Střet kvůli rouškám: Letos je nesundáme, říká Smejkal. Dehonestující, oponuje Hostomský

Jiří Smejkal a Zdeněk Hostomský

Rok v Česku (52)

Sundáme v dalším kalendářním roce roušky a respirátory, nebo je na to příliš brzy? Názory odborníků se liší a stejně tak tomu bylo v nedělním speciálu CNN Prima NEWS Rok v Česku. Zatímco podle epidemiologa Petra Smejkala musíme povinné nošení ochrany úst ještě vydržet, biochemik Zdeněk Hostomský volá po dobrovolnosti.

„V rizikových prostorech roušky nesundáme. Budeme je nosit zase méně v létě, ale v zimě naopak,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Smejkal.

Naopak Zdeněk Hostomský, dlouhodobě známý jako kritik povinného nošení roušek, vidí situaci v dalším roce opačně. „Doufám, že sundáme, a bude to na dobrovolném uvážení. Třeba jako v jihovýchodní Asii,“ podotkl.

Co přesně tím myslel? „Tam je kultura, že pokud se nákazy bojíte vy sám, tak si roušku radši nandáte. Stejně tak v případě, když se necítíte dobře a občas kýchnete. To si dáte roušku ze solidarity,“ vysvětlil.

Zatímco Smejkalovi ochrana úst tolik nevadí, Hostomský byl ve svých názorech tvrdší a tvrdší. „Povinné nošení roušek je pro nás dehonestující, jedná se s námi jako se stádem. Roušky budou méně a méně nutné,“ zdůraznil.

Na omikron bychom měli být připraveni

Oba experti debatovali i na téma nové varianty koronaviru zvané omikron. O ní se zatím ví, že je velmi nakažlivá, ale neměla by způsobovat tak těžký průběh nemoci jako například mutace delta. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) i Hostomského nás čeká nárůst pozitivních případů už na začátku roku.

„Nástup bude silný a v lednu očekávám velkou vlnu. Ale mějme důvěru ve vědu. Novým faktorem budou v roce 2022 léky speciálně vypracované proti různým variantám. V druhé polovině roku 2022 se ale budeme bát forem viru, které budou rezistentní na schválená léčiva,“ varoval biochemik.

Podle Smejkala však není čas se extrémně strachovat. „Uvidíme, jak to u omikronu bude s jinými parametry kromě nakažlivosti. Příroda nás stále překvapuje, neměli bychom se něčeho bát, ale měli bychom být připraveni,“ doporučil.

Zatímco při objevení mutace delta byla světová odborná veřejnost skeptická a v průběhu pandemie se obavy potvrdily, omikron berou někteří experti jako dar. Pokud by deltu vytlačil, mohlo by to mimo jiné znamenat méně hospitalizovaných, myslí si.

Další formy viru se objevují denně

Zmíněné mutace ale rozhodně nejsou jediné. „Další formy se objevují denně, virus se neustále mění. My se ale bojíme těch, které mění dynamiku pandemie větší nakažlivostí nebo smrtností. Nikdy nemůžeme říct, že už žádná mutace nepřijde,“ upozornil Smejkal.

Pandemii podle něj ukončí zejména proočkování celého světa. „Zní to idealisticky, ale to je cesta, jak zamezit, aby k nám z méně proočkované země švihem přišla další mutace. Když to hle riziko minimalizujeme, stane se z covidu endemická záležitost, takže se bude vyskytovat pouze ohniskově,“ apeloval. Jedním dechem však dodal, že proočkovanost napříč celou planetou je zatím nedostatečná, a to zejména v Africe nebo Jižní Americe.

Jaký vývoj pandemie předpovídají pro rok 2022 američtí odborníci? Čtěte zde.

Tagy: