Rakušan měl pro Kolín najímat blízké právníky bez soutěže, Chcípl PES ho žene k soudu

Vít Rakušan

Rakušan po jednání u prezidenta

Ministr vnitra a 1. vicepremiér Vít Rakušan (STAN) měl podle informací MF Dnes zajistit právní služby pro kolínskou radnici u svých známých, a to bez výběrového řízení. Kvůli tomu na něj již v minulém týdnu podalo trestní oznámení hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES, které stojí za aktuálními demonstracemi proti vládě.

Trestní oznámení od protestní iniciativy Rakušana viní z toho, že bez výběrového řízení v letech 2016 až 2019 zajistil právní služby Tomáše Kasala, Borise Jančáka a dalších dvou právníků. S oběma jmenovanými ho navíc spojují blízké vazby. „S panem Kasalem se znám od roku 2010, kdy začal pro radnici pracovat, a ano, za tu dobu jsme se spřátelili,“ sdělil Rakušan MF Dnes.

S Jančákem, který ho nejprve v roce 2003 zastupoval u mimosoudního vyrovnání u autonehody, má Rakušan podle svých slov pracovní vztah a občas se s ním vídá na společenských akcích.

Kromě toho ale oba právníci s Rakušanem spolupracovali i na politické rovině. S Jančákem seděl nynější ministr vnitra v radě města Kolín, když byl Rakušan zvolen starostou za uskupení Změna pro Kolín a právník se stal radním za partaj zvanou Kolíňáci. Kasal pro změnu kandidoval právě za Rakušanovu Změnu pro Kolín, ale do zastupitelstva zvolen nebyl.

Za služby mělo město oběma právníkům platit měsíčně 65 tisíc korun, další peníze mířily zbylým dvěma právníkům – Michaele Bartošové a Tomáši Prokopovi. Celkově šlo o zhruba dva miliony korun ročně po dobu let 2016 až 2019.

Pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Rakušan nyní říká, že se ničeho špatného nedopustil. „K porušení zákona v žádném případě nedošlo a nemám obavu, že bych nedokázal náš postup obhájit. Náklady Kolína na právní služby po našem nástupu na radnici klesly,“ sdělil MF Dnes.

Podle deníku měl ale zmíněnou dvojici právníků najmout hned po volbách v roce 2010. Tehdy jim měl podle MF Dnes Kolín vyplácet měsíčně 80 tisíc korun. Tento krok kritizoval v otevřeném dopise i tehdejší starosta Cerhenic a krajský zastupitel za ČSSD Marek Semerád.

„Vzhledem k faktu, že JUDr. Jančák působí jako radní města a Mgr. Kasal kandidoval za nyní vládnoucí ‚Změnu pro Kolín‘ v nedávných komunálních volbách, je vedení MO ČSSD Kolín přesvědčeno, že jednání pánů Rakušana, Jančáka a v neposlední řadě i celé Rady města je učebnicovým příkladem klientelismu a avizovaná ‚změna‘ ve vedení města se – bohužel – nekoná,“ uvedl tehdy Semerád.

Rakušan se už tenkrát bránil, že město naopak peníze ušetří, protože před jeho nástupem do čela radnice Kolín za právnické služby platit až patnáct milionů korun za jediný rok. Jeho přidělení zakázky právníkům bez výběrového řízení ovšem v roce 2013 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Město tehdy dostalo pokutu 20 tisíc korun.

Rakušan: Chcípl PES proti vládě využívá nesmysly

Ministr vnitra i k nynějšímu trestnímu oznámení od hnutí Chcípl PES říká, že se za jeho působení v roli starosty Kolína náklady na právní služby snížily „z 10 milionů ročně na dva miliony“. Chcípl PES podle něj pak „ke svému boji proti vládě využívá i naprosté nesmysly“.

„Jsem připraven jakékoliv podezření přesvědčivě vyvrátit během podání vysvětlení, k čemuž mě Policie ČR jistě brzy vyzve. Zatím se tak nestalo,“ napsal již v minulém týdnu Rakušan na sociálních sítích.

Tagy: