RADAR: Česko zasáhne silný vítr, hory zasype sníh. Podívejte se, kde hrozí nebezpečí a závěje

V Česku bude v týdnu pokračovat zimní a větrné počasí, na horách s trvalým sněžením. V nížinách meteorologové předpovídají dešťové nebo smíšené přeháňky. Ve vyšších polohách Česka hrozí do čtvrtka tvorba sněhových jazyků, někde i závějí, kvůli nimž je vydána výstraha. Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat pomocí radaru přímo v tomto článku. Od příštího týdne budou srážky ustávat. V průběhu února už meteorologové další přívaly sněhu neočekávají. Vyplývá to z týdenní a měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Průměrné nejvyšší denní teploty se budou tento týden nejčastěji pohybovat kolem 3 °C , v noci kolem bodu mrazu.

„Začal větrný týden, který budou na horách provázet přívaly sněhu. Napadnout by ho zde měly až desítky centimetrů. S tím budou souviset nebezpečné jevy,“ uvedli meteorologové. V platnosti je proto výstraha, a to před závějemi, sněhovými jazyky a silným větrem. Varování platí do 2. února.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATVěhlasné ráje letních dovolených zasypal sníh. V italském letovisku nemohli lidé najít auta

Před závějemi a sněhovými jazyky by se měli mít lidé na pozoru v nadmořských výškách nad 700 metrů především v Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. „Budou vznikat nebezpečné podmínky pro řízení vozidel, některé vozovky nebudou sjízdné. Hrozí komplikace se zásobováním. Před jízdou nezapomeňte na zimní výbavu, ve voze mějte teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla,“ radí experti.

Situace nejen ve svém kraji můžete sledovat díky radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Před sněhovými jazyky by se měli mít na pozoru také lidé v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém a Zlínském kraji a také na Vysočině. Tvořit se budou zejména v polohách nad 700 metrů.

Třetí výstrahou je varování před silným větrem. To platí pro všechny kraje s výjimkou Zlínského. „Čerstvý západní až severozápadní vítr bude místy v nárazech dosahovat kolem 20 m/s – 70 km/h,“ uvádí meteorologové. Hrozí poškození stromů a lesních porostů či menší škody na budovách. „Může dojít k úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou i komplikace v dopravě,“ podotýkají experti.

Nejnižší noční teploty se budou v týdnu pohybovat od 2 do –2 °C, v pátek od 0 do –4 °C. Přes den byly a jsou nejvyšší teploty v pondělí a v úterý mezi 0 až 4 °C, ve středu se budou pohybovat od 2 do 6 °C a ve čtvrtek a v pátek od 1 do 5 °C.

Týden od 6. února bude teplotně i srážkově průměrný. „V dalších dvou týdnech až do konce února by pak mělo spadnout průměrné, v závěru i podprůměrné, množství srážek,“ informovali meteorologové. Koncem února se také oproti dlouhodobému normálu více ochladí.

Tagy: