PŘEHLEDNĚ: Jak řešit letní dovolenou na poslední chvíli a na co si dát pozor

Letní dovolená u moře

Co na to vaše peněženka 8.6.2022

Přestože už je značná část letních zájezdů vyprodaná, stále ještě existuje šance zařídit si dovolenou na poslední chvíli. Je ale třeba si dát pozor na pár věcí, aby člověk nesplakal nad výdělkem. Patří mezi ně zejména pojištění stornopoplatků pro případ, že byste na dovolenou z jakéhokoli důvodu nakonec vyrazit nemohli.

Češi se letos ve velkém chystají vyrazit na zahraniční dovolenou. Chtějí si tak plnohodnotně vynahradit uplynulé dva roky, kdy kvůli covidu čelili nejrůznějším omezením. Ta měla podobu hygienických opatření (respirátory, roušky, odsup), prokazování se očkováním proti koronaviru nebo proděláním nemoci COVID-19, či dokonce zákazů vstupu do země pro cizince.

Last minute zájezdy ještě jsou

Kdo si dosud nestihl pořídit pobyt v zahraničí nebo i v České republice, nemusí být smutný. Rozhodně ještě není vše ztraceno. „Zájezdy na poslední chvíli ještě jsou,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Je ale nutné počítat s tím, že si člověk něco připlatí. Nejvíce do destinací, které se těší největší oblibě. Vedle Chorvatska k nim patří také Turecko nebo Egypt.

Nezapomeňte na pojištění

Pokud se vám již podaří vysněný pobyt získat, radost vám může pokazit neočekávaná událost, kvůli které nakonec budete muset zůstat doma. V tomto ohledu jsou zřejmě nejohroženější skupinou rodiny s dětmi, jelikož právě děti mohou znenadání onemocnět. Pro tyto případy je nutné počítat s tím, že vám cestovní kancelář naúčtuje stornopoplatky. „Záleží, jak dlouho před odjezdem ke zrušení zájezdu dojde. Je tedy lepší se pro případ naúčtování stornopoplatků pojistit,“ dodal Bezděk. Nezapomeňte ale ani na běžné cestovní pojištění, které kryje zdravotní rizika. Některé cestovní kanceláře nabízejí pojištění v různém rozsahu už jako součást zájezdu. Přesvědčte se proto, zda se vám vyplatí, nebo zda je výhodnější se pojistit „po vlastní ose“.

S sebou hotovost, nebo kartu?

Záleží, zda jste si koupili pobyt, kde máte vše v ceně, nebo zda jste třeba vyrazili na vlastní pěst a zaplatili jste si třeba jen pár nocí v hotelích, kempech či penzionech. Jestliže žádné velké dodatečné platby neočekáváte, dává smysl se na cestu vybavit menší hotovostí. Pokud naopak budete na své dovolené ještě často platit, výhodněji se jeví platební karta. Samozřejmě se informujte, zda vaši kartu budou v cílové destinaci akceptovat. V Evropě byste neměli mít problém, v exotičtějších zemích je to s placením kartou nejisté.

Doklady zkontrolujte klidně pětkrát

Není nic horšího než dorazit na letiště a při odbavení zjistit, že jste doma zapomněli cestovní doklady. V takovém případě vám na 99 procent nezbyde nic jiného než se otočit na podpatku a pokorně se vydat směrem k domovu. Že jste si s sebou nezapomněli pas či občanský průkaz vzít, zkontrolujte raději pětkrát a nejpozději ještě těsně předtím, než se vydáte k letišti. Zpravidla nepomůže ani to, když si osobní doklad vyfotíte mobilem. Přesto to udělejte, a to pro případ, že byste občanku či pas ztratili během vašeho dovolenkování.

Pozor na to, co jíte a pijete

Vzhledem k tomu, že v létě často vyrážíme do zemí, kde se hygienické standardy od tuzemských liší, měli bychom se mít na pozoru, čím se stravujeme. Legendární „faraonova pomsta“ totiž nemusí být jen doménou Egypta. Přestože si v rezortu sjednáte stravování all-inclusive a pijete pouze balenou vodu, můžete snadno k nějakému střevnímu problému přijít. Zrádné bývají zejména drinky, do nichž vám obsluha hodí kostky ledu.

Nebojte se říkat „ne“

Není nic divného, že v hotelových rezortech potkáte lidi, kteří vám budou nabízet nejrůznější doprovodné služby. Od projížděk na čtyřkolkách v poušti, přes výlety za korálovými útesy, až třeba po upletení copánků na hlavách vašich dcer. Nebojte se říci „ne“ a pokud přece jen o nějaký výlet stojíte, zeptejte se svého delegáta, zda je možné si jej objednat přímo ve vašem rezortu. Zpravidla ušetříte spoustu peněz.

Tagy: