Postřehy z duelu proti Rusku: Chyby jak z rybníku, pomalejší rozjezd es, pozorný Hrubec

Čeští hokejisté mají za sebou vstup do světového šampionátu, v netrpělivě vyhlížené premiéře padli s Ruskem 3:4. Redakce CNN Prima NEWS přináší pět klíčových postřehů z rozpačitého utkání.

1. Chyby jak z rybníku

Nebýt těch šílených minel, dopadlo to úplně jinak. Jenže vždycky, když se v pátek české mužstvo začalo zvedat, srazila jej brutálně bolavá chyba.

Platilo to o trefě Arťoma Švece-Rogového, kterou dali Rusové v oslabení. Stejně tak o 46. minutě, kdy Lukáš Radil zcela zbytečně ztratil puk za vlastní brankou, kotouč se snesl přímo na hůl Alexandera Barabanova, jenž dával na 3:2.

Naposledy, nejosudověji, Češi svěsili hlavy pouhých 19 vteřin před třetí sirénou – to česká střídačka hodně špatně střídala, obránce Michal Moravčík se pustil do příliš kurážného vyvážení puku. Soupeř si českého mizerného řešení situace všiml a Michail Grigorenko nádherně trefil horní růžek branky Šimona Hrubce.

„Neomluvitelné,“ zlobil se útočník Dominik Kubalík.

Pořád platí, že Češi mohou v Rize uhrát nádherný výsledek. Bezpodmínečně se ovšem musí vyvarovat chyb, kterých se obvykle dopouští spíš nepoměrně nezkušenější party.

2. Pomalejší rozjezd es

Češi mohou po dlouhé době uhrát něco velkého. Fanoušci se na mistrovství světa těšili hlavně kvůli tomu, že mužstvo posílili nadějní bouráci z NHL: Dominik Kubalík, Jakub Vrána, Filip Zadina, Filip Hronek. Jenže v úvodním utkání šampionátu se tahle hvězdná kohorta rozjížděla jen ztuha.

Známá jména se zkraje neprosazovala v podstatě vůbec, Vrána dokonce chabou přesilovkovou přihrávkou z 36. minuty namazal na ruský gól Šveci-Rogovému. Esa se lepšila až postupem doby. Právě detroitského snajpra Vránu ještě ve druhé třetině nádherně vyslal do brejku Kubalík a bylo z toho důležité vyrovnání na 2:2.

I Kubalík potom skóroval, při přesilovce mu ke 24. gólu v reprezentaci pomohly dva šťastné odrazy. Přesto to happyendem nedopadlo.

I pro ty obvykle nejopěvovanější české útočníky platilo, co bylo problémem celého mužstva: Málo stříleli, přes pozorně bránící Rusy se hrozně špatně prosazovali.

3. Vzpoura čtvrté lajny

Kdo potáhne družinu kouče Filipa Pešána? Odpověď měla znít úplně jinak, místo ostře vyhlížených osobností se do toho ovšem opřela čtvrtá lajna. Kdykoliv se zkraje duelu dostali na led, pokaždé byli znát. Protivníka motali, drželi v obranném pásmu. Byli znamenití při oslabení.

Program MS 22. května

Skupina A
11:15 hodin, Dánsko–Švédsko
15:15 hodin, Velká Británie – Rusko
19:15 hodin, ČESKO–Švýcarsko

Skupina B
11:15 hodin, Norsko–Německo
15:15 hodin, Finsko–USA
19:15 hodin, Lotyšsko–Kazachstán, 19:15 hodin

Kompletní rozpis

Symbolem jejich vzpoury se stal karlovarský rychlonožka Jakub Flek. V 10. minutě se při úniku dva na jednoho nerozpakoval a místo přehnané kombinace sám mazanou střelou překonal Alexandra Samonova.

„Už jsem nechtěl moc přemýšlet, tak jsem radši vypálil,“ přiznal v rozhovoru pro Českou televizi. „Pomohlo mi, že jsme před zápasem s trenérem brankářů Zdeňkem Orctem studovali Samonovovy zvyky. Vypozorovali jsme, jak nejčastěji dostává góly.“

Nominace 28letého střízlíka na mistrovství se nečekala, vybojoval si ji až velmi snaživými výkony v přípravě. Teď v triu s Adamem Musilem a Jiřím Smejkalem udělali dojem i při debutu na prestižním turnaji. Byť se to mnohem víc čekalo od jiných.

4. Pozorný Hrubec

Dostat v jednom utkání čtyři góly na první pohled neznačí zrovna fenomenální brankářský výkon, páteční prohra ovšem v žádném případě nejde za Šimonem Hrubcem. Hodně svůj celek podržel zejména ve druhé třetině, kdy pochytal jedenáct z dvanácti pokusů, často velmi nepříjemných.

Byl to on, kdo soupeři nejvíc vzdoroval při ruských přesilovkách. Skvěle vystihnul blafák Galimova, ustál závar Morozova se Zubem, ohromujícím švihem lapačkou zneškodnil šanci Barabanova.

Obdržené góly se mu nedají vyčítat. V tomhle se nic nemění: Hrubec bude oporou.

5. Ledové divadlo

Poslední postřeh nemá se hrou samotnou nic společného, přesto je pro fanouška u televize zásadní: Šampionát hraný bez diváků přímo v hale je poněkud zvláštní. Ne že by to vůbec nemělo šťávu, prostě jen nejde o hokejový karneval, na jaký jsme rok co rok zvyklí.

Třeba se to ale ještě změní.

Lotyšský parlament totiž ve čtvrtek vyzval tamní vládu, aby zrušila opatření zakazující přítomnost diváků přímo na sportovištích, a to včetně návštěvníků ze zahraničí.

V praxi by to tedy mohlo znamenat, že by fanoušci mohli do arény už příští týden.

Jen by museli splnit jednu ze tří podmínek: Buď musí mít nejméně 14 dní po dokončení očkování schváleném Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, podstoupit alespoň jednu dávku od AstraZenecy (22–90 dnů po aplikaci), či být v „ochranné“ lhůtě 180 dnů po prodělaném koronaviru.

Tagy: