PŘEHLEDNĚ: Každý osmý melanom se odhalí pozdě. Život zachraňuje prevence, pomáhá i AI

Kožní melanom představuje v České republice páté nejčastější nádorové onemocnění. Ročně je diagnostikován u zhruba 3 500 pacientů a nehledě na pokročilejší diagnostiku i léčbu na jeho následky umírá každý rok více než 400 lidí. Klíčovými faktory pro zlepšení situace tak vždy budou prevence a včasný záchyt onemocnění. Podporu v tomto případě poskytují také zdravotní pojišťovny, které nabízejí příspěvky na vyšetření znamének u odborníků. Do této oblasti také výrazně promlouvá umělá inteligence (AI), nejnověji v podobě aplikace SkinVision: Na základě fotografie dokáže rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s 95procentní citlivostí.

S nádorovým onemocněním kůže v osobní anamnéze žije v Česku více než 40 tisíc osob. Počty pacientů s melanomem dlouhodobě rostly, nicméně od roku 2015 pozorují odborníci stagnaci v důsledku včasné prevence. Nejdůležitější jsou preventivní dermatologické prohlídky a včasný záchyt rizikových změn na kůži, které jsou v málo pokročilých stadiích velmi dobře léčitelné.

ČTĚTE TAKÉ: Každý stý život vyhasne předčasně. Kam se obrátit, když zvažujete sebevraždu?

„Meziroční pokles nově diagnostikovaných melanomů – až o 400 případů, tedy zhruba o 10 procent – jsme zaznamenali v roce 2020. Nejspíše se jednalo o důsledek koronavirové epidemie a zanedbání prevence u části populace. Následkem ale může být rozvoj maligního onemocnění se sníženou šancí na vyléčení,“ varoval v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, exministr zdravotnictví a dermatovenerolog Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Maligní melanom představuje přibližně jen 10 procent ze všech zhoubných kožních nádorů. Zodpovědný je ale až za 75 procent případů úmrtí, která s kožními nádory souvisí.

Zájem o vyšetření kůže stoupá

Přestože úmrtnost na tento typ onemocnění v tuzemsku v posledních letech nestoupá (alespoň dle dat Českého statistického úřadu), lidé z něj mají velký respekt a jsou vstřícnější k prevenci. K tomu napomáhají také během roku pořádané akce, na nichž je lidem nabízeno vyšetření znamének zdarma.

„Po létě dává vyšetření znamének největší smysl, protože kůže je v červenci a srpnu vystavena silnějšímu UV záření. To může vést nejenom ke spálení pokožky, předčasným vráskám nebo pigmentovým skvrnám, ale i ke vzniku kožních nádorů,“ popsala v dokumentu Monika Arenbergerová, předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie ČLS JEP (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně).

„Lidé stále častěji kontaktují lékaře z důvodu vyšetření znamének a počet vyšetření indikovaných lékařem tak strmě stoupá. Ročně jich přibývá minimálně 50 procent. To je dobrá zpráva, protože prevence je nejen u rakoviny kůže naprosto klíčová,“ zdůraznila lékařka a zdravotní ředitelka pojišťovny OZP Jitka Vojtová.

Právě podporu v rámci finančních příspěvků na vyšetření kožních znamének či pigmentových skvrn nabízí svým klientům řada zdravotních pojišťoven. Peněžní rozmezí, které mohou lidé čerpat jednou ročně – případně si danou částku rozdělí na dvě návštěvy lékaře – se pohybuje od 400 do 2000 korun. Částka se může lišit u dospělých a u dětí:

Zdravotní pojišťovna Výše příspěvku*
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR Dětem i dospělým přispívá 500 korun na vyšetření kožních znamének dermatoskopem.
Vojenská zdravotní pojišťovna ČR Přispívá až 400 korun všem svým pojištěncům na dermatoskopické vyšetření kožních znamének.
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna Přispívá dětem i dospělým až 500 korun na vyšetření pigmentových skvrn u poskytovatele zdravotních služeb.
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Klienti mohou program „STOP rakovině kůže“ čerpat zdarma nebo s příspěvkem až 800 korun. (nově také on-line vyšetření viz níže)
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda Pojištěnci – bez omezení věkem či pohlavím – mohou čerpat příspěvek do výše až 2 000 korun na vyšetření digitálním dermatoskopem.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky Dětem přispívá až 1 500 korun a dospělým až 500 korun na vyšetření dermatoskopem.
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna Přispívá až 500 korun dětem i dospělým na vyšetření pigmentových změn kůže.

*Všechny výše vypsané příspěvky se týkají preventivních programů karcinomu kůže a lze je využít jednou ročně. V případě, že chcete tuto možnost u své pojišťovny využít, seznamte se s veškerými podmínkami pro uplatnění příspěvku přímo na výše přiložených stránkách dané pojišťovny.

„Zájem o vyšetření podporujeme a snažíme se mu vycházet maximálně vstříc. Nejnověji přinášíme možnost bezplatně si zkontrolovat znaménka kdykoli a kdekoli on-line díky aplikaci SkinVision v chytrém telefonu. Ta prostřednictvím AI a srovnání s desítkami tisíc snímků problematických znamének buď riziko okamžitě vyloučí, nebo doporučí vyšetření lékařem,“ vysvětlila Vojtová z OZP.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Princezna Kate dokončila chemoterapii. V emotivním videu popsala, jak nemoc zasáhla rodinu

SkinVision spojuje odborné znalosti dermatologů s pokročilou technologií umělé inteligence. Umožňuje tak efektivní a velmi přesné hodnocení rizika rakoviny kůže. Aplikace standardně stojí 49,99 eur na rok (v přepočtu zhruba 1 250 korun). Pojištěnci OZP však mohou v rámci podpory prevence využívat aplikaci zdarma.

„SkinVision dokáže rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s citlivostí zhruba 95 procent. Stačí si ji stáhnout do telefonu, pomocí kamery vyfotit znaménko a nechat si vyhodnotit míru jeho rizikovosti,“ informoval Ondřej Svoboda, výkonný ředitel Dr. Digital a partner SkinVision pro Česko.

Doplnil, že pokud bude znaménko potenciálně nebezpečné, uživatele o tom bude aplikace informovat s doporučením k neprodlené návštěvě dermatologa.

Kdo patří mezi nejohroženější skupiny?

Pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje kožní znaménka – nejen pomocí aplikace – monitorovat pravidelně a dlouhodobě. SkinVision umožňuje vytvořit takzvanou „mapu těla“, která pomáhá systematicky sledovat změny na kůži v průběhu času. Na základě individuálního rizikového profilu pak nabízí doporučení přímo na míru uživatele, jak by si měl chránit kůži a pečovat o svou pleť.

„Česká republika je sice poměrně úspěšná při včasném záchytu onemocnění, nicméně i 62 procent zachycených melanomů ve stadiu I, tedy s nejlepší prognózou, ukazuje, že máme stále rezervy. Zhruba 13 procent onemocnění je totiž zachyceno příliš pozdě. A právě zde je velký prostor pro pokročilé nástroje využívající umělou inteligenci,“ podotkl Arenberger.

Doplnil, že tyto nové možnosti mají potenciál „působit také mezi lidmi, kteří aktivně lékařské prohlídky nevyhledávají, ale zkontrolovat si znaménko – třeba i dalším rodinným příslušníkem – pomocí aplikace pro ně překážku nepředstavuje“.

„Zhoubný melanom lékaři celosvětově nachází nejčastěji u lidí kolem 59 let věku. Mezi nejohroženější skupiny patří ženy do 35 let, které se hodně opalují na slunci i v soláriu, a muži kolem padesátky – málo se mažou ochrannými krémy s SPF a podceňují pravidelné prohlídky,“ uvedla Arenbergerová a doplnila, že k dermatologovi by měli chodit každý rok lidé po 35. roce věku.

„Pokud má však někdo mladší více než 50 znamének nebo světlejší kůži, měl by kožního lékaře pravidelně navštěvovat také. Laik totiž nepozná, která znaménka jsou riziková,“ dodala lékařka.

Tagy: