Ukrajinští velitelé: Rekruti neumí ani střílet. Sotva je to naučíme, skončí v nejhorším pekle

Noví rekruti, kteří přijíždějí na frontu z různých koutů Ukrajiny, nemají podle velitelů často ani základní vojenské dovednosti. List Washington Post upozornil, že vojáci musejí leckdy nové brance učit střílet nebo rozmontovat zbraň. I přes minimální zkušenosti ale mnozí rekruti skončí u Časiv Jaru, kde zuří nejtvrdší boje.

Ukrajina naplno roztočila mobilizační soukolí. Parlament snížil odvodní věk a vyzval k přezkoumání případů lidí, kteří dříve z různých důvodů nemohli odejít na frontu. Mimoto stát nabídl vybraným vězňům možnost odejít do války výměnou za prominutí zbytku trestu. Armáda také stahuje muže ze západních částí Ukrajiny a posílá je na frontu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská mobilizace v kostce. Do války půjdou 25letí, zákon se měnil v poslední vteřině

Mobilizace ale přináší řadu zmatků a problémů. Armáda nadále poptává statisíce mužů, jenže plošný nábor není momentálně politicky průchodný. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se mimo jiné obává, že by v takovém případě nebylo na výplaty vojáků.

Umějí rekruti střílet?

A podle listu Washington Post se množí také problémy spojené s výcvikem nových branců. Tréninková centra totiž nemají dostatek zbraní ani munice, protože oboje je více potřeba na frontě. Branci se tak často učí jen teorii. Když se pak dostanou na frontu, velitelé je musí učit všemu znovu.

Ať už noví vojáci přicházejí odkudkoli, ukrajinští polní velitelé si stěžují, že kvůli jejich nedostatečnému výcviku musejí často věnovat týdny tomu, aby je naučili základním dovednostem. Například střelbě. „Měli jsme tam kluky, kteří ani nevěděli, jak rozebrat a složit zbraň,“ řekl pro Washington Post osmadvacetiletý zástupce velitele praporu z 93. mechanizované brigády používající krycí jméno Schmidt.

Velitel tak okamžitě novým rekrutům rozkázal, aby se učili střílet. Každý den měli vypálit alespoň 1 500 nábojů. Schmidt totiž moc dobře ví, že noví branci mohou být brzy nasazeni v nejprudších bojích u východoukrajinského Časiv Jaru, městečka na kopci, které ukrajinská armáda drží z posledních sil.

„Ztrácíme spoustu času základním výcvikem. Pokud, nedej bože, dojde k průlomu u Časiv Jaru a my dostaneme nové rekruty, kteří nebudou znát základní věci, pošlou je tam na smrt,“ řekl ukrajinský velitel.

Na špatný výcvikový systém si stěžují nejen velitelé na frontě, ale také samotní rekruti a důstojníci na cvičištích.

„Ve výcvikových střediscích nejsou žádné granáty k házení a nejsou tam ani žádné granátomety,“ popsal nejmenovaný ukrajinský důstojník. „To je problém,“ doplnil.

Současnou prioritou ukrajinské armády je tudíž zajistit více výcvikových kapacit pro rekruty v zahraničí. Branci tam mohou dostat nejen lepší výcvik, ale zároveň budou v bezpečí před ruským bombardováním.

Výcvik v zahraničí

Ukrajinští vojáci podstupují výcvik mimo jiné ve Velké Británii, Francii, Německu či Česku. Ve Spojených státech dokončili první ukrajinští piloti výcvik na stíhačkách F-16. Informoval o tom list Pravda.

Paříž vedle toho zvažuje, že by vyslala vojenské instruktory přímo na Ukrajinu, aby pomohli s trénováním branců přímo na místě, což by mohlo zkrátit dobu nutnou pro absolvování výcviku. Francouzský prezident Emmanuel Macron už dříve nevyloučil, že by mohli na Ukrajině bojovat vojáci NATO. Spustil tím ožehavou diskuzi napříč celou Aliancí. Vedle Francie je ochotna poslat vojáky na Ukrajinu také Litva. Informoval o tom web nezávislého listu The Moscow Times.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Vytoužená zbraň z USA na Ukrajině selhala. Rusové našli slabiny a moderní tank zesměšňují

Tagy: