Ochránci zvířat ve sporu s pražskými fiakristy: Kůň není stroj, do města nepatří

Koňské povozy, Foto: Pixabay.com

Prima Mazlíček: Právní poradna o povinnostech provozovatelů zvířecích atrakcí

Koňské povozy brázdící historická centra měst – někdo je považuje za neodmyslitelnou součást především světových metropolí, jiný za zbytečnou atrakci, která škodí zvířatům. Těmto střetům se nevyhnula ani Praha.

Podle předsedy Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josefa Kočovského má Praha jedny z nejpřísnějších podmínek pro povozy s koňmi na světě. „V Praze se jezdí od 10:00 do 22:00, rozděleno na dvě směny, jedni koně jezdí od rána od 10 do 16 hodin, odjíždí a přijíždí druhá směna a každý týden se to mění. Takže není možné, aby tady byl někdo déle než těch 6 hodin, to taky nikde na světě neplatí,“ popisuje režim koní na Staroměstském náměstí Kočovský.

Ochlazení ve vyhřátých ulicích

Na stanovišti v centru Prahy mají koně možnost čerstvé vody i krmení, chybí však přístřešek, který by zvířata ochránil zvláště v létě před přímým sluncem. Ani to ale podle Kočovského není problém. „Když jsou ulice vyhřáté, stříkáme pod koně vodu, ale ten kůň tady nestojí celý den, v uličkách už je stín, a když se třeba nenakládá dlouho, kočár se jde projet stínem, aby tady koně nestáli dlouho na sluníčku. Kůň je stepní zvíře, tomu horko nevadí, vadí mu průvan,“ dodává předseda cechu, podle kterého stav zvířat pravidelně kontrolují inspektoři veterinární správy – ta mu ostatně dává za pravdu.

Podle Petra Majera ze Státní veterinární správy ČR nebylo při kontrolách koní na Staroměstském náměstí a v okolí dosud zjištěno porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. „Pokud jde o fiakrovou dopravu v Praze – SVS samozřejmě kontroluje tuto dopravu. Probíhá to tak, že na začátku sezony jsou městskou veterinární správou stanoveny podmínky, za jakých může doprava probíhat, a v průběhu roku jsou konány minimálně 2 kontroly na základě dlouhodobého plánu,“ popisuje Majer s tím, že inspektoři podnikají i neohlášené kontroly v případě podnětů nebo extrémně vysokých teplot.

Povolení na vodě

Podle právničky Kláry Djemel z organizace Hlas zvířat ale nejsou kontroly dostatečné – a to i z důvodu pravomocí Krajské veterinární správy ČR. „KVS může pouze zběžně zkontrolovat aktuální zdravotní stav koní a pokud nejsou zcela zjevně podvyživení, dehydratovaní či např. nekulhají, nemá KVS nástroje, jak nevhodnému provozu zabraňovat. KVS nemá možnost kontrolovat dlouhodobý zdravotní stav těchto koní či prostředí, ve kterém jsou chováni. S ohledem na rozsah a frekvenci prováděných kontrol proto neexistuje žádná záruka toho, že fiakrová doprava není pro zdravotní stav a pohodu koně z dlouhodobého hlediska nepříznivá,“ vysvětluje právnička.

Projekt Prima Mazlíček si pro vás ve spolupráci s organizací Hlas zvířat a advokátní kanceláří Plicka&Partners připravil právní poradnu zaměřenou na zvířata a vše kolem nich. Nejen znění zákonů, ale i praktické rady a tipy jak postupovat v situacích, do kterých se může dostat každý z nás – to je FRANTIŠKOVA PORADNA, která nese jméno po patronovi zvířat sv. Františku z Assisi.

Dalším problémem je i tzv. povolení ke svodu vydávané právě veterinární správou provozovatelům veřejných zvířecích atrakcí. Toto povolení specifikuje bližší podmínky k provozování atrakce, typickými základními povinnostmi jsou vakcinace, označení a vybavení průkazem koně. „V případě Prahy není vydáváno povolení ke svodu pro konkrétní koně či konkrétní provozovatele kočárů, ale existuje pouze jediné povolení pro právnickou osobu (Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy), která sdružuje veškeré provozovatele koňských povozů. To znamená, že ani KVS, ani magistrát nemají absolutně žádnou informaci o počtu, stáří, identifikaci nebo zdravotním stavu těchto koní,“ vysvětluje Klára Djemel, podle níž cech správním orgánům neposkytuje aktuální seznam koní, které na Staroměstském náměstí pracují.

Podle ochránců zvířat není kvůli výše zmíněným důvodům možné zjistit, jak na koně působí z dlouhodobého hlediska život ve velkoměstě. Proto spustili kampaň s názvem Kůň není stroj. „Kampaň reaguje na některé problémy, které vyvstávají v souvislosti s provozem koňských povozů v centru Prahy. Spolek Hlas zvířat, který kampaň spustil, má za to, že současné metropole nejsou způsobilé poskytnout prostředí, které by vyhovovalo základním potřebám koní. Např. dlouhodobý pohyb po tvrdém asfaltovém povrchu, vdechování splodin z vozidel, nebezpečí dopravních nehod, příp. přetěžování,“ vyjmenovává Djemel.

🚫 KŮŇ NENÍ STROJ 🐴 💚 Další úspěch pro koně ➡️ Řím zakázal koňské povozy! 🙏 Připojuje se tak k dalším zemím, kde koně...

Posted by Hlas zvířat on Friday, December 4, 2020

Na webových stránkách kampaně mohou lidé najít krom podkladů vycházejících ze zahraničních studií nebo petice také video zkrvaveného koně zapřaženého v povozu v pražských ulicích. Podle fiakristů si kůň poranil jazyk a byl následně ošetřen. „Toto video zachytila jedna osoba, která ho následně zaslala spolku Hlas zvířat. Zvýšilo pozornost veřejnosti v rámci možných problémů spojených s provozem kočárů v centru Prahy,“ říká Djemel. Spolek se obrátil také na pražský magistrát, který se vyjádřil kladně k ukončení koňských povozů už před rokem a v současné době shromažďuje podklady potřebné ke konečnému vyjádření. Praha by však nebyla prvním městem, které k vymýcení koňských fiakrů z center přistoupilo. Povozy zmizely z ulic Londýna, Paříže či Barcelony.

Je libo fotku s hadem?

Koňské povozy, stejně jako ježdění na ponících nebo předvádění hadů či papoušků na veřejnosti, musí splňovat konkrétní náležitosti. V opačném případě se provozovatel může dostat do křížku se zákonem. „Podmínky pro provoz jednotlivých atrakcí jsou vždy závislé na konkrétním druhu zvířat. Ale tak jako pro chovatele i pro provozovatele zvířecích atrakcí platí, že musí v rámci chovu těchto zvířat, případně provozování zvířecích atrakcí, dodržovat veškeré zákony a zejména veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ vysvětluje advokát Robert Plicka z advokátní kanceláře Plicka & Partners.

U zvláště chráněných živočichů je třeba pamatovat na to, že držba, obchod nebo chov zvířat, jako jsou šelmy, hadi, sovy atd., je zakázán zákonem na ochranu přírody a krajiny. „Pokud provozovatel atrakce chce s těmito zvířaty pracovat, musí si vyžádat od krajské veterinární správy speciální povolení,“ doplňuje Plicka. Navíc je potřeba nahlásit veřejné vystoupení s jakýmikoliv zvířaty příslušné KVS a obci, kde se vystoupení má konat, nejméně 7 dní předem. „Loni bylo zkontrolováno 160 takových vystoupení, nějaká závada byla zjištěna zhruba v 6 % z těchto kontrol,“ uvádí Petr Majer ze SVS ČR.

Tagy:
zdraví zvířata doprava Barcelona Staroměstské náměstí koně atrakce Morava Česko Praha právní poradna vystoupení se zvířaty koňský povoz Pražský magistrát Státní veterinární správa České republiky Petr Majer