Poslankyně po tragédii v Krkonoších zůstala paralyzovaná. Viděla, jak nakládají těla do auta

V době pátrání po 40leté Janě a jejím tříletém synovi Adámkovi byla v Krkonoších na rekreaci také slovenská poslankyně Mária Šofranko. Celá událost ji velmi zasáhla, v horách byla se svými vnuky, jeden byl stejně starý jako Adámek. Jak se svěřila na sociálních sítích, smrt dvojice ji velice ochromila: Viděla, jak těla matky a dítěte nakládají záchranáři do auta. Zůstala paralyzovaná a beze slov.

„Od 31. prosince bylo ve městě mnoho policistů, hasičů a záchranářů. Policisté nám ukazovali fotku nezvěstné ženy, ptali se, zda ji lidé neviděli. Musím se přiznat, že když jsem se dozvěděla, že jde o tříletého chlapečka, přepadl mě obrovský strach. V Peci pod Sněžkou jsem totiž byla v ten čas se svými vnuky, jeden z nich má právě tři roky,“ svěřila se v dojemném příspěvku slovenská poslankyně.

Svým sledujícím popsala i to, jaká ve městě panovala atmosféra. „Ve vzduchu, v celém městě, se nesl smutek, strach, bolest, beznaděj. Vnímali jste pohledy běžných lidí, jak si každý každého přeměřoval. Hledal matku, hledal tříletého chlapce. Svého vnuka jsem při procházkách držela pevně za ruku, bála jsem se od něho jen pohnout,“ pokračovala ve svém vyprávění.

😢 STRACH, SMÚTOK, BEZNÁDEJ… V PECI POD SNĚŽKOU SOM BOLA AKURÁT V ČASE ZMIZNUTIA MATKY SO SYNOM 😢 Známe horské stredisko...

Posted by Mária Šofranko on Thursday, January 5, 2023

To nejhorší mělo teprve přijít. „Stále jsem přemýšlela, co se mohlo stát. Nevěřila jsem, že šli někam daleko, vždyť s takto malým chlapcem přeci nezajdete hluboko do lesa,“ uvedla. Večer před nálezem těl se dlouho modlila, aby se dvojice našla: „Bylo už jasné, že to nemohli zvládnout. Tak dlouho a v takové zimě.“

Bohužel, její slova se dalšího rána potvrdila. „Osobně jsem viděla, jak nebohá těla ukládali do auta. Zůstala jsem paralyzovaná, v té chvíli nejste schopní přemýšlet ani mluvit. Jen stojíte a nevěříte, čeho všeho jsou lidé schopni,“ uzavřela své smutné vyprávění.

Pátrání se smutným rozuzlením

Čtyřicetiletá Jana se s malým Adámkem v Peci pod Sněžkou ubytovala 25. prosince. Pobyt měla do 30. prosince. Dne 28. prosince vyrazila se synem na výlet, od té chvíle se po nich slehla zem. Po dvojici pátraly od minulé soboty v terénu v okolí Pece pod Sněžkou desítky policistů, hasičů a horských záchranářů.

O první velké stopě informovali policisté až v pondělí 2. ledna. Matku s dítětem zachytila 28. prosince bezpečnostní kamera u lanovky na Růžovou horu. Jen pár hodin poté přišla smutná zpráva. Záchranáři našli dvojici bez známek života.

Nejprve se spekulovalo o tom, že mohlo jít o nešťastnou nehodu na sáňkách. To ale policie vyvrátila. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy s následnou sebevraždou,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Podle soudního znalce Jana s Adámkem zemřeli už 28. prosince.

Redakci CNN Prima NEWS se pak podařilo hovořit s Janinou kamarádkou. Podle jejích slov měla být Jana emočně nestabilní a ráda přeháněla. „Mluvila také o poměrech v rodině. Říkala, že manželé měli ještě v listopadu žít v jednom bytě, avšak odděleně. Nebavili se spolu a vedli tichou domácnost,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS reportér Matěj Rychlý.

„Říkala, že manžel byl vždy hodný a milý, ale že samozřejmě neviděla, co se dělo za zavřenými dveřmi. Mluvila i o samotné Janě. O té hovořila delší dobu, ale kdybych to měl shrnout, označila ji za drama queen, tedy že byla emočně nevyrovnaná a dělala z komára velblouda,“ popsal Rychlý.

Tagy: