Reportáž z Polska: Rozvolněná země slaví Valentýna v kinech, hotelech i mezi palmami

Polsko o víkendu masivně rozvolnilo. Otevřely se sjezdovky, kina, hotely i bazény. „Vláda už musela někde povolit šrouby, protože ze všech stran čelí protestům. Demonstrují ženy, bojuje se za svobodný tisk, ve společnosti je stále větší napětí,“ říká 29letý Sebastian Kocharski z dvousettisícových Gliwic. S přítelkyní se právě prochází znovu otevřenými palmovými skleníky.

Palmové zahrady ve městě Gliwice (Palmiarnia) patří k největším skleníkovým expozicím v Polsku. Je to kus Amazonie či afrických tropů v aktuálně zasněžené zemi. Exotika, kde lze na půl dne zapomenout na infekci COVID-19, která ovšem i u severních sousedů stále masivně zabíjí. „Poláci už všech těch zákazů mají dost,“ tvrdí 29letý Sebastian Kocharski, který sedí na lavičce s přítelkyní Beatou. Pod obrovskými, až stopadesátiletými palmami, zdejší tropické skleníky začaly vznikat v 19. století.

„Už mám prostě dost toho vysedávání doma, jako skoro všichni Poláci,“ říká Kocharski. „S přítelkyní se chystáme do kina, do divadla, na bazén a určitě se podíváme i na hory,“ plánují. Polská vláda na počátku tohoto víkendu skutečně otevřela sjezdovky, hotely, plavecké bazény a lyžařské sjezdovky, byť všude smí pobývat jen polovina obvyklého počtu návštěvníků. Přítelkyni Beatě se však nelíbí, že vláda zatím neobnovila provoz restaurací. „Naštěstí přibývá otevřených podniků, které se opírají o ústavní právo,“ dodává.

Aktuálně se lze v Polsku skutečně najíst či dokonce i napít točeného piva také pod střechou. Na Facebooku se sdílejí seznamy otevřených hospod a policie nezasahuje, protože se živnostníci opírají o rozhodnutí soudu z počátku ledna. A to říká, že pokutovat podnikatele za uzavírání živností je protiústavní krok.

Protest za protestem

Ve voliérách skleníků v Gliwicích křičí exotické ptactvo, všude kvetou orchideje a mezi liánami běhá bezpočet rozdováděných dětí. Palmové skleníky ve městě Gliwice byly otevřeny v sobotu 13. února, po několikaměsíční pandemické uzávěře. Sebastian Kocharski přemítá, že vláda už neměla na výběr. Běžní Poláci ji prý stále více tlačili do kouta.

„Vláda musela alespoň někde povolit šrouby, protože ze všech stran čelí protestům. Demonstrují ženy, bojuje se za svobodný tisk, ve společnosti je stále větší napětí,“ vysvětluje mladý muž na exotickém sobotním špacíru mezi jihoamerickými kaktusy a amazonskými rybami, součástí areálu jsou totiž i velká akvária. Ženy s vládou válčí několik měsíců kvůli zpřísněnému potratovému zákonu, který interrupce zakazuje i v případě, že plod v těle je poškozen. A je to zároveň i masový protest proti katolické církvi svázané s konzervativní vládou strany Právo a spravedlnost (PiS).

Konzervativní vláda, kterou z pozadí řídí její předseda Jarosław Kaczyński, stále více omezuje i svobodná média. Od minulého týdne se proto u severních sousedů protestuje i proti nečekané 15procentní dani z reklamy, kterou chce kabinet premiéra Mateusze Morawieckého narychlo zavést vedle již existující 23procentní DPH. A tím výrazně ekonomicky oslabit už tak pandemií vážně ochromené soukromé sdělovací prostředky. Ve středu proto privátní televizní stanice bojkotovaly vysílání a na černých obrazovkách se objevil nápis: „Tady měl být tvůj oblíbený program.“

Ženám a svobodným médiím vláda ustoupit nemíní, ucukla ale před tlakem vlastních voličů, kteří už nehodlali snášet epidemická opatření. „Jestli je to dobře, to se ukáže. Musíme věřit ve světélko naděje, které teď dává celému Polsku očkování,“ říká návštěvník palmových skleníků Sebastian Kocharski. Stejně jako v České republice, i za hranicemi vakcinace vázne. A umírá se dál.

„Všechno záleží na zdravém rozumu, nesundávejme si zbytečně roušky. Ale přece to vláda nemůže dělat tak, že zavře třeba tyhle skleníky, ale nechá stát lidi v dlouhé frontě v supermarketech,“ uvažuje další z návštěvníků palmového ráje, 37letý Adam Ziaja. Do polských tropů zavítal se ženou Gabrielou a dítětem v kočárku. „Je to tady krásné, člověk si odpočine od všech těch starostí venku.“

V Polsku umírá 200 až 400 lidí denně

V listopadu umíralo na infekci COVID-19 až 700 nakažených Poláků za den, zemi přitom obývá osmatřicet milionů lidí. Dosud má země 40 709 obětí a jen v sobotu 13. února (do 22.00 hodin) zákeřná nemoc zabila dalších 284 lidí. Ve čtvrtek 11. února koronaviru dokonce podlehlo 456 Poláků. Umírá se méně než v listopadu, ale čísla nejsou dobrá. Kritici současného masivního rozvolnění říkají, že se země řítí do katastrofy a další vlna položí již tak chatrné polské zdravotnictví.

Varování přichází i z české strany. Místostarosta hraničního Českého Těšína Tomáš Pavelek si myslí, že si sousedé brzy prožijí totéž, co Češi po předvánočním rozvolnění a vánočních návštěvách. Pavelek také upozorňuje, že Poláci testují až čtyřikrát méně než Češi, vzhledem k počtu obyvatel.

Gliwice, tady začala druhá světová

Zatím si Poláci užívají třeba i obnovených návštěv hradů a zámků. V Gliwicích znova obdivují četné pokoje zámečku místního průmyslníka Oscara Caro. Dřevem obložený lovecký salon připomíná pokoje ve známém lichtenštejnském sídle v Lednici. Na stěnách visí renesanční obrazy, ve vitrínách je uložena míšeňská i japonská keramika. „Dneska jsme tu zatím měli kolem padesáti návštěvníků,“ říká nedlouho po poledni průvodkyně v zámečku či spíše obrovské vile.

„A nemáte strach, že vás návštěvníci nakazí?“ Ptáme se postarší kustodky, jinak velmi milé paní. „Nevím, co odpovědět,“ řekne nejistě. Kdybychom se v červenci 1939 zeptali někoho v Gliwicích, zda právě v tomhle městě vypukne druhá světová válka, taky by nikdo nevěděl, co odpovědět. A přece právě v tomhle městě Němci 31. srpna 1939 zinscenovali polský přepad místní vysílačky, načež Berlín následující den zahájil útok na Polsko. Jakožto odvetu za údajné přepadení gliwického vysílače.

Valentýnské oslavy

Nákupní centra na okraji Gliwic jsou plná a kruhové objezdy před parkovišti ucpané. Jede se krokem. Tohle už nemusíme vidět, jsou to stejné obrázky jako z prosincového Česka. Veškeré obchody jsou ale otevřeny i v historickém jádru Gliwic. V prodejně řetězce Tiger (Flying Tiger Copenhagen) z Dánska se prodávají valentýnské dárky a zájem je obrovský. Nejvíc jdou na odbyt růžové polštářky ve tvaru srdíčka.

„Zítra to pořádně oslavíme,“ slibuje nám mladý pár, kterého oslovíme u vchodu obchodu. Nepochybujeme, že to bude bujará oslava, ale pak asi přijde i kocovina. Jak na současné masivní rozvolnění nakonec doplatí celé Polsko, to se ukáže až v příštích týdnech.

Pokud chcete svou lásku překvapit originálním valentýnským přáním nebo citátem, inspiraci můžete načerpat zde.

A pokud chcete partnera či partnerku překvapit originálním valentýnským dárkem, ale nevíte, jaký pořídit, tipy najdete tady.

Tagy: