Pokud zůstanete v Gaze, bude to mít vážné následky. USA vyslaly k Izraeli varovný signál

Americká administrativa v čele s Joem Bidenem varovala Izrael, že pokud bude válčit v Gaze příliš dlouho, ztratí mezinárodní podporu. Na dokončení svých cílů má prý židovský stát nanejvýš několik týdnů, pak už rozruch dosáhne bodu zvratu. O neoficiálních jednáních mezi Washingtonem a Tel Avivem informovala americká CNN.

Spojené státy stojí od začátku konfliktu mezi Hamásem a Izraelem pevně na straně židovského státu. Okamžitě po teroristickém útoku palestinských radikálů 7. října poslaly do východního sektoru Středozemního moře svou nejlepší letadlovou loď. A i když Washington odrazoval Izraelce od vpádu do Gazy, jejich právo na odvetný úder respektuje.

Americký prezident Joe Biden, ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin ale ve čtvrtek varovali Izrael, že trpělivost jejich partnerů nebude věčná. Svět totiž sleduje válku v přímém přenosu a pohoršuje se nad civilními ztrátami v Pásmu Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael chystá revoluční houbovou bombu, v tunelech má její pěna vyvolat chaos. Jak funguje?

USA proto varují židovský stát, že hrozí eroze podpory ze strany aliančních partnerů, informovala americká CNN.

Podpora vyprchává

Úpadek podpory by pro Izrael údajně znamenal „vážné následky“. „Problém pro Izrael je, že kritika je čím dál hlasitější nejen mezi jeho odpůrci, ale i mezi jeho nejlepšími přáteli,“ sdělil nejmenovaný vysoce postavený představitel americké administrativy pro CNN.

Problém je, že Izrael se snaží likvidovat členy Hamásu, kteří jsou ale ukryti v podzemních tunelech pod Gazou. Tel Aviv proto používá silné rakety, které proniknou až pod zem a otřesou zasaženou oblastí. Při takových útocích ale dochází k civilním ztrátám. Což má údajně v ústraní kritizovat i Biden.

USA proto na rovinu sdělily Izraeli, že na dokončení svých cílů má jen omezené množství času, než se západní sentiment otočí. V Bidenově administravě panuje názor, že tato doba nebude příliš dlouhá. „Někteří z prezidentových blízkých spolupracovníků se domnívají, že Izrael má pouze několik týdnů, nikoli měsíců, než bude na americkou vládu neudržitelný tlak, aby vyzvala k příměří,“ napsala CNN s odkazem na své zdroje v Bílém domě.

Podle listu New York Times pak USA přímo vyzvaly Izrael k tomu, aby během války umožnil humanitární pauzu, aby se mohlo do Gazy dostat jídlo a voda.

Izrael ale prozatím své odvetné údery nijak nekrotí. Všechny civilisty na severu Pásma Gazy totiž už 14 dní předem vyzval, aby utekli na jih. Do severní části oblasti vnikly pozemní síly židovského státu v noci na sobotu 28. října. Ve čtvrtek pak armáda informovala, že obklíčila Gazu ze dvou stran a začne kolem ní stahovat smyčku.

Propalestinské protesty mezitím zachvátily nejen arabský svět, ale i Evropu a Spojené státy. Protestuje se u Temže i před newyorskou burzou.

Zvláště masivní byly demonstrace o uplynulém víkendu, kdy ve Velké Británii nebo Turecku vyšlo do ulic přes sto tisíc lidí. Ve světě se konají i proizraelské protesty, přitahují ale mnohem méně pozornosti. Podporu Izraeli vyjádřili i Češi.

Tagy: