Putin je šílenec a diktátor. Válka na Ukrajině má všechny prvky terorismu, říká Kňažko

Slovenský herec Milan Kňažko byl v 90. letech nejen u dělení federace, ale i u dalších důležitých politických událostí.

360° (302)

Umírají civilisté, ženy i děti. Je to válka, která má všechny prvky terorismu. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý slovenský ministr zahraničí Milan Kňažko. „Neplatí tu žádné vojenské analýzy. Je evidentní, že máme co do činění se šílencem,“ upozornil Kňažko na počínání ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Výhrůžky z úst ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a prezidenta Vladimira Putina se hromadí. Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou zatím nemají žádné výsledky. Válka pokračuje. Je to vojna, která má všechny prvky terorismu. Umírají civilisté, ženy i děti. Není to následek války, která sleduje nějaké vojenské cíle. Je to záměrné vraždění,“ uvedl v pořadu 360° Kňažko.

Válka na Ukrajině trvá už sedmý den. Rusové ve středu poprvé zveřejnili počet obětí, údajně zemřelo 498 vojáků. Ukrajina naopak tvrdí, že jich zneškodnila sedm tisíc. Ruský ministr zahraničí Lavrov uvedl, že chce jednat o příměří, má však podmínky. Mezi ně se řadí například seznam zbraní, které by Ukrajina nemohla vyrábět ani užívat.

„Putin je zahnán do kouta. Nikoliv kvůli tomu, že by byl ohrožován vojenskou silou z Ukrajiny, ale demokracií. Pokud by se demokracie udomácnila na Ukrajině, byla by jen otázka času, kdy by začal ohrožovat i Rusko. Demokracie jako taková ohrožuje diktátora a Putin bezesporu diktátorem je,“ pokračoval Kňažko.

Putin je vojenský zločinec

Celou situaci kolem Ukrajiny pak označil za znepokojující. „Některé rakety dopadají přibližně 170 kilometrů od našich hranic, což je relativně blízko. A čím dál více si uvědomujeme nebezpečnost celé situace. Je evidentní, že máme co do činění se šílencem. Je evidentní, že tu neplatí nějaké vojenské analýzy. Na druhou stranu je zřejmé, že jde o vojenského zločince. A že ta cesta zpět bude těžká,“ zhodnotil bývalý politik.

Od začátku války přijalo Slovensko přibližně 70 tisíc uprchlíků. Stejně jako v Česku se i tam zvedla obrovská vlna solidarity. „Lidé se sami hlásí a chtějí pomáhat. Je třeba upřesnit, že někteří z těch 70 tisíc neplánují zůstat na Slovensku, ale chtějí pokračovat dále na západ podle toho, v jaké zemi mají své příbuzné nebo známé. Naše kapacity tak zatím stačí,“ uzavřel bývalý ministr zahraničí.

Tagy: