Polsko jako významný dárce a most na Ukrajinu. Co změní konec pomoci pro Kyjev?

Polsko kvůli sporům s Ukrajinou zastavuje další export vojenské pomoci. Varšava přitom doposud patřila mezi největší spojence Kyjeva a mezi nejvýznamnější vojenské dárce. Přes polské území se navíc do napadené země dopravuje většina techniky z celého světa. Co se teď změní?

Spor mezi Ukrajinou a Polskem začal gradovat v červenci, kdy Rusko odstoupilo od obilné dohody a zahájilo opětovnou blokádu Černého moře. Kyjev poté začal více spoléhat na pozemní obchodní trasy. Evropská unie už v květnu omezila dovoz ukrajinského obilí do Polska, Slovenska, Rumunska, Bulharska a Maďarska, a to za účelem ochrany lokálních farmářů a zachování udržitelné cenové hladiny.

Evropská komise ale v pátek omezení zrušila, což se Varšavě s Bratislavou a Budapeští nelíbí. Zelenskyj v reakci na to na půdě OSN naznačil, že si někteří spojenci Ukrajiny jen hrají na přátele, ale přitom svým jednáním nahrávají Moskvě. Tím Polsko pobouřil, vláda obratem informovala, že zastavuje vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrý výlev Zelenského vytočil Poláky. Svými projevy už řádně dopálil Izraelce, Bulhary i NATO

„Rozpory mezi polským premiérem a ukrajinským prezidentem jsou dlouhodobější. Vyplývá to z toho, že se v Polsku blíží volby. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost je v ohrožení, protože by volby nemusela vyhrát. Využívá proto mnoho témat, na která slyší širší polské publikum. Zelenskyj navíc není úplně diplomatický, chová se někdy jako slon v porcelánu,“ komentoval situaci pro CNN Prima NEWS politický geograf Libor Jelen.

Podle něj může rozhodnutí Polska znamenat pro Ukrajinu problém, ale zase ne tak veliký, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Pokud Polsko slova skutečně naplní, může mít Ukrajina problém. Poláci ale nejsou nejdůležitějšími dodavateli zbraní. Vidím v tom i jejich vyčerpanost ve vojenských dodávkách. Poláci zdůrazňují, že se chtějí sami zabezpečit, ale myslím, že co mohli rozdat, rozdali. Významnějšími dodavateli zbraní jsou Spojené státy, Německo případně Spojené království,“ doplnil Jelen.

Na začátku války byla Varšava skutečně jedním z největších hmotných podporovatelů, v průběhu času ale exportní otěže přebraly Spojené státy, Velká Británie a později též Německo. Podle BBC je Polsko v celkové hodnotě vojenské pomoci Ukrajině na pátém místě.

Bezkonkurenčně největším pomocníkem jsou USA (přes bilion korun), dále instituce Evropské unie (683 miliard korun), Německo (186 miliard korun), Velká Británie (164 miliard korun) a pak teprve Polsko (75 miliard korun). Dalšími významnými přispěvateli jsou Nizozemci, Dánové nebo Kanaďané.

Polsko bylo přesto v pomoci Ukrajině velmi platné, píše CNN. Varšava jako první schválila dodávky stíhaček a Kyjevu zaslala přes 200 sovětských tanků. Polsko je navíc největším útočištěm ukrajinských uprchlíků, země jich hostí přes 1,6 milionu.

K tomu je polské území zásadní pro přesun západní techniky na Ukrajinu. Dodávky nejčastěji proudí přes polsko-ukrajinskou hranici, přes kterou do země jezdí i zahraniční návštěvy. Na tom se ale ani navzdory polskému odklonu od Kyjeva zřejmě nic nezmění.

Tagy: