Poslední chvíle před zabitím ruského velitele ponorky. O jeho smrti vtipkuje i česká armáda

Stanislav Ržickij na posledním běhu.

Ukrajina: smrt velitele ponorky

Rusové zveřejnili video, které má zachycovat poslední okamžiky před smrtí jejich bývalého velitele ponorky Krasnodar Stanislava Ržického. Vojáka, který se podílel na mnoha smrtelných útocích na ukrajinské civilisty včetně dětí, měl v parku zastřelit muž, který je na záběrech také vidět. Ten zřejmě k plánování atentátu využil veřejně dostupné informace o Ržického běžeckých trasách z fitness aplikace. Tyto okolnosti glosovalo i Velitelství informačních a kybernetických sil Armády České republiky.

Záběry pocházejí z pondělí ze šesté hodiny ranní. Je na nich vidět, jak se bývalý velitel ruské ponorky krátce před smrtí pohybuje po své obvyklé trase tempem, na které je zvyklý. Za ním na kole jede zřejmě jeho vrah. Vypadá to, že ten místo útoku dobře znal, nemířila sem totiž žádná kamera. Ržickij byl po sedmi výstřelech z pistole okamžitě mrtev. Silný déšť se pak postaral o smazání většiny stop. Rusové tvrdí, že už pachatele dopadli. Podle nich jde o Ukrajince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mocní Rusové chtějí konec války i Putina, říká jeho bývalý velitel. Jmenoval i možné nástupce

Sám Ržickij zřejmě žádné podezření o možném chystaném útoku neměl. „Kdyby ho měl, mohl změnit plány, trasy a tak dále. Ale on nic takového neříkal. Měl skvělou náladu,“ uvedl jeho otec. Osudnou se jeho synovi zřejmě stala vášeň pro sport a potřeba sdílet veřejně své úspěchy. Právě aplikace, kterou při běhu pravidelně používal, prozradila střelci jeho zvyky, čas a místo, kde ho najde.

Rusům zadržení údajného vraha netrvalo dlouho. Jen několik hodin po útoku zadrželi Sergeje Denisenka, bývalého šéfa ukrajinského sportovního svazu karate, ověnčeného mnoha tituly. Když pro něj šla policie, měl u sebe prý pistoli s tlumičem.

Smrt 42letého bývalého velitele ponorky Krasnodar a současného zástupce šéfa pro mobilizaci potvrdila i ukrajinská rozvědka. Tvrdí ale, že s činem nemá nic společného. „Očividně byl zlikvidován vlastními muži za to, že odmítl pokračovat v plnění bojových rozkazů svého velení, které se týkaly raketových útoků na mírová ukrajinská města,“ informovalo Oddělení strategické komunikace ozbrojených sil Ukrajiny.

Kdyby nás sledoval na Twitteru, nebyl by mrtvý

Událost na Twitteru glosovalo i Velitelství informačních a kybernetických sil Armády České republiky. „Kdysi jsme psali, jak američtí vojáci v Sýrii odhalili pozice svých tajných základen, když si špatně nastavili soukromí v běžecké appce Strava. Kdyby nás tehdy sledoval ruský námořní kapitán Stanislav Ržickij, nebyl by dnes mrtvý,“ vtipkovalo velitelství.

Smrt velitele ponorky využil kybernetický oddíl armády i k osvětě: „Ržickij byl válečný zločinec, který zavraždil desítky civilistů. Ať to ho chtěl zabít kdokoliv, nebylo nic snazšího, než si na něj počkat na jeho trase. Poučení? Obětujte hodinu času a projděte si nastavení soukromí svých appek a profilů. Třeba vám to zachrání život.“

Tagy:
smrt ponorka Ukrajina Rusko Krasnodar Armáda České republiky Stanislav Ržickij