Pozor na platnost covid pasů v zahraničí. Co když přestane Čechům platit během dovolené?

Covid pas slouží občanům EU k prokazování očkování nebo negativního testování.

Plánovat letní dovolenou může být v současné době trochu risk. Jednotlivé státy Evropské unie si totiž nastavují vlastní pravidla platnosti covid pasů, některé dokonce omezují platnost dvou dávek na šest měsíců. Oproti tomu platnost třetích dávek zůstává prozatím velkou neznámou.

Česká republika přistupuje k platnosti covid pasů opatrně. Platnost dvou dávek se od února zkrátí na devět měsíců, třetí dávka však zatím svou „expirační dobu“ určenou nemá. To samé doposud platí také v rámci Evropské unie.

dokumentů Evropské komise vyplývá, že kvůli nedostatku dat o účinnosti nebylo zatím stanoveno, o kolik měsíců bude platnost certifikátu prodloužená třetím očkováním. V současné době ho většina dospělých může podstoupit za pět měsíců od předchozí vakcinace.

Zmatky v celoevropských pravidlech způsobuje především velmi nakažlivá varianta omikron, která se začíná v Evropě masivně šířit. Jednotlivé státy proto prozatím volí vlastní pravidla. Například Rakousko zkrátilo platnost dvou dávek pouze na šest měsíců, o čemž uvažuje také Itálie.

To může teoreticky zkomplikovat život Čechům, kteří by se do Rakouska nebo Itálie chystali v létě na dovolenou. Může se teoreticky stát, že by covid pas přestal lidem platit přímo během dovolené. To by v praxi znamenalo, že lidé nesmějí do restaurací či navštěvovat řadu turistických atrakcí.

Kontrola platnosti v jednotlivých zemích

Jiné státy, jako například oblíbené turistické destinace Řecko, Portugalsko, či Španělsko, zatím počítají s devítiměsíční platností dvou dávek vakcíny. Pokud lidé začali s očkováním teprve v podzimních měsících loňského roku, musí před odjezdem kontrolovat pravidla v jednotlivých zemích, či zavčas zvážit třetí posilující dávku vakcíny.

Snadno se totiž může stát, že dvě dávky vakcíny přestanou lidem platit třeba přímo v době, kdy již budou na dovolené v zahraničí. Na cestu zpátky proto budou potřebovat například negativní PCR test. Platnost očkovacích certifikátů nebyla nejprve nijak omezená. Poté byla platnost administrativně nastavena na čtyři roky, což nyní prokazuje aplikace Tečka.

O letní sezoně v evropských destinacích proto zřejmě rozhodne až vývoj s variantou omikron, která se začíná v Evropě masivně šířit. Prozatímní informace naznačují, že by mohl být průběh této mutace mírnější a zároveň by mohl poskytovat protilátky vůči dalším mutacím covidu. Je proto potřeba počkat několik měsíců, jak se budou pravidla pro letní sezonu v jednotlivých státech či v Evropské unii nastavovat.

Tagy: