Prodejci vyhazují tuny zboží s HHC, volají po kompenzacích. Vše věděli předem, tvrdí Válek

Firmy se zbožím obsahujícím HHC se hromadně zbavují zásob.

Výrobky s HHC se musí spálit

Tuny výrobků s látkou HHC končí v ohni, prodejci je hromadně odvážejí do spaloven. Eliminace souvisí se zařazením látky na seznam zakázaných psychotropních látek, které vláda schválila v polovině února v reakci na několik případů předávkovaných dětí. Výrobci ale tvrdí, že náhlým zákazem přijdou o desítky milionů korun a chtějí se soudně domáhat náhrady škody.

Do nynějška jsme byli normální podnikatelé, teď jsme málem kriminálníci, říkají výrobci zboží s HHC. Například majitelé ostravské firmy jsou povinni odvézt do spalovny přes půl tuny zboží.

K TÉMATU: Nátlak na Hayata Okamuru? Toho pána neznám, tvrdí Vondra. Rozkoly ve Spolu podle něj nevadí

„Už teď škoda přesahuje částku dvanáct milionů korun. Když k tomu dopočítáme ušlý zisk, pošpinění jména firmy a další záležitosti, činí celková škoda asi 30 milionů korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jednatel společnosti Cannio Antonín Šleis.

Pouhý den před zařazením látky na seznam investovala ostravská firma 750 tisíc jen do obalových materiálů. V nabídce přitom nemá žádné gumové medvídky nebo sušenky s HHC, které by lákaly děti. Ve všech prodejních automatech navíc instalovala čtečky občanských průkazů, aby si zboží nemohli koupit školáci. I tak ale vše míří do spalovny.

„V nejhorších scénářích jsme počítali s nějakou dvouměsíční platností právní úpravy, což se s arogancí ze strany vlády nestalo,“ dodal Šleis. Spolu s dalšími majiteli firem se proto chce soudit o náhradu škody.

„Udělali jsme maximum, aby společnosti obdržely informaci s předstihem. Kdokoliv může kohokoliv žalovat, záleží však, jak rozhodne soud,“ reagoval pro CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Proti majitelům, kteří se mohou cítit poškození, stojí děti s poškozeným zdravím, které jsou v nemocnicích,“ uvedl pro CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS).

Argument ohrožení dětí však majitelé firem vidí jinak. „Šlo třeba o nezletilé, kteří vypili lahev vodky a dali si tři extáze, přičemž jim lékaři při hospitalizaci našli v krvi HHC. Případů, kdy byly děti v nemocnici jen kvůli předávkování touto látkou, je hrstka,“ tvrdí Šleis.

Podle prodejců je zákaz HHC stejně k ničemu. Už teď se na trhu objevují jiné, silnější psychomodulační látky, například HHC-P nebo HHC-X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdražování potravin v Česku u konce? Nenechme se ukolébat, varují ekonomové

Tagy:
drogy alkohol zákaz předávkování zákon sladkosti Vlastimil Válek děti vláda spálení gumoví medvídci Ministerstvo zdravotnictví České republiky HHC psychomodulační látky