Muži za útěk z Ukrajiny platí čtvrt milionu. Některé snaha vyhnout se válce stála i život

Už několik tisíc Ukrajinců se rozhodlo utéct před válkou přes hranice a vyhnout se tak mobilizaci. Desítky zběhů podle listu The New York Times zahynuly například na cestě do Rumunska v Tise, které se teď přezdívá „řeka smrti“. Na útěku lidí se podílejí i převaděči, kteří vybírají horentní sumy.

Ukrajina minulý týden v podstatě zahájila další vlnu mobilizace. Vyzvala k přezkoumání případů lidí, kteří na frontu z jakéhokoli důvodu nemohli odejít, a také snížila odvodní věk z 27 na 25 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel pro CNN. Ukrajina je důležitá pro Evropu i zbytek světa. Čína se z konfliktu učí

Hraniční patroly jsou proto v pozoru, neboť se očekává, že se někteří Ukrajinci pokusí zemi opustit. Nebyli by první. Od začátku války se už rozhodly pro úprk tisíce Ukrajinců. Vláda na začátku války přitom mužům přechod hranic zakázala, jakýkoli takový pokus je proto ilegální.

Ukrajinci přesto prchají na všechny strany, často přes hory. Někteří do Polska, Maďarska, jiní na Slovensko. A nebo také do Rumunska. V posledním případě musejí překonat řeku Tisu, která kopíruje podstatnou část rumunsko-ukrajinských hranic. A které se teď přezdívá řeka smrti.

Strmé břehy a bahnité koryto poseté balvany totiž útěk mění v boj o život. Nejméně 22 lidí už za pokus o přechod Tisy zaplatilo životem. Přes šest tisíc mužů se pak dostalo do Rumunska.

Překazit Ukrajincům útěk se snaží hraniční stráž, zadržené muže pak čeká trest.

„Tyto lidi nemůžeme soudit. Ale když všichni muži odejdou, kdo bude bránit Ukrajinu?“ řekl pro The New York Times poručík Vladyslav Tonkoštan, který před časem na břehu Tisy zadržel muže, který utíkal na Západ, aby se setkal se svou rodinou a dětmi.

Útěk stojí statisíce

Někteří Ukrajinci se rozhodnou neutíkat na vlastní pěst, ale využít služeb převaděčů, a zvýšit tak šance na úspěšné překročení hranice. Jen za minulý rok na Ukrajině rozbili 56 kriminálních gangů, které pomáhaly lidem opustit zemi během válečného stavu.

Pašeráci si ale za nebezpečný přechod účtují obrovské sumy. Krátce po začátku války stála pomoc s útěkem v přepočtu asi 47 tisíc korun. Teď už stojí pětkrát tolik, tedy téměř čtvrt milionu.

Ukrajina ostrahu hranic nadále posiluje. Na dálnicích poblíž hranic jsou zřízena kontrolní stanoviště, kde se kontrolují auta, jestli se v nich nepokoušejí vycestovat muži. A podél hranic strážci rozmístili infračervené kamery a senzory.

Země tak musí vynakládat peníze i lidské zdroje na ostrahu hranic ve chvíli, kdy oboje potřebuje především na frontě na druhé straně země.

VIDEO: Útok na ukrajinskou energetiku

Tagy: