Hřensko se z požárů vzpamatovává dodnes. V lecčem připomínalo Řecko, říká velitel hasičů

24. července 2022 pohltil České Švýcarsko rozsáhlý požár.

Výročí požáru v Českém Švýcarsku

Přesně před rokem došlo k rozsáhlému požáru v národním parku České Švýcarsko. V novodobé historii Česka se jedná o dosud nejrozsáhlejší případ tohoto druhu. Hasiči tehdy bojovali s plameny dvacet dní. Oheň napáchal škody za stovky milionů korun. Ve vysílání CNN Prima NEWS se k přírodní katastrofě nyní vyjádřil i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Podle něj rozsáhlý požár ukázal jak kladné, tak stinné stránky ve výbavě a možnostech českých hasičů.

Oznámení ohledně rozsáhlé oblasti lesa v plamenech na území Českého Švýcarska dostaly hasičské jednotky okolo sedmé hodiny ranní 24. července. Vzápětí byla vyhlášena evakuace desítek turistů a přibližně šedesátky obyvatel tábora v Dolském mlýnu. Přesunutí museli být také místní z vesnic Mezná či Vysoká Lípa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další požár v Českém Švýcarsku? Starosta Hřenska plánuje masivní úder kvůli pyrotechnice

O den později se oheň velmi rychle šířil dál a zachvátil plochu tisícovky hektarů. Během nočních hodin se plameny nebezpečně přiblížily k hranicím obce Mezné. Hasičům nezbývalo nic jiného než utéct. Tři chaty se nepodařilo zachránit. Napříč celým Českem hlásila města nad svým územím oblaka kouře, a to klidně i ta desítky kilometrů vzdálená.

Plameny se podařilo zcela zkrotit až 12. srpna na našem území, v sousedních zemích dokonce až o týden později. Vyšetřovatelé později zjistili, že požár byl založen úmyslně strážcem národního parku. Podle policie toho měl na svědomí víc. Muže nyní čeká soud, hrozí mu až patnáct let za mřížemi.

Obyvatelé Mezné ani po roce od rozsáhlého požáru nevědí, co udělají s místy, která jsou výrazně poznamenána žárem. „Shořely celkem tři objekty, jeden prakticky do základů, další dva cirka z 80 procent. V současné době se díky státnímu fondu chystáme na odvoz sutě, aby tyto pozemky byly v lepším stavu a mohlo se začít s obnovou nemovitostí,“ upřesnil starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Dva lidé, kterým shořelo stavení, v něm trvale nebydleli, nejspíše ho pronajímali či používali jako chatu. Další poškozená se však musela přestěhovat do Děčína, kde bydlí u svých příbuzných.

Při rozsáhlých požárech počítají hasiči do budoucna s vrtulníky

„Na jedné straně nám požár ukázal, že jakožto Hasičský záchranný sbor včetně jednotek dobrovolných hasičů jsme schopni masivního nasazení, ale současně nám ukázal i nedostatky v kapacitě leteckého hašení,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček.

Spolu s tím zdůraznil, že pro hasiče je při vzniku požáru zásadní, aby byly zajištěny přístupové komunikace, dostatek vody k zásahu či odstupové vzdálenosti, a to nejen od obydlených domů, ale i od jednotlivých sektorů zalesněného prostoru.

„Do budoucna by se neměly používat letecké prostředky s objemem vody do tisíce litrů, ale ty s možností naplnění až do tří tisíc litrů, jak doporučuje i Evropská unie. Naším cílem je postavit tuto hasicí službu především na vrtulnících, které bude operovat Letecká služba Policie ČR, zdůraznil Vlček. Ty by mohly podle něj sloužit nejen u nás, ale i ve spolupráci se státy střední Evropy.

Paralely s tehdejším požárem v oblasti národního parku je podle Vlčkových slov možné rozpoznat i v aktuálním boji řeckých hasičů s plameny na řeckých ostrovech Rhodos či Korfu. „Je to stejné v tom ohledu, že rychlé šíření požáru je mimo horka a prostředí plného hořlavého materiálu dáno především velmi silným větrem. Podle informací, které mám od důstojníků a kolegů ze Slovenska, je rychlost větru až 70 kilometrů za hodinu a rychle se mění,“ popsal.

V obou případech šlo také o podobné rysy krajiny, například vysoký výskyt nedostupných míst. „Na druhé straně je výměra zasažené oblasti řádově 13 tisíc hektarů, tedy desetinásobný rozsah, než jak tomu bylo v Českém Švýcarsku,“ upřesnil.

Tagy: