Psycholog: Neočkovaní by měli potlačit averzi. Ať se přizpůsobí tomu, co zde platí

Protest proti očkování.

Co udělá bavorský model se společností?

Nová proticovidová opatření namířená především proti neočkované části populace rozdělují českou společnost. Někteří lidé restrikce považují za diskriminační, jiní zase za nezbytné. Že by se příkopy mezi dvěma tábory mohly ještě prohloubit, se obává mnoho psychologů a dalších odborníků.

Negativní testy na koronavirus se v Česku od pondělí až na výjimky nebudou uznávat. Například u kadeřníka, v restauracích, hotelech a na kulturních či sportovních akcích se lidé budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu nebo potvrzením o prodělání nemoci. Vláda se nijak netají tím, že chce těmito restrikcemi motivovat dosud nevakcinovanou část populace k očkování.

Přední český psychiatr Cyril Höschl je přesvědčen, že by tato opatření neměla trvat příliš dlouho. „Vykope to trvalé příkopy mezi složkami populace, které by jinak takové rozpory neměly,“ řekl Höschl v rozhovoru CNN Prima NEWS.

Podle něj vláda zmíněnými opatřeními modeluje společnost, ve které jsou občané různých kategorií. „To je proti principům demokracie,“ dodal. S tím ale nesouhlasil psycholog Karel Humhal.

„Pokud člověk žije v nějaké společnosti, vždycky vznikají určitá pravidla, která se poté mění v podobu předpisů či zákonů. Pokud chce člověk v této společnosti obstát, nezbývá mu než se jimi řídit. Pravidla zde jsou. Převažující dojem je, že lidé by měli absolvovat očkování. Ti, co si to nepřejí, by se měli snažit potlačit svou averzi a přizpůsobit se tomu, co platí,“ uvedl.

I on ale souhlasil s tím, že by nová opatření mohla mezi neočkovanými a očkovanými tvořit další napětí. Ke kritice dosluhující vlády se přidal i psychoterapeut Michal Kniha. „Mám pocit, že současná vláda dlouhodobě pracuje na tom, abychom rozdělení byli.“

Psycholožka Kateřina Matoušková je zase názoru, že by očkování mělo být povinné a stát by potom měl převzít odpovědnost za případné negativní důsledky. I ona současný postup považuje za nešťastný.

Kromě konce negativních testů ve většině odvětví se kabinet premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) shodl také na pokračování plošného testování ve školách jednou týdně každé pondělí a na testování neočkovaných zaměstnanců i živnostníků.

Tagy: