Poslanec STAN: Farského cesta? Není to šťastné, osobně bych si nedovolil jet

Tomáš Müller

Divoká karta (114)

Stáž 1. místopředsedy hnutí STAN Jana Farského na univerzitě v USA není šťastná. Na tom se shodli hosté pátečního pořadu Divoká karta. Tomáš Müller, poslanecký nováček z hnutí STAN, svého kolegu nešetřil a prohlásil, že by si to osobně krátce po volbách nedovolil. Farský nadále plánuje do Spojených států na prestižní stipendium odjet.

„Určitě je to trochu nešťastné, když takto krátce po volbách někam odjede. Musí si to voliči rozhodnout sami, zda to byl podvod,“ řekl k americké stáži Farského jeho stranický kolega a nově zvolený poslanec Tomáš Müller.

„Sám za sebe – já bych si to nedovolil, jet na takovou dlouhou dobu pryč,“ doplnil zákonodárce STAN, ale jedním dechem dodal, že Farského rozhodnutí chápe a má za to, že po návratu bude díky novým zkušenostem a poznatkům moci být pro hnutí i českou politiku větším přínosem. Müller by nejel i kvůli tomu, že je ve vysoké politice nováčkem. To Farský je ve Sněmovně už od roku 2010.

Za příliš šťastné rozhodnutí nepovažuje americkou stáž Farského ani kolega z vládnoucí koalice Miroslav Záborský (KDU-ČSL). „Osobně si myslím, že není šťastné, pokud poslanec odjede na osm měsíců do zahraničí,“ poznamenal. Na druhou stranu však ocenil, že se k situaci Farský postavil a plat chce dávat na charitu. „Jestli by měl skládat mandát, to si nejsem jistý,“ dodal poslanec lidovců ve vysílání CNN Prima NEWS.

S tvrdou kritikou naopak nešetřil opoziční zákonodárce Lubomír Brož (ANO). „Samozřejmě, že to je nefér. Já bych byl určitě přísnější,“ řekl na úvod. Lidsky podle svých slov Farského chápe a souhlasí, že stáž na univerzitě v USA pod záštitou Fulbrightova stipendia je obrovská příležitost. Vadí mu ovšem, že Farský o stáži neinformoval už před volbami. Podle něj to měli voliči před říjnovým hlasováním vědět.

Brož připomněl, že s kritikou vůči Farskému se ozval i bývalý ministr financí a člen koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Není to jen problém pana Farského. Háže to špatné světlo i na nás politiky,“ dodal.

Poslanec ANO: Financování STAN se snaží bagatelizovat

V pořadu Divoká karta se řešilo i problematické financování hnutí STAN. Partaj, v jejímž čele stojí 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan, měla přijmout dary od společností, které mají zahraniční vlastníky. S jedním z darů je navíc spojen trestně stíhaný člověk. To hlasitě kritizují opoziční ANO a SPD.

Nováček mezi poslanci ANO považuje tuto záležitost za vážnou a obvinil STAN, že se ji „snaží bagatelizovat“. „Ctíme presumpci neviny, ale existuje tu i politická rovina,“ poznamenal Brož s tím, že současná vláda hovoří o transparentnosti „a najednou přichází velké sponzorské dary s nejasnou zahraniční kyperskou strukturou“. „I Ivan Bartoš (předseda Pirátů) se přidal a vyzval pana Rakušana, aby to vysvětlil,“ dodal opoziční poslanec.

Müller zopakoval stanovisko hnutí. STAN rozhodnutím přijmout ony dary prý zákon o financování politických stran neporušilo. „Co mám informace z vedení, tak jsme neporušili zákon a jsme pro to, aby se to řádně prošetřilo,“ reagoval poslanec s tím, že hnutí je připraveno zmíněné finance vrátit.

Podle lidoveckého zákonodárce jde primárně o věc hnutí STAN. „Nemám na to pevný názor. Kauza je velmi čerstvá,“ uvedl Záborský.

Tagy: