Putin byl už dříve zabedněný. Není schopen posoudit důsledky svých činů, říká exagent KGB

Vladimira Putina potkal poprvé před 42 roky při olympijských hrách v Moskvě. A hned údajně poznal, co je zač. „Užíval si svou moc, kterou se mě snažil zastrašit. Už tehdy byl naprosto zabedněný,“ vyprávěl v rozhovoru pro rakouský deník Standard bývalý agent sovětské státní bezpečnosti Sergej Žirnov.

Popsal také psychické problémy bývalého agenta KGB ve východoněmeckých Drážďanech a současného ruského prezidenta. Na otázku, zda by Putin dokázal ve válce na Ukrajině použít jaderné zbraně, odpověděl: „To není nemožné. Putin není schopen posoudit důsledky svých činů.“

Proč jako jeden z mála bývalých ruských agentů KGB otevřeně hovoříte o své činnosti?
Od té doby, co jsem opustil svou zemi, vystupuji také proto, že jsem v opozici vůči Putinovu režimu. Dnes vede nespravedlivou a navíc špatně připravenou válku a jediným agresorem je Putin.

Při jaké příležitosti jste se setkal s Putinem již v 80. letech minulého století?
V roce 1980 jsem pracoval jako dobrovolník telefonické informační služby na olympijských hrách v Moskvě. Hodiny jsem mluvil s jedním Francouzem po drátě. To se KGB zdálo podezřelé a jeden z jejích agentů mě převezl na Lubjanku, nechvalně proslulou centrálu KGB. Ten malý muž v šedém obleku se jmenoval Vladimir Putin. Ani mě neposlouchal, ale byl odhodlaný mě odhalit jako nepřítele systému. Užíval si svou moc, kterou se mě snažil zastrašit. A i tehdy byl naprosto zabedněný. Měl nápad a chtěl ho prosadit, i když proto neměl sebemenší argument.

Něco jako dnes ve válce na Ukrajině?
Přesně tak. Putin říká, že chce „denacifikovat“ Ukrajinu. Jen v Rusku je desetkrát více neonacistů. Jeden z nich je dokonce ve vládě, ministr pro vesmír Dimitrij Rogozin. Putin nemá žádné argumenty. Při výslechu mě pustil, a to bleskově, až když jsem jen tak mimochodem uvedl, že znám vnuka předsedy strany Leonida Brežněva.

Při výslechu mě Putin pustil, a to bleskově, až když jsem jen tak mimochodem uvedl, že znám vnuka předsedy strany Leonida Brežněva.

V roce 1984 se vaše cesty zkřížily znovu…
Ano, protože jsme byli na stejném školení KGB v Andropovově institutu. Ale Putina jsem viděl jen krátce. Po pouliční bitce v Leningradě, při níž si zlomil ruku, upadl v nemilost KGB. V jedné zprávě se uvádí, že Putin měl psychický problém, protože nebyl schopen posoudit důsledky svých rozhodnutí a činů. Nemá smysl pro nebezpečí, což představuje riziko pro něj samotného, ale také pro KGB. Tajné služby chtějí, aby agent v případě pouliční rvačky okamžitě odešel. Putin se však do toho nechal zatáhnout. Určitě to udělal proto, že je judista a chce si kompenzovat komplex méněcennosti kvůli své výšce 162 centimetrů. V každém případě ho KGB odsunula do Leningradu a poté do NDR.

Zahraniční mise v NDR se nedala považovat za povýšení?
Jen zdánlivě. Ve skutečnosti byla NDR jakožto provincie vedlejší kolejí pro sovětské agenty. Západní Berlín byl naopak mezinárodním špionážním centrem s nejvyšší agenturní prestiží. Ne však Drážďany se svou regionální kanceláří o pěti lidech. Putin tam nepůsobil jako tajný agent, ale otevřeně a pod svým jménem jako kontrolor Stasi (východoněmecká tajná služba, obdoba československé Statní bezpečnosti, pozn. red.). To znamenalo, že jeho kariéra neuznaného špiona ztroskotala.

Ale v politice to dotáhl až na prezidenta. Co si v Kremlu uchoval z mentality KGB?
Všechno. Putin se nikdy nestal hlavou státu, která by podobně jako ukrajinský Volodymyr Zelenskyj sjednotila svou zemi a svůj lid. Uvnitř zůstává šéfem Čeky, politické policie (Všeruská mimořádná komise pro boj s kontrarevolucí a sabotáží při Radě lidových komisařů RSFSR, pozn. red.). Řídí zemi jako politbyro s blízkými spolupracovníky včetně bývalých agentů a bodyguardů. Tito lidé se infiltrují do politiky, stejně jako se KGB infiltrovala do jiných zemí. Není to demokratické.

Někteří znalci Ruska tvrdí, že je to jediný způsob, jak tuto obrovskou zemi ovládnout, kontrolovat.
To je pravda. Kontrola tajných služeb však musí být prováděna ve službách demokracie. Putin nemyslí na lidi, ale jen na svou moc.

Je Putin populární?
Bohužel spíše ano. Není to státník, ale vypočítavý oportunista, manipulátor, který ví, co lidé chtějí, a podle toho jedná, aby zvýšil svou popularitu. Jeho výhodou je, že Rusové chtějí silného muže, protože jejich historie je učí, že slabí carové, straničtí vůdci nebo prezidenti to nikdy daleko nedotáhli.

Co si myslíte o „sebevraždách“ několika oligarchů?
V jejich sebevraždy nevěřím. Neexistují pro to žádné důkazy, možná určité indicie. Těchto sedm případů si je podobných i svým varovným „poselstvím“ pro budoucí generace. Oběťmi nemusí být nutně oligarchové, ale spíše lidé z kategorie vrcholových manažerů. Například Sergej Protosenja měl spokojenou rodinu, celý život stejnou ženu, žádné milenky. Přestože údajně zabil svou ženu a dítě sekerou, španělská policie nenašla na jeho košili ani nejmenší skvrnu krve. Podivné.

Můj odchod byl řízený, z tajné služby jsem odešel, až když Michail Gorbačov nařídil její rozpuštění. Je pravda, že to, že dnes mluvím, vadí mnoha lidem. Ale řídím se železným pravidlem stínových služeb: Chceš-li přežít, zůstaň na světle, buď vidět.

Nemáte strach poté, co jste odešel z KGB a dnes mluvíte s lidmi ze školy?
Můj odchod byl řízený, z tajné služby jsem odešel, až když Michail Gorbačov (poslední sovětský prezident, pozn. red.) nařídil její rozpuštění. Je pravda, že to, že dnes mluvím, vadí mnoha lidem. Ale řídím se železným pravidlem stínových služeb: Chceš-li přežít, zůstaň na světle, buď vidět. Píšu knihy, vystupuji v televizi. Moje nepřirozená smrt v Paříži by se dostala na titulní stránky novin stejně jako otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala. Zpravodajské služby vždy zvažují: co získají, jakou cenu zaplatí? V mém případě by ztratily více. Méně uklidňující je, že mnoho agentů jedná iracionálně – jako Putin.

Nebyl jste sám obětí pokusu o otravu?
Ano, v roce 2001 v Moskvě. Tajná služba chtěla, abych se k nim vrátil, ale já na to nebyl připravený a dal jsem jí to najevo. To se jim vůbec nelíbilo. Jednali podle všech pravidel, takže se jim nedalo nic dokázat. Hodně jsem zhubl, v noci jsem měl horečku 40 stupňů, málem jsem umřel, ale lékaři nic nenašli. Jedna doktorka měla podezření na těžké kovy. Tak jsem jí do telefonu, který byl samozřejmě odposloucháván, řekl, že se stěhuji z bytu a jedu do Francie na krevní testy. Dva dny na to dorazila do mého bytu „návštěva“ a potíže najednou ustaly.

Sergej Žirnov (61 let)

Je ruský spisovatel a bývalý špion sovětské státní bezpečnosti KGB, také novinář a později specialista na mezinárodní vztahy.
Proslavil se stíháním zahraniční zpravodajské služby Ruské federace v roce 1999 pro neudělení špionážního diplomu KGB Red Flag Institute. V Rusku byl také stíhán za zveřejnění státních tajemství v článcích na internetu a v roce 2001 byl nucen odejít do exilu ve Francii, kde mu byl udělen status uprchlíka.
V roce 1984, ve stejném roce jako Vladimir Putin, vstoupil do KGB Red Flag Institute, tajné instituce KGB pro vyšší vzdělání v zahraniční rozvědce. Po tříletém postgraduálním studiu špionáže na hlavní fakultě získal ruský státní diplom v mezinárodních vztazích. Tento důvěrný dokument, uložený v tajných archivech KGB, je původcem skandálu, po němž následovalo trestní řízení a útěk z Ruska.
V letech 1991 až 1992 byl prvním přijatým občanem bývalého Sovětského svazu, který směl studovat na prestižní škole na École nationale d'administration (ENA) v Paříži.

Jste opatrný?
Spíše fatalistický. Je mi 61 let a žil jsem dobře. Moje osobní historie je už napsána. Nejsem sebevrah, ale moje smrt mě už neděsí.

Říká se, že ruské tajné služby jsou dnes mocnější než v sovětských dobách. Je to pravda?
Rozhodně. Vezmeme-li v úvahu, že počet zaměstnanců těchto služeb se zdvojnásobil a počet obyvatel Ruska se ve srovnání se Sovětským svazem snížil skoro na polovinu, vyjde nám, že jen současná domácí zpravodajská služba FSB je čtyřikrát silnější než kdysi KGB. Jen služba chránící prezidentský úřad čítá 10 tisíc lidí. To také vyvolává otázku: Proč Putin potřebuje tolik ochranky, když má být tak populární? A proč neumožňuje svobodné volby? Buď je úplně paranoidní, nebo není tak populární.

Co si myslíte vy?
Je to směs obojího. Nezapomeňme, že volební instituty v Moskvě jsou pod Putinovým vlivem.

Změnily se za Putina metody ruských tajných služeb?
Špioni a informátoři pracují se svými „zdroji“ jako dříve. Změnila se však technologie. Sociální sítě se staly bojištěm hybridní války ruských tajných služeb FSB (domácí), SVR (zahraniční) a GRU (vojenská). Zabývají se dezinformacemi, propagandou a kybernetickými útoky. Hackeři ruských služeb jsou nyní schopni vyřadit z provozu dopravní systém nebo nemocnice celé země. Jaký je to kontrast s Putinem, který dodnes nemá ani mobilní telefon! Další známka toho, že mentálně uvízl v éře KGB.

Jak je to s ruskou armádou na Ukrajině? Chybí ruským tajným službám průzkumné satelity?
Z více než deseti ruských pozorovacích družic jsou v provozu pouze dvě. Naproti tomu Ukrajinci dostávají cílené informace od Američanů. To pomáhá vysvětlit, co se děje na Ukrajině.

Věříte, že fungují ruské hypersonické rakety?
Existují, ale Rusům chybí vědci, kteří by tuto technologii zvládli. Putin má dva nebo tři prototypy těchto superzbraní, to je vše. „Polykají“ však obrovské množství peněz.

Překvapilo vás, že Rusko nemá na Ukrajině takovou převahu, jakou očekávalo?
Vůbec ne. Putinovo Rusko je Potěmkinova vesnice: za fasádou nemá nic. Armáda má více prostředků než kdykoli předtím, ale ukazuje se, že není schopna vést moderní válku. Ani logistika nestíhá. Putin nerespektoval nejdůležitější pravidla války. Tak to chodí, když se desátník považuje za generála – podívejme se na Hitlera.

Zdá se, že Putin nyní více naslouchá armádním špičkám.
Byl k tomu donucen, protože ztratil mnoho tisíc mužů. Ale ani to mu negarantuje úspěch v Donbasu. Ze strategického hlediska by musel spíše zaútočit na méně chráněný jih s Chersonem a poté na Oděsu. Putin však Donbas chce i za cenu rizika, že vyvolá poziční válku jako u Verdunu za první světové války.

Putinovo Rusko je Potěmkinova vesnice: za fasádou nemá nic. Armáda má více prostředků než kdykoli předtím, ale ukazuje se, že není schopna vést moderní válku. Putin nerespektoval nejdůležitější pravidla války. Tak to chodí, když se desátník považuje za generála – podívejme se na Hitlera.

Rusové však u Donbasu přece jen v posledních dnech postupují.
Ale jen proto, že Ukrajincům chybějí prostředky. Pokud dostanou nové zbraně, ruská armáda už nepokročí. Putinovi by pak zůstal pouze jaderný arzenál.

Mohl by ji použít?
To není nemožné. Jak jsem již řekl, Putin není schopen posoudit důsledky svých činů. Proto je to tak nebezpečné. Zvláště když je Putin tak tvrdohlavý a nenechá se od ničeho odradit.

Je pravda, že Rusové zaměstnávají ve Vídni několik desítek špionů?
Spočítejte si zaměstnance ruského velvyslanectví ve Vídni a na konzulátech. Z nich obvykle čtvrtina až třetina pracuje pro tajné služby.

Byl jste za svých časů v KGB v kontaktu s Rakušany?
Když jsem z pověření KGB navštěvoval elitní školu ENA v Paříži, hodně jsem se stýkal s Karin Kneisslovou, která byla v té době mou spolužačkou. Putinovi byla nakloněna dávno předtím, než se stala ministryní zahraničí. Měl jsem dojem, a také jsem to napsal do její zpravodajské složky, že je vhodnou kandidátkou na přijetí do našich služeb. Tehdy jsem také do Moskvy sdělil, že má ráda valčíky. Možná proto s ní Putin tančil na její svatební hostině.

Tagy: