Chtějí socialistické pořádky. Nedělejte ostudu, kritizují menší farmáři protesty zemědělců

Protestní pochod zemědělců v Praze

Zemědělci protestují

Zhruba dva tisíce zemědělců protestovaly ve středu v Praze proti novému nastavení pravidel ohledně vyplácení dotací. Vadí jim, že vláda svým rozhodnutím zvýhodňuje především menší farmáře. Ti se proti demonstraci naopak vymezují a označují ji za vydírání. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala se kvůli novému nastavení zemědělci ocitnou na hranici přežití.

Protestní akci zahájili zemědělci kolem 9:30 shromážděním ve velkém sále Lucerny, pak vyrazili do ulic a skončili u Úřadu vlády. Doležal na shromáždění řekl, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopny konkurovat firmám z okolních zemí. Podle něj jsou větší firmy zásadní pro zajištění potravinové bezpečnosti.

A jak k celé situaci přistupují menší zemědělci? Ti protest označují za lobby velkostatkářů, kteří se prý chtějí držet pořádků z dob socialismu.

„Neříkají pravdu. Protestovat budou především zaměstnanci velkých podniků – bohužel za zájmy svých majitelů. Takže jim bude určitě dobře, ale drtivé většině zemědělců nikoliv. Já bych jim vzkázal, ať už nedělají ostudu,“ prohlásil předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Nová dotační pravidla zvýhodňují malé zemědělce oproti těm velkým. Firma hospodařící na 1 500 hektarech by na jeden hektar dostala o skoro čtyři tisíce korun méně než zemědělec pracující na 150 hektarech (je to dáno tím, že vyšší platba bude na 150 hektarů pro všechny, nad tento výměr se výše dotace sníží, pozn. red.). Kritici těchto podmínek upozorňují, že už nyní začali někteří velcí zemědělci zavírat své chovy.

Vláda ale dotační parametry měnit nehodlá. V návaznosti na ohlášení protestů už koncem května oznámila, že některým zemědělcům pomůže. Například chovatelům dobytka nebo sadařům. Ze státního rozpočtu by na to měly jít zhruba tři miliardy korun. „Poté, co jsme dopočetli reálné dopady na konkrétní podniky a typy výrob, tak jsme řekli, že uděláme určitou revizi,“ zmínil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předchozí vláda velké zemědělce naopak zvýhodňovala a svazy, které ve středu demonstrovaly, ji podporovaly.

Tagy: