Pomůže, ale způsobí i další problém. Zastropování cen energií má dvě strany, varuje expert

Lubomír Lízal

K věci (923)

Vláda 12. září představila návrh řešení energetické krize v podobě zastropování ceny silové elektřiny na šesti korunách za kilowatthodinu (KWh) a cenu plynu na třech korunách za KWh. Novelu energetického zákona, který tento krok umožňuje, podepsal ve středu prezident Miloš Zeman. Ekonom a bývalý člen rady České národní banky (ČNB) Lubomír Lízal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že zastropování domácnostem pomůže, na druhou stranu ale také přispěje k vyšší inflaci.

„Zastropování určitě někomu pomůže, protože řada odběratelů, zejména malých firem nebo běžných lidí, se dostala do situace, kdy nebyli schopni získat rozumnou smlouvu na energie. Nicméně každá taková pomoc vede k tomu, že narůstá strukturální deficit České republiky, protože tam jsou zahrnuté kompenzace prodejcům na ušlý zisk. Jinými slovy, na jedné straně inflaci krotíte tím, že ceny jsou zastropovány, na straně druhé navyšujeme dluh, který se později promítne právě do inflace,“ vysvětlil Lízal.

Co se týče oblasti průmyslu, je podle ekonoma opatření nedostačující. „Když se podíváte na situaci v okolních státech, začaly to vlády řešit mnohem dříve. Firmy měly větší jistotu, jaké budou jejich energetické náklady. Tady jsme zbytečně váhali během léta, kdy jsme doufali, že trh se nějakým způsobem uklidní, což se bohužel nestalo. Nyní jsme v situaci, kdy energeticky náročné firmy vidí, že jejich náklady rostou mnohem rychleji než náklady stejných firem v zahraničí. Tudíž ztrácejí konkurenceschopnost,“ rozvedl Lubomír Lízal.

Bývalý člen rady ČNB a zároveň pedagog na ČVUT také zmínil, že Česko zasáhne recese, a vysvětlil i důvody, proč k ní dojde. „Recese nás nepochybně čeká jednak proto, že řešení energetických problémů bude nákladné, a také proto, že se výroba přesune do jiných zemí z České republiky. Důvodem přesunu výroby bude skutečnost, že cenová hladina energií začíná být u nás vyšší než v sousedních zemích,“ uvedl ekonom výhled.

Na celý rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Tagy: