PŘEHLEDNĚ: Síkela, stíhaní politici i Timmermans v sukni. Kdo jsou noví eurokomisaři?

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová představila své nové eurokomisaře.

Nová Evropská komise

Ursula von der Leyenová oznámila nové složení své Evropské komise. Jsou v ní postavy, které vyvolávají kontroverze či obavy z toho, jakým směrem se bude nová Evropská komise ubírat. Hojně skloňované je zejména jméno Španělky Teresy Riberaové, která má dostat na starost energetickou transformaci. Dosavadní španělská vicepremiérka je přitom silnou odpůrkyní jádra. V komisi mají zasednout také lidé s vazbami na krajní pravici nebo ti, kteří v minulosti byli vyšetřováni pro korupci či střet zájmů.

„Frans Timmermans v sukni“. Tak Riberaovou, pravděpodobnou eurokomisařku pro čistou, spravedlivou a konkurenceschopnou transformaci, označuje kupříkladu europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Žena, ze které chce von der Leyenová mít svojí místopředsedkyni, je totiž známou odpůrkyní jaderné energie. Ta je přitom pro Českou republiku naprosto klíčová, a to i s výhledem do budoucna. Lze očekávat, že její jméno bude v příštích měsících a letech velmi rezonovat.

ČTĚTE TAKÉ: Síkela bude afrokomisařem, řekl Juchelka. Je to šance formovat EU, míní Jurečka

Není to ale ani zdaleka jediné jméno, které budí pozornost. Za místopředsedu Komise chce její šéfka i Raffaeleho Fitta z Itálie, který má mít na starost reformy a soudržnost. Fitto, spolustraník premiérky Giorgie Meloniové ze strany Bratři Itálie, má za sebou několik soudních procesů, v nichž čelil obvinění z korupce a úplatkářství. Tribunál jej odsoudil k ročnímu vězení a zákazu pět let vykonávat veřejné funkce, ovšem později byl všech obvinění zproštěn.

Kontroverze vyvolává také eurokomisař pro klima a čistý růst Wopke Hoekstra z Nizozemska, který toto portfolio drží již od loňska. Média v čele s portálem Politico už před lety upozorňovala na skutečnost, že se jeho jméno objevilo v kauze Pandora Papers. Ve své domovině navíc čelil vyšetřování kvůli tomu, že měl pro své vlastní obohacení prosazovat těžbu ropy a plynu v Nizozemsku.

Řecko do nové Evropské komise vyslalo Apostolose Cicikostase, někdejšího guvernéra Střední Makedonie. Na starosti by měl mít udržitelnou dopravu a turismus. Portál Ekathimerini.com připomíná, že Cicikostas v roce 2013 při svém nástupu na post guvernéra pozval na inauguraci zástupce řecké neonacistické strany Zlatý úsvit.

Kontroverzní pověst má také maďarský zástupce Olivér Várhelyi – kandidát na eurokomisaře pro zdraví a péči o zvířata, který měl v dosluhující Komisi na starost sousedství a rozšiřování EU. Podle webu Corporate Europe se jedná o člověka věrného maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který na sebe nedávno upozornil slibem, že Palestině pozastaví veškeré platby z Evropského rozvojového programu kvůli útoku teroristů z Hamásu na Izrael. Jeho slova museli mírnit kolegové.

Síkelův silný, nebo slabý post?

V tuzemsku je aktuálně nejvíce propírán český aspirant na eurokomisaře, kterým je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Původně si on i čeští vyjednavači představovali důležité portfolio jako energetika či obchod, nakonec však získal mezinárodní partnerství. Sám Síkela i vládní představitelé tvrdí, že jde o klíčový post, protože dotyčný eurokomisař vládne obrovským rozpočtem. Někteří komentátoři či tuzemská opozice však tvrdí, že jde o podřadné portfolio. Minimálně v kontrastu s tím, jak vládní koalice premiéra Petra Fialy (ODS) za von der Leyenovou v uplynulých měsících stála.

Oproti tomu Slováci, kteří dnes platí (tedy alespoň ti spojení s Ficovou vládní garniturou) za zlobivé dítě Evropy, získali velmi silné portfolio. Maroš Šefčovič má mít nově na starost obchod a ekonomickou bezpečnost, stejně tak meziresortní vztahy a transparentnost. Velezkušený Šefčovič je členem EK už od roku 2009.

Známým jménem je pak Francouz Stéphane Séjourné. Současný ministr zahraničí Francie, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, a dokonce po několik let žil s končícím francouzským premiérem Gabrielem Attalem, má patřit mezi místopředsedy von der Leyenové. Na starosti by měl mít prosperitu s průmyslovou strategií. Zajímavostí je, že původně měl za Francii v komisi zůstat Thierry Breton. Ten však tvrdí, že jej šéfka EK odmítla.

Novou šéfkou unijní diplomacie se má po Josepu Borrellovi stát nedávná estonská premiérka Kaja Kallasová. Známá odpůrkyně ruské agresivní politiky byla do této role pasována již nějaký čas. Nový post eurokomisaře pro obranu a vesmír pak připadne litevskému expremiérovi Andriusovi Kubiliusovi.

Projdou možní eurokomisaři grilováním?

Eurokomisařkou pro finanční služby, úspory a investiční unii se má stát Portugalka Maria Luísová Albuquerqueová, která aktuálně působí u evropského správce fondů Arrow Global. Slovinsko má získat post eurokomisařky pro rozšiřování pro Martu Kosovou. Místopředsedkyní EK se má stát Finka Henna Virkkunenová, k čemuž má dostat také technologii, bezpečnost a demokracii. Zástupkyní von der Leyenová má být také Roxana Minzatuová z Rumunska. Na starost má dostat resort obyvatelstva a dovedností.

Migrace a vnitřní věci by měly připadnout rakouskému komisaři Magnusi Brunnerovi, někdejšímu šéfovi rakouského tenisového svazu. Lotyšsko získalo zajímavé portfolio v podobě hospodářství a produktivity pro expremiéra Valdise Dombrovskise. Síkelovou touženou energetiku pak získal Dan Jörgensen z Dánska. Belgie nakonec pro svoji šéfku diplomacie Hadju Lahbibovou získala portfolio krizového řízení.

Samostatné portfolio životního prostředí a oběhového hospodářství připadne Švédce Jessice Roswallové. Polský zástupce Piotr Serafin se má stát eurokomisařem pro rozpočet a veřejnou správu. Výzkum a inovace má mít na starosti bulharská nominantka Ekaterina Zacharievová.

Portfolio Středomoří má dostat Dubravka Šuicaová z Chorvatska. Ir Michael McGrath se má stát eurokomisařem pro demokracii, spravedlnost a právní stát. Christopher Hansen z Lucemburska má stanout pro změnu v čele unijního zemědělství a potravinářství. Vyloženě slabší portfolio zbylo podle Politica na Maltu. Glenn Micallef má mít totiž na starosti mezigenerační rovnost, kulturu, mládež a sport. Rybolov pro změnu připadne Kypřanovi Kostasi Kadisovi.

Zatím však není definitivně jasné, že se zmiňovaní kandidáti opravdu stanou eurokomisaři. Čeká je totiž ještě grilování v Evropském parlamentu. A dodejme, že v minulosti se při jmenování nové Evropské komise pokaždé stalo, že nejméně jeden z aspirantů při grilování ze strany europoslanců pohořel a neuspěl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky, obhajuje Šmarda kandidátku s komunisty

Tagy: