodobou strategii, se kterou Trump k volbám přistoupil. „On podle mě dlouhodobě vytváří dojem, že volby nebudou v pořádku, zejména tehdy, pokud nevyhraje. Jeho současná komunikace tomu odpovídá,“ řekl ústavní právník s tím, že je tento způsob jednání nebezpečný. „Volby v demokratických státech mohou fungovat jedině tehdy, pokud voliči věří tomu, že probíhají správně. Pokud někdo hraje na tuhle strunu a snaží se dopředu zpochybnit celý proces, tak tím zpochybňuje celý demokratický základ státu, což je skutečně věc, která je nebezpečná,“ dodal.

Jeden z amerických ústavních právníků řekl, že pokud právníci Trumpa nepředloží důkazy, pak jsou žaloby jen dalším rozzlobeným twitterovým příspěvkem vloženým do obálky. „Je vidět, že i řada žalob, které byly podány během dneška, neskončila dobře, řada dalších ještě podána bude a o řadě dalších budou soudy rozhodovat. Já tím nechci říct, že Trumpova kampaň nemůže uspět v ničem. Samozřejmě tam můžou být nějaká dílčí pochybení, která budou vést k něčemu,“ sdělil Antoš. Pokud nebudou výsledky ve státech i sboru volitelů extrémně těsné, je podle něj málo pravděpodobné, že by o nich rozhodly soudy.

George W. Bush versus Al Gore

Korespondenční hlasování jsou „trnem v oku“ současnému prezidentovi. Tento způsob hlasování byl rozšířen zejména kvůli pandemii koronaviru a využili ho hlavně Bidenovi voliči. „To je také dáno tím, že demokraté celou dobu vyzývali své voliče, ať tímto způsobem hlasují a vyhýbají se riziku. Zatímco Donald Trump spíše voličům radil, ať hlasují klasicky, protože přece žádné riziko nehrozí,“ řekl ústavní právník.

Soudně se o výsledky voleb strhla přetahovaná v roce 2000 mezi Georgem W. Bushem a Alem Gorem. „Dá se předpokládat, že pokud se povedou spory, měly by skončit před 14. prosincem, kdy by se měli sejít volitelé v jednotlivých státech a odeslat své hlasy. Úplně nejpozději musí být rozhodnuto začátkem ledna, kdy proběhne sčítání hlasů ve Sněmovně reprezentantů. Pokud do té doby nedorazí, už se k nim nebude přihlížet,“ dodal na závěr Antoš.

Tagy: