Protestující hutníky Liberty Ostrava podpořil Nohavica, odmítli „držhubné“ od Indů

Středeční demonstraci před ocelárnami Liberty Ostrava (Nová huť) překvapivě podpořil i ostravský bard Jaromír Nohavica. Účastníci mítinku odmítli vyvádění peněz z huti britsko-indickým majitelem Sandžívem Guptou. „Pokud budeme jen mlčet a sedět v koutě, tak o ty ocelárny přijdeme,“ řekl pro CNN Prima NEWS protestující zaměstnanec Jaroslav Adámek, který v podniku pracuje už 25 let.

„Ostravo, Ostravo, / město mezi městy hořké,“ začínala demonstrace písničkou Jaromíra Nohavici. Pouze z reproduktorů, nicméně odboráři o písničkářovi vzápětí prohlásili: „Na začátku chceme poděkovat Jarkovi, že nás podpořil a stal se tak symbolicky prvním demonstrantem mítinku. Dneska tu s námi nemůže být, je mimo Ostravu, ale včera si s námi zazpíval tady před hutí. Jarku, díky za solidaritu.“

Přežije ocelařina v Ostravě?

Provozní technik z oceláren Liberty Jaroslav Adámek si na středeční demonstraci přinesl transparent s kardinální otázkou ostravských hutníků: „Zůstane ocelařina v Ostravě?“ Životnost hutě je totiž vážně ohrožena. Majitel oceláren Sandžív Gupta se dostal do vážných finančních problémů, které ohrožují celé jeho ocelářské impérium s celkem 35 tisíci zaměstnanci v deseti zemích světa. „Ostravská ocelárna může padnout docela rychle. Pokud nedojde k plánované modernizaci, tak v příštích letech nebude naše huť konkurenceschopná a celé se to tady zavře,“ řekl Adámek těsně před zahájením protestu u ředitelství Liberty.

Britsko-indický podnikatel Gupta zatím modernizaci ocelárny nezahájil. A potřebné peníze určené k investicím v Ostravě začal rozpouštět ve svém globálním podniku. „Předchozí indický majitel Lakšmí Mittal z Ostravy vyvedl miliardy. A Gupta v tom jen pokračuje,“ myslí si Adámek. Rozhodně si prý teď nenechá ucpat ústa nějakým „držhubným“, které Gupta hodlá do konce týdne rozdat všem zaměstnancům fabriky v podobě mimořádné odměny ve výši 13 tisíc korun.

Řadový zaměstnanec huti tak v několika větách vyjádřil stejné obavy, o jakých se další hodinu řečnilo na tribuně.

Od stávkové pohotovosti k demonstraci

Stávková pohotovost v Liberty Ostrava trvá od března a nyní se překlopila v první demonstraci, na kterou přišlo asi 600 hutníků z celkových šesti tisíc zaměstnanců. Minulý pátek totiž majitelé Liberty porušili slib, že z Ostravy nevyvedou miliardu korun uloženou v emisních povolenkách –⁠ poslali je do sesterské ocelárny v Rumunsku. Vedení Liberty tento krok označilo za výhodnou transakci, kterou promění ve finanční odměny zaměstnancům. Peníze uložené v emisních povolenkách v Ostravě přitom měli posloužit výhradně ke klíčové modernizaci hutě.

Slib, že povolenky neopustí Ostravu, dali Guptovi lidé i premiéru Andreji Babišovi, který v březnu přijel do Ostravy. Na středeční demonstraci proto dorazil i ostravský rodák a ministr kultury Lubomír Zaorálek, který majitelům veřejně vyčinil, že slib daný představitelům státu obešli. A rovněž kritizoval, že blokovali středeční zasedání dozorčí rady Liberty Ostrava svolané na popud odborářů. Zasedání tak zůstalo neusnášeníschopné.

Zásadní otázky i požadavky odborářů výstižně vyjádřila i hesla, která reportér CNN Prim NEWS opsal z transparentů:

  • Může tato huť přežít další vyvádění peněz?
  • Chceme dopadnout jako OKD, Vítkovice, Poldi?
  • Kolik slibů a lží ještě přežijeme?
  • Povolenky jsme bránili před Mitallem pro naši huť, ne pro Guptu!
  • My jsme tady doma, před Mittalem i po Guptovi!
  • Chceme moderní ekologickou firmu!

Finance čisté jak tok řeky Gangy

Nejradikálnější projev přednesl šéf odborové organizace rouroven Liberty Ostrava Petr Zezulka. „Jde do tuhého. Byli jsme tady doma, ale teď z nás dělají kolonii a chtějí nám diktovat, jak tu budeme žít? No to snad ne,“ narážel na globální zájmy Sandžíva Gupty. A ze všech řečníků měl také největší ohlas u dělníků. „Finanční toky pana Gupty jsou asi tak čisté jako tok řeky Gangy v jeho domovině,“ dotkl se indického původu majitele.

Zezulka vyzval k odmítání přesčasové práce a k dodržování bezpečnosti, aby se tímto „odborářským bojkotem“ snížila produktivita práce v jinak ziskové ostravské huti. „Musíme Guptovi trochu pozastavit penězovody, které tečou do jeho podniků jinde ve světa, a také do Dubaje,“ připomněl jedno z rodinných sídel ocelářského magnáta.

Nekorektních ataků vůči britsko-indickému majiteli zaznělo na demonstraci více. Proč prý třeba Gupta tuneluje Českou republiku, když Češi nikdy nekolonizovali Indii? Rozlíceným demonstrantům se nelze příliš divit, v sázce jsou tisíce pracovních míst. Nejlepší hutníci by možná po pádu Nové hutě dostali práci v Třineckých železárnách, ale ostatní by jen těžko hledali alternativu.

Zpečetěný osud ostravský

„Použijeme všechny legální prostředky, abychom zabránili vytunelování ostravské hutě,“ zaznělo v závěrečném prohlášení z tribuny, které bylo doprovázeno mohutným potleskem i pískotem. A demonstrující posléze začali křičet jméno svého města: „Ostrava, Ostrava, Ostrava…“ Pak se z reproduktoru opět ozvala hořkosladká písnička Jaromíra Nohavici:

Ostravo O,stravo

město mezi městy hořké

moje štěstí

Ostravo, Ostravo

černá hvězdo nad hlavou

Pámbů rozdal

jiným městům všecku krásu

parníky na řekách

a dámy všité do atlasu

Ostravo, Ostravo

srdce rudé

zpečetěný osude…

Tagy:
peníze demonstrace emise Ostrava Andrej Babiš Moravskoslezský kraj CNN Prima NEWS odbory Jaromír Nohavica dělníci ocelárny Liberty Sandžív Gupta Gupta Family Group Liberty Steel Ostrava Jaroslav Adámek Lakšmí Mittal