Prášky na bolest neléčí její příčinu

Nejen o tom, jak se do co nejvyššího věku vyhnout problémům s pohybovým aparátem, jsme si povídali s vrchním fyzioterapeutem kliniky A11 Care Štěpánem Nemcem.

Co je nejčastějším neduhem vašich pacientů? Existuje nějaké typické civilizační onemocnění pohybového aparátu?

Darujte zdraví

Sháníte dárek na poslední chvíli? Fyzioterapie, masáž či přístrojová terapie potěší každého. Dejte vašim blízkým najevo, že vám na nich skutečně záleží a dopřejte jim péči našich profesionálů. Kontaktujte nás a my vám pošleme nabídku vánočních voucherů.

Nejčastěji za mnou pacienti přichází s bolestí zad. Vzhledem ke složitosti našeho organismu se pod označením "bolest zad" skrývá celá řada obtíží s velmi odlišnými příčinami i způsoby řešení. Proto ve své praxi preferuji komplexní vyšetření a spolupráci s lékaři, trenéry i dalšími odborníky. Například z biomechanického hlediska je páteř (především pak  její nejčastěji bolestivé oblasti) místem střetu sil působících na končetiny, jejichž asymetrické zatížení se může projevit i jako bolesti zad. A to je pouze jeden z mnoha biomechanických vlivů s potenciálem ovlivnit páteř.

Právě bolesti zad jsou často popisovány jako typické civilizační onemocnění. Z mého pohledu je lepší se zaměřit na nejčastější příčinu většiny obtíží spíše než na následek způsobený mnoha příčinami (např. bolest zad), což nám umožní zvolit nejefektivnější způsob prevence. Pokud hledáme společného jmenovatele, tak za něj považuji nedostatek pohybu a jeho pestrosti.

🟢 Bolí vás záda, máte zablokovanou krční páteř, nebo potřebujete regeneraci po náročném sportovním výkonu? 👉🏻 Nejen s...

Posted by A11 CARE on Sunday, December 11, 2022

A co vy? Cvičíte také sám, nebo “kovářova kobyla chodí bosa” a na sebe si už čas nenajdete?

Většina mých kolegů včetně mě samotného se o sebe, co se týče cvičení, stará lépe než průměrný klient a pravidelně se věnují nějaké formě pohybu. Pokud ale jde o  jejich dlouhodobé obtíže a omezení, tak k nim většinou nepřistupují tak metodicky, jako doporučují svým pacientům. Takže v tomto ohledu zmíněné přísloví platí. Paradoxem je, že se často jedná o obtíže, které s našimi klienty řešíme velmi efektivně.

Je fyzioterapie vhodná až v případě konkrétní bolesti nebo je rozumné navštěvovat fyzioterapeuta i preventivně?

Z osobní zkušenosti mohu říct že ten, kdo si zvolí prevenci místo následné péče, posouvá péči o své zdraví na vyšší úroveň. Bohužel preventivní péče je obecně velmi podceňována i přes její průkazně vysokou účinnost. Na druhou stranu doporučuji spolupracovat preventivně pouze s fyzioterapeutem, s kterým si sednete i po osobnostní stránce. Pro mě je práce s klienty, co se chtějí vyhnout možným budoucím obtížím, velmi pozitivní. Často jsou motivovaní a rádi se dozvídají nové informace o svém těle. Téměř vždy se najde způsob, jak zlepšit kvalitu jejich života a odstranit diskomfort, o kterém ani nevěděli, že s ním žít nemusí.

Souhlasíte s tvrzením, že většinu špatných pohybových návyků, které ho pak v pozdějším věku omezují, získá člověk už v dětství?

Darujte zdraví

Sháníte dárek na poslední chvíli? Fyzioterapie, masáž či přístrojová terapie potěší každého. Dejte vašim blízkým najevo, že vám na nich skutečně záleží a dopřejte jim péči našich profesionálů. Kontaktujte nás a my vám pošleme nabídku vánočních voucherů.

V praxi se setkávám spíše s tím, že se zátěž na tělo v průběhu života kumuluje a ve chvíli, kdy ji tělo nedokáže efektivně kompenzovat, dojde k projeveni symptomů (nejčastěji bolesti či omezení pohyblivosti). Zároveň v některých případech je zřejmé, že podstatná část zátěže, které se tělo vystavuje, vychází z vývoje v prvních letech života, kdy se formuje nás pohybový aparát a to, jak ho využíváme. V dětství bezesporu vznikají predispozice k civilizačním onemocněním založené na rizikové životosprávě a životním stylu (např. obezita, cukrovka typu II nebo metabolický syndrom). A ty mají negativní vliv na pohybový aparát.

Je možné tomu nějakým způsobem předejít? Může pomoci škola (tělocvik) nebo to bude vždy na rodičích?

Přestože tato otázka již nespadá do mého primárního zaměření, mám za to, že klíčovým faktorem bude vždy výchova rodičů. Možností, jak představit dětem pohyb, je nespočet a každý rodič má tu možnost. I škola a tělesná výchova mají podstatnou roli, bohužel jsou v dnešní době výrazně upozaďovány a to dle mých zprostředkovaných zkušenosti právě na základě výchovy rodičů.

Jaký vliv na zdraví pohybového aparátu má věk? Dá se říci, že je někdy už pozdě začít něco se sebou dělat?

S věkem se snižuje míra a rychlost, s jakou se organismus adaptuje na nové podněty. Vhodně nastavená zátěž má potenciál tuto schopnost udržovat i zvýšit v jakémkoliv věku. Nikdy není pozdě začít na sobě z pohybové stránky pracovat, je však třeba zvolit vhodnou intenzitu. S tím může pomoci i fyzioterapeut či trenér.

Kdy vyhledat fyzioterapeuta a kdy trenéra?

Osobní trenér vám pomůže zvýšit výkonnost ve vámi zvolené aktivitě nebo celkovou kondici pohybového aparátu. Fyzioterapeut pomůže diagnostikovat příčiny vašich obtíží nebo potenciální hrozby a vytvoří plán, který povede k jejich odstranění. Hranice mezi těmito profesemi je často neostrá, a proto je důležité pečlivě promyslet vaše očekávání od budoucí spolupráce.

Jaké jsou největší neduhy lidí pracujících v kanceláři, které mohou relativně snadno a sami odstranit?

Darujte zdraví

Sháníte dárek na poslední chvíli? Fyzioterapie, masáž či přístrojová terapie potěší každého. Dejte vašim blízkým najevo, že vám na nich skutečně záleží a dopřejte jim péči našich profesionálů. Kontaktujte nás a my vám pošleme nabídku vánočních voucherů.

Nejdůležitější je minimalizovat dobu nepřetržitého sezení na bezpodmínečně nutnou. Zásadní je uvědomit si, že i dvě minuty pohybu (protažení, pár dřepů nebo i pár kroků po kanceláři) provedené jednou za půl hodiny či hodinu mají zásadní přínos pro tělo, a to především pro kardiovaskulární a pohybovou soustavu. Neméně důležité je přizpůsobení pracovního prostředí tak, aby kladlo co nejnižší nároky na organismus, a to především u jednostranné a stereotypní zátěže, jakou je například kancelářská práce.

Profesně se věnujete především Neurokinetic therapy, mohl byste tuto metodu více popsat?

Pomocí Neurokinetic therapy je terapeut schopen vyhledat a ošetřit opravdovou příčinu obtíží. Bolí vás krční páteř, když se podívate doprava? V praxi jsem příčinu tohoto problému dohledal k zlomenému prstu na ruce, jizvě na hlavě po pádu z kola či k zubním zákrokům. Je to nástroj, který využívám dnes a denně s radostí a velmi efektivně k vyřešení obtíží svých klientů. Dle mého názoru jde o budoucnost diagnostiky u subakutních a chronických bolestivých stavů a pohybových omezení funkčního původu.

Chtěl byste něco vzkázat čtenářům?

Příště, než si vezměte prášek na bolest, zkuste se na chvíli zastavit a zamyslet se, proč vám vaše tělo tento signál dává. Je třeba si uvědomit, že prášek ve většině případů neřeší příčinu obtíží, ale pouze tlumí vnímání bolesti. V některých případech je vhodné tyto varovné signály těla utlumit, ale je zásadní je zároveň se zaměřit na příčinu problému.

Tagy: