PŘEHLEDNĚ: Varianta covidu, která vám zkazí Vánoce. Jaké jsou příznaky a kdy přijde vrchol?

Nemoc o Vánocích

Šíří se ještě rychleji než její předchůdce a během vánočních svátků nebude nikoho šetřit. Subvarianta omikronu s označením JN.1 trápí svět už od podzimu a Česko nebude výjimkou. Podle predikcí „potomek Piroly“ způsobí explozi nákaz poté, co se lidé vrátí z vánočních sešlostí zpět do zaměstnání. S jakými příznaky přichází, kdy nastane exploze nákaz a nakolik pomůže očkování novými vakcínami proti covidu? Podívejte se na přehled, který pro vás připravila redakce CNN Prima NEWS.

Odkud se vzala subvarianta JN.1?

Poprvé byla detekována a popsána již v září ve Spojených státech. Podle dostupných vědeckých dat vychází z omikronu, respektive z jeho jiné subvarianty zvané „Pirola“. Ta se s kódovým označením BA.2.86 prohnala většinou světa a potrápila především svou nakažlivostí a obcházením imunity získané ze starších vakcín.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsme na prahu epidemie covidu a chřipky, tvrdí experti. Odpovídají na nejčastější dotazy

O kolik je nakažlivější než omikron?

Téměř každá subvarianta covidu je nakažlivější než ta předchozí, tudíž se dá očekávat, že u JN.1 tomu nebude jinak. Vzhledem k nízké míře testování a sekvenování nejen v České republice, ale i ve světě, mají vědci nouzi o skálopevnější data, která by tuto pravděpodobnou hypotézu potvrdila.

Proč se šíří tak rychle?

Faktorů je více. Kromě chladného počasí, vysoké mobility lidí a nižší obranyschopnosti v zimě sehrává svou roli v šíření JN.1 i skutečnost, že imunita po očkování či prodělání nemoci časem vyprchává. Lidé se navíc příliš nehrnou do nové posilovací dávky vakcíny, které jsou aktualizované pro současné virové kmeny covidu.

Jaké jsou příznaky?

Prozatím zdravotníci nevypozorovali žádné výrazněji odlišné příznaky nemoci ve srovnání s předchozími mutacemi covidu. Indiciemi jsou:

  • Kašel, komplikace s dýcháním
  • Pocit dušnosti, rýma
  • Bolesti svalů a únava
  • Zimnice, horečka
  • Nechutenství, ztráta čichu
  • Nevolnost, zvracení
  • Průjem

Jak budou vypadat Vánoce za současného stavu?

Už nyní v Česku naskakují zhruba dva až tři tisíce nakažených denně, a to jsou jen případy, kdy se covid odchytí testem a následně nahlásí. Očekává se, že během Vánoc počet infikovaných „spadne“, protože se bude testovat málokdo. Pro rizikové osoby (senioři, lidé s chronickými nemocemi) ovšem mohou svátky dopadnout velice nepříjemně, pokud se nenechaly očkovat ještě na podzim. Pro subvariantu JN.1 jsou Vánoce ideálním obdobím pro šíření nákazy.

Kdy přijde vrchol nákaz?

Opravdové problémy přijdou o týden či dva později, až se lidé vrátí z rodinných sešlostí zpět do zaměstnání. Prudký nárůst nejspíše nastane v posledním týdnu letošního roku, vrchol sezónní epidemie přijde v první polovině ledna.

Jak se nejlépe chránit?

Pravidla jsou stále stejná. Umývat si ruce, hodně větrat, nosit roušky, dodržovat odstup a neshlukovat se do uzavřených prostor s vyšší koncentrací lidí. Vzhledem k vánočním svátkům budou lidé  nesjpíše dodržovat jen první dvě zmíněné rady, a ani ne kvůli covidu.

Zachrání to očkování?

Pokud jste se nechali očkovat ještě na podzim, budete mít pravděpodobně klidnější spaní. Pokud se chcete očkovat až nyní, pomůže to spíše ke konci roku či v lednu, ale na záchranu Vánoc to už bude pravděpodobně pozdě. Imunita z očkování totiž nenaskakuje hned.

Čím se můžu v Česku očkovat?

U nás jsou dostupné dvě vakcíny – mRNA látka Comirnaty od společnosti Pfizer a proteinový Nuvaxovid od firmy Novavax. Obě jsou přizpůsobené na variantu omikron i jeho subvarianty, tudíž by měl do jisté míry fungovat i na nejnovější JN.1. V obou případech stačí jedna posilovací dávka. Očkovací místa najdete na covid portálu, kde si můžete udělat i rezervaci.

Jak se léčit, když se nakazím covidem?

Zcela určitě je na místě dát vědět svému praktickému lékaři, který doporučí další léčbu. Ve vší obecnosti nic nezkazíte pitím velkého množství horkých nápojů, vitamíny a odpočinkem s minimem fyzické námahy. V případě léků se doporučují antivirotika jako lagevrio či paxlovid, třebaže jejich zásoby jsou kvůli logistickým komplikacím skoupé.

Plánují se plošná protiepidemická opatření?

Nic takového na stole není. Podle ministerstva zdravotnictví nemocnice mohou pouze zvážit omezení návštěv. Platí rady, které byly zmíněny výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak hodnotí covidovou situaci v Česku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)? Poslechněte si jeho slova níže.

Tagy: