Už musíme vybírat, koho necháme pomalu umírat, popisuje primář chebské nemocnice

Německo nemocnice

Chebská nemocnice je podle tamního primáře interny nucena selektovat pacienty, protože její kapacita už je zcela vyčerpaná. Zaměstnanci padají únavou a pomoc je v nedohlednu. „Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat,“ varuje primář Stanislav Adamec..

„Aktuálně v chebské nemocnici již není jediné volné intenzivní lůžko a jsme nuceni již selektovat pacienty, které na intenzivní péči dáme a které necháme na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic,“ popsal zoufalou situaci primář zdejší interny Stanislav Adamec.

„(…)Navíc již narážíme na celkovou kapacitu nemocnice, která je v tuto chvíli prakticky vyčerpaná. Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci, jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora,“ uvedl Adamec.

Podle něj tak musí pomoci jiná zařízení, třeba i mimo kraj. „Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat,“ doplnil.

Lidé mezi sebou na sociálních sítích sdílejí emotivní výpověď primáře a ptají se jak zoufalý asi musí být, aby takto veřejně vystoupil. „Jak zoufalý musí být primář tohoto oddělení, že tohle napsal? V nemocnicích platí obecně zákaz zveřejňování nepříjemných pravidel. Tento člověk šel s kůží na trh. Pro mě známka, že už nemá co ztratit a je s nervama v háji,“ napsala jedna z nich.

Mluvčí nemocnice ale tvrdí opak. „Rozumím přepracovanosti pana primáře, je to fyzicky i psychicky náročné, ale situace v nemocnici vypadá trochu jinak, než pan primář popisuje,“ sdělil mluvčí chebské nemocnice Vladislav Podracký na dotaz redakce Seznam Zpráv.

Personál je naprosto vyčerpaný

Jak dále web uvádí, nemocnice sice je na hranici kapacit intenzivní péče pro covid pozitivní pacienty, avšak denně má připraveno jedno až dvě volná lůžka, další případy řeší transportem.

Podle primáře Adamce je ale problém i ve vytíženosti personálu. „V danou chvíli máme sesterský personál na interním oddělení s 30 lůžky obsazenými covidovými pacienty v kritickém stavu. Na dvanáctihodinovou směnu máme k dispozici obvykle 3 sestry a v noci někdy jen 2 a sanitáře. Jsou již naprosto vyčerpaní, nemohou se střídat po 3 hodinách jako ve velkých nemocnicích,“ upozorňuje.

Běžná praxe i v dalších nemocnicích?

Na sociálních sítích ale mnozí primáři Adamcovi fandí a doplňují další příklady z praxe.

„Bohužel tohle se děje i v naší malé okresní nemocnici. Covid ARO věčně plné, takže ‚neperspektivní‘ pacienti, u kterých by rozšiřování péče o resuscitační techniky s následnou UPV nevedlo ke zlepšení kvality života, jsou jen na bazální terapii, tj. kyslík neinvazivně, morfin a čekání,“ popsal například Lukáš Valášek z Borohrádku, který pracuje jako všeobecná sestra.

Tagy:
nemocnice jednotka intenzivní péče úmrtí pacient Karlovarský kraj vláda koronavirus COVID-19 lůžka ARO covid pozitivní pacienti Nemocnice Cheb Stanislav Adamec Seznam Zprávy Borohrádek Lukáš Valášek