Proč Čína lockdowny škrtí globální ekonomiku? Může za to pýcha poloboha, míní expert

Covidové testování v Šanghaji (5. 5. 2022)

Čína už měsíc udržuje nejen v Šanghaji přísný lockdown, třebaže se nyní vztahuje jen na část 26milionového města. Dopady na globální ekonomiku budou obrovské, kolem Číny stále čekají na vykládku zástupy lodí. Ekonom Lukáš Kovanda se domnívá, že celý problém způsobila neochota čínské vlády přiznat si, že její vakcíny proti omikronu nezabírají.

Čínské lockdowny rozbily dodavatelský řetězec a kolem asijských i evropských břehů se teď hromadí nevyložené nákladní lodě. Peking se totiž snaží udržovat počty nakažených covidem kolem nuly, což je v době vysoce infekční varianty omikron prakticky nemožné. Čínské vakcíny jsou navíc údajně méně efektivní než ty západní.

Peking si to ale nechce přiznat. „V Číně v posledních deseti letech dochází k upevnění nejen vlády jedné strany, ale dokonce a zejména jedné osoby. To nejde bez důmyslné a všeprostupující propagandy, která z vládce utvoří poloboha. A polobozi jsou vlastně neomylní. Takže přece ani čínské vakcíny proti covidu nemohou být o nic horší než vakcíny ze zemí, které mají tu smůlu, že jim tento polobůh nevládne,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda s tím, že v Číně dochází k paradoxnímu politickému mixu kapitalismu a autokracie.

Kovanda se domnívá, že Peking si uvědomuje, jak moc současné lockdowny poškodí jeho domácí i globální ekonomiku. Přesto zatím s nekonečným kolotočem uzávěr nehodlá končit.

„Dvoutýdenní lockdown v Šanghaji připraví čínskou ekonomiku o dvě procenta HDP, přesto to polobohovi za to stojí. Stahuje celý svět, vládne totiž globální ekonomické velmoci. Neochotu poloboha zařadit se mezi obyčejné lidi tak pocítí i Česko, lidé tu kvůli tomu dokonce mohou přicházet o práci. Ke zlu to přičtou vládnoucím, demokraticky zvoleným českým politikům, ne čínskému polobohovi. A tak to on vlastně chce,“ míní Kovanda.

Taktika se nemění

Shodou okolností zrovna v pátek čínské úřady oznámily, že epidemii covidu „díky“ lockdownům dostaly pod kontrolu. Čínský prezident Si Ťin-pching ale v projevu k nejvyšším představitelům země utnul naděje, že by se chystala změna přístupu ke covidové nákaze. Čína podle něj nemá v boji s koronavirem v úmyslu ukončit politiku nulové tolerance.

Si Ťin-pching totiž věří, že čínský přístup k nemoci je „vědecký a efektivní“. „Vyhráli jsme bitvu ve Wu-chanu a určitě budeme schopni vyhrát i bitvu v Šanghaji,“ prohlásil čínský prezident, podle kterého toho lze ale dosáhnout pouze vytrvalostí.

Tagy: